Αλλαγή τοπίου μετά την κρίση στα Σκόπια

Αλλαγή τοπίου μετά την κρίση στα Σκόπια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο, εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, ότι διαμορφώνεται μετά την κυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε στα Σκόπια τις προηγούμενες ημέρες. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις διεργασίες που γίνονται στη γειτονική χώρα μετά την απόφαση του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA), να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Γκρούεφσκι να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ωστόσο χθες έγινε γνωστό ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Νίκολα Γκρούεφσκι έως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι, όπου η ΠΓΔΜ ελπίζει να λάβει πρόσκληση για ένταξή της στη Συμμαχία. «Θα ήθελα να διαμηνύσω σε όλους τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ότι δεν θα επιτρέψω ούτε ένας πολιτικός ούτε ένα κόμμα να βλάψουν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν και των εξελίξεων που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, θεωρείται βέβαιο ότι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης υπό τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς, δεν γίνεται με τους ίδιους όρους.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να ανιχνεύσει τα αίτια της κυβερνητικής κρίσης στα Σκόπια, τα οποία, μετά τις δηλώσεις του ηγέτη του DPA, Μέντουχ Θάτσι, ότι υποστηρίχθηκε από πρέσβεις χωρών της Ε.Ε. αλλά και των ΗΠΑ στην απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δείχνουν να περιπλέκονται. Ετσι, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι η κυβερνητική κρίση στη γειτονική χώρα ήταν πιθανότατα «ελεγχόμενη» και έγινε με πολύ συγκεκριμένο σκοπό: επειδή η κυβέρνηση, αλλά και κανένα από τα κόμματα δεν επιθυμεί μόνο του να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να υποστεί το πολιτικό κόστος είτε ενός συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας, είτε μη ένταξης στο ΝΑΤΟ λόγω του ελληνικού βέτο, θα σχηματισθεί κυβέρνηση οικουμενική, ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν από κοινού από όλα τα κόμματα. Παράλληλα, η Αθήνα εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή η αύξηση πίεσης προς τη χώρα μας, προκειμένου να μεταβάλει τη στάση της και να εγκαταλείψει το βέτο, συναινώντας σε ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έναντι υπόσχεσης ότι το θέμα της ονομασίας θα λυθεί αμέσως μετά.

Σε ανώτατο δυνατό επίπεδο, διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, από τις Βρυξέλλες, προχθές, επαναδιατυπώθηκε η θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της και εμμένει στην ανάγκη εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, 2-4 Απριλίου στο Βουκουρέστι ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε επίσης ότι η Αθήνα επιδιώκει τη λύση μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον ειδικό μεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς, απαντώντας στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε σχετικά με την πρωτοβουλία της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κ. Βικτορία Νούλαντ για συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Νίμιτς έχει καλέσει αύριο στη Βιέννη τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων, πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ, σε νέα συνάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή