Ανανέωση, ενότητα και αξιοκρατία

Ανανέωση, ενότητα και αξιοκρατία

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αυλαία του 8ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να πέφτει σήμερα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στον κ. Γ. Παπανδρέου και στις προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει, για τη συγκρότηση των κορυφαίων οργάνων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και για το πρόσωπο του νέου γραμματέα. Οι σχετικές ανακοινώσεις προγραμματίζεται να γίνουν στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, αφού εκλεγεί σήμερα το νέο Πολιτικό Συμβούλιο. Εκτός βεβαίως εάν υπάρξει έκπληξη πρώτου μεγέθους, και το συνέδριο αποφασίσει ο γραμματέας και το Πολιτικό Συμβούλιο να εκλέγονται από το σώμα των συνέδρων και όχι από το Εθνικό Συμβούλιο, όπως επιθυμεί ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο Ευ. Βενιζέλος

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι επιλογές του θα υπηρετούν το τρίπτυχο της «ανανέωσης, της ενότητας και της αξιοκρατίας». Τούτο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεπάγεται ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί η θητεία του κ. Ν. Αθανασάκη στη θέση του γραμματέα, αλλά και ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από νέα στη μεγάλη τους πλειονότητα στελέχη. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Γ. Παπανδρέου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στο Πολιτικό Συμβούλιο να μετέχουν αποκλειστικά στελέχη χωρίς προηγούμενη υπουργική θητεία, οπότε οι βαρώνοι του κόμματος, περιλαμβανομένου του κ. Ευ. Βενιζέλου, θα αναλάβουν ρόλους στο Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, για τη θέση του γραμματέα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να «στέκεται» το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο στους κ. Αννα Διαμαντοπούλου και κ. Γ. Ραγκούση σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται κάποια «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής. Πάντως, στο τραπέζι βρίσκονται εδώ και καιρό και ορισμένα άλλα ονόματα, από την κ. Φώφη Γεννηματά και τον κ. Χρ. Πολυζωγόπουλο μέχρι τον κ. Δημ. Ρέππα, τα οποία πάντως, για διαφορετικούς το καθένα λόγους, δεν συγκεντρώνουν ισχυρές πιθανότητες στην κούρσα της διαδοχής του κ. Ν. Αθανασάκη.

Οπως προαναφέρθηκε, ισχυρές είναι οι πιθανότητες ο κ. Γ. Παπανδρέου να προτείνει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο να απαρτίζεται από νέα στελέχη χωρίς κυβερνητικό παρελθόν, με το επιχείρημα ότι η ανανέωση που επαγγέλλεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αρχίσει από το κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιλέξει μεταξύ στελεχών όπως οι κ.κ. Φώφη Γεννηματά, Π. Μπεγλίτης, Ν. Μαδεμλής, Θ. Μωραΐτης, Ντ. Ρόβλιας, Εφη Χριστοδουλοπούλου, Μ. Ανδρουλάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Χρ. Πολυζωγόπουλος. Με δεδομένο δε, ότι δεσμεύθηκε πως οι προτάσεις του θα έχουν ενωτικό χαρακτήρα, αναμένεται στο Πολιτικό Συμβούλιο να συμπεριληφθούν και στελέχη τα οποία στήριξαν στην αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου την υποψηφιότητα του κ. Ευ. Βενιζέλου, όπως για παράδειγμα ο κ. Π. Κουκουλόπουλος.

Η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ.

Παράλληλα, κατά το συγκεκριμένο σενάριο, από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα ζητηθεί να σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. στη Βουλή. Ο κ. Γ. Παπανδρέου προσανατολίζεται να αξιοποιήσει το υφιστάμενο σχήμα τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και έξι συντονιστών με τους κ. Δ. Ρέππα και Φ. Πετσάλνικο να διατηρούν τις θέσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του αντιπροέδρου της Βουλής αντιστοίχως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί εισηγήσεις να προτείνει στον κ. Ευ. Βενιζέλο να καταλάβει θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά προβληματίζεται για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να προβεί σε ένα τόσο μεγάλο «άνοιγμα» προς τον εσωκομματικό του αντίπαλο. Ετσι, το πιθανότερο είναι να του προτείνει -όπως και στον κ. Κ. Σκανδαλίδη- θέση συντονιστού. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ευ. Βενιζέλος φέρεται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του να υποστηρίζει πως θα αποδεχθεί την όποια πρόταση από τον κ. Γ. Παπανδρέου και θα εργαστεί για την ανάκαμψη του κόμματος, καθώς εκτιμά πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δικαιούται δεύτερης ευκαιρίας», εάν όντως κινηθεί ενωτικά την επομένη του συνεδρίου. Σε θέσεις συντονιστών αναμένεται να αξιοποιηθούν οι κ.κ. Αννα Διαμαντοπούλου -αν δεν μετακομίσει στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη- και Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και ένα ακόμη στέλεχος της πτέρυγας Βενιζέλου, που πάντως πολύ δύσκολα θα είναι ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, για τη στάση του οποίου, τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει έντονη δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του κ. Γ. Παπανδρέου είναι οι επιλογές του να προκαλέσουν τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατή η άμεση ανάκαμψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, επιχειρεί να διαμορφώσει μια στρατηγική με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2009, με βασικούς άξονες μια αριστερόστροφη ρητορική που θα ανακόψει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποκατάσταση της ενότητας στο εσωκομματικό πεδίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή