Νόμος, το δίκιο του… Πουπάκη!

Νόμος, το δίκιο του… Πουπάκη!

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης οι δύο επικεφαλής της διασπασμένης ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πέρασαν το κατώφλι των γραφείων της Ν.Δ. στην οδό Ρηγίλλης. Δύο ώρες συζήτησης μεταξύ σφύρας (ο γραμματέας του κόμματος κ. Λευτέρης Ζαγορίτης) και άκμονος (ο γενικός διευθυντής κ. Μενέλαος Δασκαλάκης) δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τους δύο συνδικαλιστές ότι -προσωρινά τουλάχιστον – πρέπει να ξεχάσουν τις διαφορές τους. Λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, οι κ. Ευάγγελος Μπουζούλας και Διονύσης Στασινόπουλος τηλεφώνησαν στον πρόεδρο της ΔΑΚΕ κ. Κώστα Πουπάκη. «Να κρατήσετε τη συνδικαλιστική άποψή σας», απάντησε ο κ. Πουπάκης και οι δύο άνδρες αποφάσισαν να ξαναβάλουν το σπαθί στο θηκάρι μέχρι να λήξει η απεργία.

Η ενθάρρυνση του κ. Πουπάκη ήταν σαφής, οι απόψεις όμως των δύο συνδικαλιστών εκ διαμέτρου αντίθετες. Ο κ. Μπουζούλας εκπροσωπεί 9 από τα συνολικά 14 μέλη της ΔΑΚΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο κ. Στασινόπουλος τους υπόλοιπους 5. Οι δyο τους, αν και δεν διαφωνούν σε ιδεολογικής υφής θέματα, έχουν συγκρουστεί για τη θέση του επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ. Κανείς δεν υποχώρησε στις προηγούμενες εσωτερικές εκλογές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει το φαινόμενο της διχασμένης ΔΑΚΕ, το οποίο τα δύο τελευταία χρόνια τείνει να γίνει καθεστώς στις περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Την περασμένη Τετάρτη, στη συνεδρίαση της ΔΑΚΕ οι δύο συνδικαλιστές συγκρούστηκαν πάλι. Ο κ. Μπουζούλας πρότεινε να αποφασίζεται καθημερινά αν θα γίνει νέα 24ωρη απεργία, ενώ ο κ. Στασινόπουλος ουσιαστικά συμφώνησε με τη «σκληρή» γραμμή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκου Φωτόπουλου (ΠΑΣΚΕ), με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, όπερ και εγένετο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη ΔΑΚΕ που λένε ότι ο πρώτος υπέκυψε στις πιέσεις του κ. Ζαγορίτη, ενώ ο δεύτερος ακολούθησε τη γραμμή Πουπάκη, ο οποίος εξ αρχής έχει τεθεί σύμφωνος με τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου για τους μισθωτούς.

Αιχμές

«Οταν οι πολιτικές επιλογές του κόμματος δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων, η παράταξη είναι υποχρεωμένη να είναι απέναντι», λέει ο κ. Παντελής Καραλευτέρης, μέλος της ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ. Ο ίδιος αφήνει και αιχμές για το εσωτερικό μέτωπο. «Είναι διττός ο αγώνας μας. Είναι αγώνας για τους εργαζομένους και την εξορθολογικοποίηση της λειτουργίας των παρατάξεων. Οι χρήσεις εξουσίας την τελευταία 25ετία διέφθειραν τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές, οι οποίοι δεν είχαν το επίπεδο να αντισταθούν», λέει ο κ. Καραλευτέρης. Ο ίδιος ανήκει στην πλευρά που επιθυμεί τον διάλογο με την κυβερνητική πλευρά προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση των κινητοποιήσεων. Λέει μάλιστα ότι η παράταξή του έχει ήδη καταθέσει προτάσεις στην υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Θεωρεί επίσης ότι αυτές οι προτάσεις είναι δυνατόν να ληφθούν υπ’ όψιν από την κυβέρνηση.

Διάσπαση

Η ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠ δεν είναι το μόνο παράδειγμα διχασμένης παράταξης. Ο κ. Πουπάκης από την ημέρα που ανέλαβε τη ΔΑΚΕ προσπαθεί να κλείσει τα ρήγματα και έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο για τη Ρηγίλλης. Επί των ημερών του έχει διαμορφωθεί ξεκάθαρα η άποψη στο εσωτερικό της παράταξης ότι γραμμή δίνει η ΔΑΚΕ και όχι το κόμμα. Αυτή η τάση έχει εξαπλωθεί σε όλες τους συνδικαλιστικούς φορείς που πρόσκεινται στη Ν.Δ. Οταν ο κ. Πουπάκης αδυνατεί να επιβάλει την τάξη, τότε απλά… καταργεί τις ΔΑΚΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οργάνωση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), όπου λόγω των κινήσεων του προέδρου της επιχείρησης κ. Γιώργου Σκόδρα η ΔΑΚΕ «κόπηκε στα δύο». Ο κ. Δημήτρης Βασιλειάδης και άλλα στελέχη της εντόπιας ΔΑΚΕ επιτέθηκαν εναντίον του κ. Σκόδρα, τον οποίο στήριζε ο κ. Κώστας Μπίλιος. Οταν η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, ο κ. Πουπάκης διέλυσε τη ΔΑΚΕ, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Στη Θεσσαλονίκη γενικώς τα… αίματα ανάβουν εύκολα. Πριν από δύο χρόνια, οι προσκείμενοι στον δήμαρχο κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο «γαλάζιοι» συνδικαλιστές «αποκεφάλισαν» τέσσερις συναδέλφους τους, του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, κατόπιν εντολής από τα κεντρικά, καθώς ο κίνδυνος της διάσπασης ήταν ορατός και σε αυτήν την περίπτωση. Πριν από έξι μήνες διασπάστηκε οριστικά και η ΔΑΚΕ των «Ελληνικών Πετρελαίων».

«Ανταρσία»

Υπάρχουν και χειρότερα. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες «ανταρσία σημειώθηκε και στην Πανελλήνια ΔΑΚΕ Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση δίπλα στη Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων (ΔΑΚΕ) εμφανίστηκε μια Δημοκρατική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων, με έδρα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Ο πρόεδρος της «Ανεξάρτητης» ΔΑΚΕ κ. Ερμής Κασσές ανακοίνωσε ότι τις διχαστικές κινήσεις έχουν κάνει πρώην συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, οι ενέργειες των οποίων «κινούνται στη σφαίρα της διάσπασης με μόνη και επίμονη προσπάθεια να κρατηθούν στο προσκήνιο της δημοσιότητας χωρίς να εκφράζουν τους συναδέλφους συναγωνιστές της παράταξης».

Ελαβε βέβαια «πληρωμένη» απάντηση από τον «αντάρτη» της «Αγωνιστικής» ΔΑΚΕ κ. Σωτήρη Καρβέλη ότι «δεν έχουμε σχέση με τη ΔΑΚΕ της συναλλαγής». Τα παραδείγματα είναι πολλά και αφορούν δεκάδες παρατάξεις σε δημόσιες επιχειρήσεις. Διασπάσεις έχουν σημειωθεί από τον Μάρτιο του 2004, οπότε η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και πολλοί συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ θεώρησαν ότι ήλθε η ώρα να πάρουν τη «ρεβάνς» από τους συναδέλφους τους της ΠΑΣΚΕ, η οποία επί σχεδόν 25 χρόνια κυριαρχεί. Διαφωνίες που οδήγησαν στη διάσπαση μεταξύ των «δακιτών» σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Τράπεζα, στην Εμπορική, αλλά και στον ΟΤΕ όπου οι συνδικαλιστές βρήκαν να κατηγορήσουν τον κ. Παναγή Βουρλούμη ότι… δεν άνοιξε «δίαυλο» επικοινωνίας με τη ΔΑΚΕ. Ο τραγικός, προ ενός έτους, θάνατος συνδικαλιστή των ΕΛΤΑ (ο οποίος αποδείχθηκε ότι οφείλεται σε παθολογικά αίτια) είχε αναδείξει και το χάος που υπάρχει μεταξύ των συνδικαλιστών της «ΔΑΚΕ 2005» και της «ΔΑΚΕ Ενότητα». Τότε οι πρώτοι δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τους δεύτερους ότι επιδίδονται σε βιαιοπραγίες εναντίον συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων, με αποτέλεσμα, μέχρι να βγει το ιατροδικαστικό πόρισμα, να πλανάται στον αέρα η δυσάρεστη οσμή του διατεταγμένου τραμπουκισμού.

«Απολογούμαστε» μόνο στην παράταξη

Οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αποδίδουν την τάση για διασπάσεις και ανταρσίες στην πολύ βαθιά ριζωμένη αντίληψη ότι μέσω του κόμματος μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει μια θέση εξουσίας. «Ολοι πρέπει να καταλάβουν», εξηγεί ο κ. Πουπάκης, «ότι ένα κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. είναι υποχρεωμένο να είναι στη ΔΑΚΕ, ενώ ένα μέλος της ΔΑΚΕ δεν έχει καμία υποχρέωση να είναι στη Ν.Δ.

Το συνδικάτο είναι πολύ πιο «μπροστά» στην κοινωνία απ’ ό,τι είναι το κόμμα. Τα μέλη της ΔΑΚΕ απολογούνται μόνο στην παράταξή τους και όχι στο κόμμα. Αυτή την ανεξάρτητη πορεία που έχουμε εμείς δεν την ακολουθούν οι άλλες παρατάξεις».

Την ίδια άποψη έχει και ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Θανάσης Κοκκινούλης, τον οποίο ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος απέφευγε ακόμη και όταν επισκεπτόταν τη Λάρισα. «Τι θα σου κάνει ο βουλευτής, ο υπουργός; Θα σου κόψει το νερό από τα πράσα;», λέει ο κ. Κοκκινούλης. Και συμπληρώνει: «Για πολλούς που ζούσαν σεμνά και ταπεινά, πριν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικοί αγώνες είναι αυτονόητοι. Αντίθετα, πολλοί δεν μέτρησαν τη στάση των συνδικαλιστών οι οποίοι επέλεξαν να συγκρουστούν και να υπερασπιστούν όσους εκπροσωπούν.

Πρέπει τα πολιτικά πρόσωπα να μάθουν να δείχνουν σεβασμό στους συνδικαλιστές οι οποίοι είναι αιρετοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή