Ποιοι είναι το think tank του Αλέξη Τσίπρα

Ποιοι είναι το think tank του Αλέξη Τσίπρα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φάση επαφών για τη συγκρότηση της «δεξαμενής σκέψης» που θα είναι συν-υπευθύνη για τη διαμόρφωση του πλαισίου εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, παρότι πιστεύει ότι το κόμμα του διαθέτει όλους τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον, θεωρεί πως η παράλληλη συγκρότηση ενός άτυπου γνωμοδοτικού οργάνου -πέρα και έξω από την υπάρχουσα κομματική δομή- είναι απαραίτητη. Με βασικό άξονα τη διαφύλαξη των συλλογικών διεργασιών που χαρακτηρίζουν την εσωτερική λειτουργία του Συνασπισμού, η συγκρότηση του συμβουλευτικού αυτού οργάνου θεωρείται πως θα τονώσει σημαντικά την προσπάθεια για την επίτευξη του εγχειρήματος που θα λάβει χώρα το επόμενο διάστημα στην Κουμουνδούρου.

Διπλωμάτες

Πο ιοι είναι λοιπόν οι «άνθρωποι του προέδρου»; Ποια είναι εκείνη η ομάδα ανθρώπων που θα συνδράμει τον Αλέξη Τσίπρα στη διαμόρφωση του πλαισίου της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης; Ποιους ανθρώπους θα επιστρατεύσει ως συμβούλους του στην προσπάθεια που προτίθεται να υλοποιήσει; Επιβεβαιωμένες πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΝ να έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με επιστήμονες, διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και διανοούμενους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του Συνασπισμού και οι οποίοι ενδεχομένως να αποτελέσουν το συμβουλευτικού χαρακτήρα επιτελείο του.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως λίγες μέρες πριν, τον Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκε στο γραφείο του κλιμάκιο εν ενεργεία διπλωματών, προκειμένου να του παρέχει ενημέρωση τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για τα ευρύτερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι άνθρωποι πάντως που βρίσκονται αυτό τον καιρό σε τακτική επαφή με τον πρόεδρο του ΣΥΝ και οι οποίοι θα αποτελέσουν -όπως όλα δείχνουν- βασικά μέλη του υπό διαμόρφωση τεχνοκρατικού think tank, προέρχονται στο σύνολό τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σε θέματα επικοινωνιακής πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται πως εμπιστεύεται ιδιαίτερα τον πολιτικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Κρήτης και δημοσκόπο της VPRC κ. Χ. Βερναρδάκη.

Για τα θέματα οικονομικής πολιτικής, επιστρατεύονται οι κ. Κ. Βεργόπουλος (οικονομολόγος /Πανεπιστήμιο Παρισίων) και Γ. Μηλιός (οικονομολόγος/ΕΜΠ), ενώ στα εργασιακά θέματα τη συμβολή της θα παρέχει η κ. Μαρία Καραμεσίνη (οικονομολόγος-εργατολόγος/Πάντειο) Στην υπό συγκρότηση δεξαμενή σκέψης θα συμμετέχουν επίσης οι κ. Α. Μανιτάκης (συνταγματολόγος/ ΑΠΘ) κ. Σία Αναγνωστοπούλου (ιστορικός/Πάντειο) και ο κ. Α. Ρήγος (κοινωνική ιστορία/Πάντειο) Η λίστα των συμμετεχόντων στο think tank ενδέχεται να συμπληρωθεί και με άλλα μέλη, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΝ συνεχίζει τις επαφές του σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

«Νίκος Πουλαντζάς»

Πέραν αυτών όμως, στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα για συμβουλευτική συνδρομή στο έργο του βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τα μέλη του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» όσο και οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει τώρα όλο τον κόσμο που στρέφει τα μάτια του στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι λιγότερο η τελική διάρθρωση της «δεξαμενής σκέψης» και περισσότερο η διατύπωση από το ΣΥΡΙΖΑ ενός ρεαλιστικού προγραμματικού πλαισίου διακυβέρνησης που θα δίνει σαφείς απαντήσεις σε όλα τα -κατά τη φρασεολογία του κόμματος- μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή