Το ελληνικό βέτο απέτρεψε την ένταξη

Το ελληνικό βέτο απέτρεψε την ένταξη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβολή της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ οδήγησε η σταθερή θέση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες προκειμένου να συναινέσει στη νατοϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, έμεινε σταθερός στις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας και, με βάση την αρχή της «συναίνεσης» στη λειτουργία του ΝΑΤΟ, η πρόσκληση προς τα Σκόπια δεν ήρθε ποτέ. Αν και ο όρος βέτο δεν συμπεριλαμβάνεται στη διπλωματική ορολογία της Συμμαχίας, ουσιαστικά ο κ. Καραμανλής έθεσε βέτο και δρομολόγησε αυτό που διαμηνύει εδώ και καιρό σταθερά η Αθήνα, ότι χωρίς λύση στο θέμα της ονομασίας δεν θα υπήρχε πρόσκληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις δεν υπήρξε προσπάθεια να τεθεί χρονοδιάγραμμα ως προς τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας. Αν και ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Συμμαχία δεν θέτει χρονοδιαγράμματα, εκτιμάται ότι στην πράξη τίθεται άτυπη διορία έως το φθινόπωρο, οπότε και θα τεθεί θέμα έναρξης διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε. Ε.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος στο Βουκουρέστι συνεχίσθηκε στη διάρκεια της νύχτας, με αντικείμενο, μετά την επί της ουσίας αναβολή πρόσκλησης της ΠΓΔΜ, τη διατύπωση που θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι. Η διατύπωση που η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει είναι ότι η ΠΓΔΜ, ενώ πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ, δεν έλαβε πρόσκληση λόγω της διαφοράς με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.

Η χθεσινή ημέρα δεν ήταν εύκολη για την ελληνική αντιπροσωπεία. Ακόμα και χθες το πρωί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, διατύπωνε αντίθετη εκτίμηση.

«Αύριο, σε αναγνώριση της προόδου που έχουν επιτελέσει, το ΝΑΤΟ θα λάβει μια ιστορική απόφαση για την ένταξη τριών βαλκανικών χωρών, της Κροατίας, της Αλβανίας και της Μακεδονίας», δήλωσε λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου. Προσερχόμενος στο δείπνο των ηγετών, με νεότερη δήλωση, προανήγγειλε το κλίμα πίεσης που επρόκειτο να ακολουθήσει για την ελληνική αντιπροσωπεία: «Υπάρχει ένα πρόβλημα με μια συγκεκριμένη χώρα, είμαι όμως αισιόδοξος σε ό, τι αφορά τη δυνατότητα να το επιλύσουμε». Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, εμφανιζόταν μάλλον απαισιόδοξος, τονίζοντας ότι δεν θεωρούσε ιδιαίτερα πιθανή εξέλιξη την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Τα «στρατόπεδα» στο δείπνο των ηγετών διαμορφώθηκαν ως εξής:

– Στο πλευρό της Ελλάδας συντάχθηκαν Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, παραπέμποντας και στις ελληνικές ρίζες του, όπως είχε πράξει και μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

– Στήριξη διατύπωσαν το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία.

– Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ, αλλά με κατανόηση στις θέσεις της Ελλάδας, εμφανίσθηκαν Ουγγαρία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Νορβηγία.

– Κατά των ελληνικών θέσεων, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία.

– Ουδετερότητα, τέλος, δήλωσαν Δανία και Βουλγαρία.

Καναδάς, Βρετανία και Πορτογαλία δεν έλαβαν τον λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή