Ολα μπορούσαν να συμβούν στο Βουκουρέστι

Ολα μπορούσαν να συμβούν στο Βουκουρέστι

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο, μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο, στον κόσμο, το φαραωνικής έμπνευσης «Σπίτι του λαού», που οραματίσθηκε και άρχισε να κατασκευάζει το 1984 ο Νικολάε Τσαουσέσκου και σήμερα στεγάζει το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για να ξεδιπλωθεί ένα διπλωματικό θρίλερ. Οι δεκάδες, κάθε μεγέθους αίθουσες, οι δαιδαλώδεις διάδρομοι, οι εύκολες στον αποκλεισμό πτέρυγες, εξασφαλίζουν άπλετο χώρο για συναντήσεις μυστικές και φανερές, για παρασκηνιακές συνεννοήσεις, για «τυχαία» συναπαντήματα. Οι χοντροί τοίχοι και τα παχιά χαλιά απορροφούν τους θορύβους και παρέχουν την απαραίτητη μυστικότητα. Οι φήμες για κρυφά περάσματα και αχανή υπόγεια επιτείνουν την αίσθηση μυστηρίου και δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι σε ένα τέτοιο χώρο όλα μπορούν να συμβούν.

Στο «Σπίτι του λαού»

Η ελληνική αντιπροσωπεία που έφτασε στο Βουκουρέστι το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης με επικεφαλής των πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, τον οποίο συνόδευαν οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προσερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στο «Σπίτι του λαού», ακριβώς με αυτή την αίσθηση: όλα μπορούν να συμβούν. Η ατζέντα της Συνόδου περιελάμβανε αρκετά θέματα, από ορισμένους μάλιστα χαρακτηρίστηκε υπερβολικά διευρυμένη. Ωστόσο για την Ελλάδα το κεντρικό της θέμα ήταν η διεύρυνση, η προοπτική πρόσκλησης της ΠΓΔΜ, την οποία η Αθήνα είχε διαμηνύσει ότι πρόκειται να μπλοκάρει, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνημένη λύση στο θέμα της ονομασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές από τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί υπό συνθήκες πίεσης στο Βουκουρέστι. Δεν μπορούσε να αποκλειστεί βεβαίως, ότι πιθανόν κάτι τέτοιο να επιχειρείτο με αμερικανική πρωτοβουλία. Η ελληνική αντιπροσωπεία φρόντισε να περιορίσει τα χρονικά περιθώρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Εφτασε στο Βουκουρέστι στις 5.30 μ.μ. της Τετάρτης, μόλις 1,5 ώρες πριν από το δείπνο των ηγετών και τα παράλληλα δείπνα των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Ταυτόχρονα, στην αποστολή για το Βουκουρέστι δεν συμπεριελήφθη ο διαπραγματευτής για το θέμα της ονομασίας, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.

Στον αντίποδα, η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ έφτασε στο Βουκουρέστι ένα 24ωρο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, το απόγευμα της Τρίτης. Ο διαπραγματευτής των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, συνόδευε την αποστολή.

Της άφιξης στο Βουκουρέστι είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Καραμανλή και της κ. Μπακογιάννη με ομολόγους τους, στους οποίους επαναβεβαίωναν την ελληνική πρόθεση για βέτο. Ωστόσο, τα μηνύματα προκάλεσαν αρκετή αγωνία. Η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους έσπευδε το μεσημέρι της Τετάρτης να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι την επομένη πρόσκληση θα ελάμβαναν και οι τρεις υποψήφιες χώρες.

Η ελληνική αντιπροσωπεία προσγειωνόταν στο Βουκουρέστι προσπαθώντας να αξιολογήσει πώς θα μεταφράζονταν στην πράξη αυτές οι δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, στο χώρο της Συνόδου, τα μέλη της σκοπιανής αντιπροσωπείας ερμήνευαν τα λεγόμενα από τον κ. Μπους ως απόδειξη ότι ο «από Αμερικής θεός» θα έκανε το θαύμα του.

Στις 7 μ.μ. της Τετάρτης άρχισαν ταυτόχρονα να εξελίσσονται πολύπλευρες διαδικασίες. Ο κ. Καραμανλής μετέβη στο μέγαρο Κοτρονέτσι για το δείπνο των ηγετών. Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Μεϊμαράκης πήγαν στα δείπνα των ομολόγων τους, ενώ ταυτόχρονα άρχιζε η συζήτηση των βοηθών μονίμων αντιπροσώπων για τη διατύπωση του τελικού κειμένου συμπερασμάτων.

Για να εξασφαλισθεί η ροή πληροφοριών από τον ένα χώρο στον άλλο, για να μην υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και όλες οι εξελίξεις να μεταφέρονται άμεσα στους ενδιαφερόμενους -όχι μόνο τα επισήμως λεχθέντα, αλλά ακόμα και οι φήμες, το κλίμα, οι εκτιμήσεις- σε διαρκή κίνηση βρίσκονταν οι συνολικά επτά πρέσβεις που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή.

Ο πρωθυπουργός, φθάνοντας στο μέγαρο Κοτρονέτσι, αντάλλαξε χειραψία με τον κ. Μπους και είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες με άλλους ομολόγους του. Λίγο αργότερα, άκουγε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ να θέτει το θέμα της διεύρυνσης, εκφράζοντας την ευχή να ολοκληρωθεί ομαλά. Είχε όμως μεσολαβήσει μία σημαντική εξέλιξη. Η συζήτηση για την προοπτική ένταξης Ουκρανίας και Γεωργίας και οι σοβαρές διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ των «ισχυρών» της Συμμαχίας έφεραν σε δεύτερη μοίρα την πρόσκληση προς Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καραμανλής άκουσε τον Αμερικανό πρόεδρο να διατυπώνει την επιθυμία του να απευθυνθεί πρόσκληση και στις τρεις χώρες. Αμέσως μετά όμως, άκουσε τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει κατανόηση και συμπαράσταση στις θέσεις της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός λίγο αργότερα διατύπωνε την ελληνική θέση: υποστήριζε την πρόσκληση Κροατίας και Αλβανίας και παραθέτοντας την αναφορά στο καταστατικό του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση, ότι η είσοδος νέου μέλους προϋποθέτει προηγούμενη επίλυση εδαφικών και αλυτρωτικών διαφορών με όμορες χώρες, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ. Ακολούθησαν υποστηρικτικές δηλώσεις από Ιταλία και Ισπανία, ενώ Σλοβενία και Τουρκία συστρατεύθηκαν υπέρ της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ. Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών, όπου την ελληνική θέση διατύπωσε η κ. Μπακογιάννη. Στο τέλος της ημέρας, η ελληνική πλευρά έχοντας πλέον θέσει το βέτο, άρχιζε τη μάχη για τη διατύπωση στο ανακοινωθέν. Το κλίμα που επικράτησε στο δείπνο, να αποτυπωθεί στο χαρτί. Την τελευταία στιγμή υπήρξε προσπάθεια, η οποία εκδηλώθηκε με πρωτουβουλία κυρίως της Σλοβενίας και δευτερευόντος της Τουρκίας, να γίνει η μεγάλη ανατροπή. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν πρόσκληση υπό όρους, στην οποία η ελληνική πλευρά απάντησε ότι δεν μπορεί να συναινέσει.

Ελπίδα ώς το τέλος

Την ίδια ώρα, στην αντιπροσωπεία των Σκοπίων επικρατούσε αδημονία, ενώ εκφραζόταν η πίστη ότι παρά το ελληνικό βέτο, υπήρχε ακόμα χρόνος να γίνει κάτι. Η ελπίδα κράτησε μέχρι περίπου τις 11 π.μ. της Πέμπτης. Τότε άρχισε να γίνεται γνωστό ότι η απόφαση για μη πρόσκληση έχει ληφθεί και αυτό πιστοποιείται με τον πλέον επίσημο τρόπο, με την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν ότι πρόσκληση θα υπάρξει μόλις λυθεί το θέμα της ονομασίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είδε τους Σκοπιανούς δημοσιογράφους να αποχωρούν από την ενημέρωση μόλις ανέγνωσε το συγκεκριμένο σημείο του ανακοινωθέντος. Οι αντιδράσεις πρόδιδαν απόλυτο αιφνιδιασμό. Οπως ανέφερε μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ, «δεν είναι ότι δεν πιστεύαμε ότι η Αθήνα θα βάλει βέτο. Πιστεύαμε όμως επίσης ότι οι ΗΠΑ θα κατάφερναν να ξεπεραστεί η όποια ελληνική αντίδραση».

Η σκοπιανή αντιπροσωπεία ακύρωσε το πρόγραμμά της στη Σύνοδο. Πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο ευχαρίστησαν και δημοσίως για τη βοήθειά του και αμέσως μετά αναχώρησαν από το Βουκουρέστι.

Την Πέμπτη συζήτηση στη Βουλή

Την προσεχή Πέμπτη, στη Βουλή και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετατοπίζεται το πολιτικό ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε οι τελευταίες εξελίξεις να αποτελέσουν αντικείμενο εσωτερικού πολιτικού διαλόγου. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί και σε ικανοποίηση σχετικού αιτήματος, που είχε υποβάλει προ ημερών ο ΛΑΟΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή