Στο περιθώριο η «λαϊκή δεξιά» της Ν.Δ.

Στο περιθώριο η «λαϊκή δεξιά» της Ν.Δ.

5' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εδώ είναι μαζεμένα όλα τα καθαρόαιμα». Η φράση δεν ανήκει σε κάποιον… τζόκεϊ, αλλά στον πρώην υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, εκ των πιστών που βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Βέβαια, ανάμεσα στα «καθαρόαιμα» ήταν και ο κ. Πέτρος Μαντούβαλος, ο χειρότερος εφιάλτης του κ. Μιχαλολιάκου στον Πειραιά, αλλά μπροστά στο… νεοφιλελεύθερο «εχθρό» οι διαφορές παραμερίζονται.

Οι πλέον «ανθεκτικοί» εκπρόσωποι της «παλαιάς καλής κοινωνικής δεξιάς», όπως την χαρακτήριζαν οι περισσότεροι εκ των περίπου 3.000, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ήταν παρόντες. Ανάμεσα στις συζητήσεις, εκτός από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, κυρίαρχο θέμα ήταν η υπόγεια -αλλά διαρκής- ιδεολογική διαμάχη στο εσωτερικό της Ν.Δ. μεταξύ της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς και της -ενδοκυβερνητικά-κραταιάς φιλελεύθερης πτέρυγας της Ν.Δ. Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εθν. Αμυνας κ. Κώστα Τασούλα περί «ημιπαρανομίας» των «παρευρισκομένων» στην παρουσίαση του 33ου βιβλίου του κ. Πολύδωρα ήταν ενδεικτικές για το κλίμα που επικρατεί, τουλάχιστον από τη μια πλευρά της όχθης. Αν και οι ιδεολογικές διαφωνίες μπαίνουν στο περιθώριο όταν το επιβάλλει η αυστηρή κομματική πειθαρχία, συχνά βγαίνουν στην επιφάνεια, αναδεικνύοντας ουσιαστικές διαφορές.

Η «χρυσή εποχή» Εβερτ

Η τελευταία «χρυσή εποχή» της λαϊκής δεξιάς ήταν εκείνη της προεδρίας του Μιλτιάδη Εβερτ, όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη για τις προσδοκίες του κόμματος. Η ανάληψη της προεδρίας της Ν.Δ. από τον κ. Κώστα Καραμανλή το 1997 σηματοδότησε μια στροφή μακριά από τις «παραδοσιακές» αρχές, όπως τις εννοούν οι περισσότεροι «κοινωνιστές». Η άνοδος στην εξουσία το 2004 «ψαλίδισε» ακόμη περισσότερο τις φιλοδοξίες των «παραμελημένων» της λαϊκής δεξιάς, αλλά δεν ανέκοψε τις αντιδράσεις. Ο ίδιος ο κ. Εβερτ δεν δίστασε το 2005 να δηλώσει δημοσίως ότι το ασφαλιστικό δεν είναι άμεσο πρόβλημα, για να εισπράξει από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη την απάντηση «αργήσαμε να ανοίξουμε το ασφαλιστικό».

Την επομένη της ανόδου της Ν.Δ. στην εξουσία αν και ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέλαβε το κρίσιμης σημασίας υπουργείο Απασχόλησης με υφυπουργό τον κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, οι «κοινωνιστές» του κόμματος γρήγορα απογοητεύτηκαν. Ο επονομαζόμενος και ως «κόκκινος Πάνος» αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις του και να χειριστεί τα «καυτά» ζητήματα της μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση δημιούργησε πρόβλημα στον κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε καλλιεργήσει άριστες σχέσεις με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Ο κ. Γιακουμάτος (ο οποίος έχει φθάσει μέχρι και να δηλώνει υπερήφανος για τη σύντομη πορεία του στο σοσιαλιστικό χώρο) αν και έβλεπε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν θα αργούσε να χάσει τον υπουργικό «θώκο», δεν έλεγε πολλά καθώς θεωρούσε ότι ο κ. Καραμανλής θα τον χρίσει διάδοχο του «κόκκινου Πάνου».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απομακρύνθηκε, τη θέση του πήρε ο πιο φιλελεύθερος κ. Σάββας Τσιτουρίδης και ο κ. Γιακουμάτος απλά συνέχισε τις επιτυχημένες… τηλεοπτικές εμφανίσεις του, οι οποίες ενοχλούν πολλούς από την πτέρυγά του.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η «λαϊκή δεξιά» κέρδισε (ή διατήρησε) μια σειρά από υφυπουργεία. Στα πιο επιφανή στελέχη της «λαϊκής δεξιάς» καταμετρούνται τρεις υφυπουργοί: οι κ. Γιάννης Ιωαννίδης (Αθλητισμού) Σταύρος Καλογιάννης (υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Υγείας), Πάνος Καμμένος (Νησιωτικής Πολιτικής), Κώστας Τασούλας (Εθνικής Αμυνας) και Κώστας Κιλτίδης (Αγροτικής Ανάπτυξης). Ο τελευταίος μάλιστα είναι από τους πιο τακτικούς «επισκέπτες» στα έδρανα του ΛΑΟΣ, με ιδιαίτερη προτίμηση μάλιστα στον κ. Μάκη Βορίδη. Ο κ. Κιλτίδης αποτελεί «δοκιμασμένη» λύση, στην ύψωση αναχωμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. και τους τελευταίους μήνες «συγκατοικεί», χωρίς προβλήματα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με έναν κατ’ εξοχήν φιλελεύθερο όπως είναι ο κ. Αλέξανδρος Κοντός από την Ξάνθη.

Οι «κοινωνιστές» της Ν.Δ. θεωρούν ότι η «λαϊκή δεξιά» υφίσταται «ιδεολογική τρομοκρατία». Δεν εξαιρούν μάλιστα ούτε τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ, λέγοντας ότι ακόμη και αυτός είναι αναγκασμένος να λέει «πράγματα τα οποία δεν πιστεύει, περί δήθεν σύγκλισης με την αριστερά και άλλα τέτοια». Σύμφωνα με τους ίδιους μάλιστα, η καθίζηση, όπως την ερμηνεύουν του ΛΑΟΣ στις δημοσκοπήσεις, σύντομα θα οδηγήσει πολλούς στην αγκαλιά της Ν.Δ. και δη στην πλευρά τους.

Στην ίδια πτέρυγα ανήκουν και οι βουλευτές Κοζάνης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Φλώρινας κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος. Και στις τρεις περιοχές παραδοσιακά εκλέγονται βουλευτές από τη συγκεκριμένη πτέρυγα της Ν.Δ. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς μοιράζεται τις ίδιες απόψεις, αλλά αποφεύγει επιμελώς την ταύτιση και το συγχρωτισμό με τους υπόλοιπους. Αν και πλέον βρίσκεται εκτός Βουλής ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης ποτέ δεν έκρυψε ότι ιδεολογικά ανήκει στη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά».

Η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ήταν για τους περισσότερους της «λαϊκής δεξιάς» από τις πιο άβολες στιγμές των τελευταίων τεσσάρων ετών. «Η κοινωνική δικαιοσύνη και η πρόνοια της δεξιάς είναι διαρθρωτικού και όχι επιδοματικού χαρακτήρα όπως είναι στο σοσιαλισμό και ακόμη χειρότερα στον φιλελευθερισμό», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής σε συνάδελφό του το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βουλή.

Οι φιλελεύθεροι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν από τη δυσαρέσκεια -των περιθωριακών στο κόμμα-της λαϊκής δεξιάς. Το ίδιο βράδυ που οι φίλοι του κ. Πολύδωρα συζητούσαν για το μέλλον της δεξιάς, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κέρδιζε από το Βουκουρέστι μια διπλωματική νίκη εθνικής εμβελείας, ως η υπουργός Εξωτερικών που έθεσε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο έτερος φιλελεύθερος πυλώνας της Ν.Δ., ο αγγλοσαξονικών προτιμήσεων υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγες ημέρες νωρίτερα προχωρούσε στην ανακοίνωση ιδιωτικοποιήσεων και στρατηγικών συνεργασιών. Η ακλόνητη παρουσία του στο υπουργείο Οικονομίας δείχνει και τη γενικότερη κατεύθυνση της κυβέρνησης.

Νευραλγικά υπουργεία

Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Αλογοσκούφης προσωποποιούν και μια πολύ ουσιώδη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων της Ν.Δ.: Οι «κοινωνιστές» κάνουν φιλολογικές συζητήσεις σε ξενοδοχεία, την ίδια στιγμή που οι πιο «αθόρυβοι» φιλελεύθεροι χαράσσουν πολιτική. Επίσης, οι κορυφαίοι φιλελεύθεροι της κυβέρνησης είναι επικεφαλής των κεντρικών υπουργείων, ενώ η «λαϊκή δεξιά» περιορίζεται σε μια σειρά από «μικρομεσαία» υφυπουργεία.

Στους φιλελεύθερους της κυβέρνησης ανήκουν επίσης δύο νευραλγικά υπουργεία: Το υπουργείο Μεταφορών, στο οποίο προΐσταται ο επί σειρά ετών ευρωβουλευτής κ. Κωστής Χατζηδάκης και το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει αναλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Χρήστος Φώλιας.

Στη λίστα των φιλελευθέρων περιλαμβάνεται ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Βουλγαράκης είναι επίσης από τους κατ’ εξοχήν φιλελεύθερους της κυβέρνησης, μετά μάλιστα τη δρομολόγηση ιδιωτικοποίησης των μεγαλύτερων λιμένων της χώρας, έχει να καταθέσει και ιδεολογικά διαπιστευτήρια. Από τους «πούρους» φιλελεύθερους της κυβέρνησης είναι και δύο υφυπουργοί: ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου (Οικονομικών) και ο κ. Πέτρος Δούκας (Εξωτερικών).

Οι παραταξιακοί

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο πολυπληθείς με πιο σαφείς ιδεολογικές κατευθύνσεις ομάδες ισορροπούν κυρίως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας. Αυτοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση της Ν.Δ. στην εξουσία και πολλές φορές υποχωρούν από τις γενικότερες θέσεις τους για το «καλό του κόμματος». Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Σιούφας, αν και θεωρείται από τους «κρατιστές» της Ν.Δ., «θυσιάζει» τις απόψεις του παρότι ιδεολογικά διαφωνεί με πολλές από τις φιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης.

Ανεξάρτητος μεμονωμένος

Ξεχωριστή περίπτωση καταγράφεται αυτή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά ο οποίος, για παράδειγμα, αν και συμφωνεί με τη γενικότερη φιλελεύθερη κατεύθυνση, διαφοροποιήθηκε στο θέμα της πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή