Τίτλοι τέλους στη βιομηχανία των μεταλλίων

Τίτλοι τέλους στη βιομηχανία των μεταλλίων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανατροπή της λογικής της «πάση θυσία» εξασφάλισης μεταλλίων, που κυριάρχησε την τελευταία δεκαπενταετία, προχωρεί η κυβέρνηση μετά τη σαφή εντολή που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για πλήρη κάθαρση στον ελληνικό αθλητισμό. Αυστηρότεροι έλεγχοι σε ομοσπονδίες και γυμναστήρια, περιορισμός των προνομίων των ολυμπιονικών, μετατροπή των αδικημάτων που σχετίζονται με το ντόπινγκ σε κακουργήματα και εκσυγχρονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών περιλαμβάνονται στη νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται εντός 10ημέρου ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο φαρμακοδιέγερσης επίδοξων πρωταθλητών.

Ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση, διάρκειας άνω της 1,5 ώρας, με τους κ. Μιχ. Λιάπη και Γ. Ιωαννίδη, κατά την οποία φέρεται να είπε: «Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο, θέλουμε καθαρό αθλητισμό, αρνούμαστε τη λογική άρτος και θεάματα». Το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό τα πραγματικά δεδομένα του σύγχρονου αθλητισμού. Οπως διευκρίνιζαν συνεργάτες του κ. Λιάπη, «αυτό σημαίνει πως είτε ανέχεσαι την κατάσταση και κάνεις ενίοτε τα στραβά μάτια είτε προχωράς σε τολμηρά μέτρα που καθιστούν δύσκολη τη φαρμακοδιέγερση αλλά, ταυτοχρόνως, καθιστούν δύσκολη και τη συγκομιδή μεταλλίων». Η δήλωση του κ. Μιχ. Λιάπη, μετά τη σύσκεψη, είναι χαρακτηριστική ως προς τις αποφάσεις: «Δεν μας ενδιαφέρουν τα μετάλλια με κάθε κόστος, ήρθε η ώρα να καταθέσουμε ένα θεσμικό οπλοστάσιο για να έχουμε υγιή αθλητισμό, καθαρούς αθλητές και πάνω από όλα να προστατεύσουμε τη νεολαία μας».

Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε η ταχύτατη κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τη βία στα γήπεδα. Πέραν της ενίσχυσης του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, στην τροπολογία θα προβλέπεται περιορισμός των προνομίων για όσους πρωτεύουν. Εκτιμάται ότι οι θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις, τα υψηλά οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά και οι «πορείες θριάμβου» συντελούν στην ενίσχυση του φαινομένου του ντόπινγκ και ωθούν πολλούς αθλητές να αναζητήσουν την επιτυχία μέσω φαρμάκων. Εισαγωγή και διακίνηση παράνομων ουσιών θα διώκεται ως κακούργημα, ενώ αυστηρότερος έλεγχος θα υπάρξει και στις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι ομοσπονδίες, ειδικά στα κονδύλια που αφορούν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αθλητών. Οι έλεγχοι θα ενταθούν και στα γυμναστήρια, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν επιτρέπεται να χορηγούν στους αθλούμενους, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, ούτε βιταμίνες.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ιωαννίδης, έχοντας διατελέσει αθλητής ο ίδιος, έσπευσε να περιορίσει φαινόμενα ανησυχίας εκ μέρους των γονέων καλώντας τους να στέλνουν τα παιδιά τους στα γήπεδα, για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. «Ας μην μπερδεύουμε τα μετάλλια με το ντόπινγκ, υπάρχουν και καθαρά μετάλλια» κατέληξε ο υφυπουργός.

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ζήτησαν χθες άμεση σύγκληση της Επιτροπής, παρουσία των Μιχ. Λιάπη και Γ. Ιωαννίδη, για την υπόθεση της φαρμακοδιέγερσης των αθλητών της Εθνικής Ομάδας Αρσης Βαρών.

Εν τω μεταξύ, δεν έχουν βρεθεί προς το παρόν απαγορευμένες ουσίες στις κάψουλες που κατέσχεσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων την περασμένη Τρίτη από το φαρμακείο της οδού Λένορμαν. Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, από τα πρώτα αποτελέσματα των σχετικών εργαστηριακών ελέγχων φαίνεται ότι κάψουλες περιέχουν «οροτικό οξύ», που, σύμφωνα με την πλευρά του μέχρι πρότινος προπονητή της Εθνικής Ομάδας Αρσης Βαρών Χρήστου Ιακώβου, είναι ένα από τα τρία νόμιμα αμινοξέα που είχε ζητήσει ο ίδιος να προμηθευτεί μέσω του εμπόρου αθλητικών ειδών και συμπληρωμάτων διατροφής Παναγιώτη Κατσέλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου της οδού Λένορμαν είχε αρνηθεί ότι έχει χρησιμοποιήσει οροτικό οξύ. Οι εργαστηριακές αναλύσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι κάψουλες που κατέσχεσε ο οργανισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή