ΑΝΑΛΥΣΗ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ την Τρίτη το βράδυ ξεκίνησε με ένα θορυβώδες οικονομικό ρεπορτάζ, το οποίο αν δεν πανικόβαλε, τουλάχιστον ανησύχησε σφόδρα όσους το παρακολούθησαν, οι οποίοι πρέπει να διερωτήθηκαν πώς αν η κρατική τηλεόραση, που κατά τεκμήριο δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με υπερβολές, λέει ότι η διεθνής οικονομική κρίση εισέβαλε μέσα στο σπίτι μας, τότε η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη! Συγκεκριμένα, ένας συμπαθής συνάδελφος ξεκίνησε το ρεπορτάζ, μιλώντας για τους ανθρώπους που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες και βρίσκονται τώρα σε κατάσταση απόγνωσης, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των οφειλών τους, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα που αγόρασαν να κατάσχονται και τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί του πλειστηριασμού.

Με γουρλωμένα μάτια και έντρομος ο ίδιος, μας πληροφορούσε ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα ξεπεράσουν τις 150.000 φέτος, έναντι 100.000 πέρσι, ενώ έκανε λόγο για 200.000 έως 250.000 τη διετία 2011-2012. Ως πηγή αυτού του τρομολαγνικού ρεπορτάζ κατονόμασε την Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών, της οποίας ο πρόεδρος είχε δώσει, πράγματι σε συνέντευξη Τύπου τα στοιχεία αυτά. Πηγή δηλαδή παρόμοια με το αλήστου μνήμης ΙΝΚΑ ή την Ενωση Μικρομετόχων, όσον αφορά το επίπεδο αξιοπιστίας.

Ερωτώμενος ο συντάκτης από την παρουσιάστρια του δελτίου κ. Μαρία Χούκλη πώς εξηγεί αυτό το τσουνάμι που σαρώνει τη χώρα, αράδιασε άρρητα – αθέμιτα νούμερα από την τιμή του πετρελαίου μέχρι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που όμως παραμένει καθηλωμένο στο 4% μήνες τώρα, και το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να ανεβεί, αλλά, όπως είναι γνωστό, οι πρωθυπουργοί της Ευρωζώνης πιέζουν τον Τρισέ να το μειώσει. Στην εκπομπή είχε κληθεί και ένας σοβαρός αναλυτής, του οποίου δεν συγκράτησα το όνομα, αλλά αναφέρθηκε ότι εκπροσωπεί μια εταιρεία real estate. Ο αναλυτής, με σεμνότητα και μη θέλοντας να τινάξει το ψευδεπίγραφο ρεπορτάζ στον αέρα, απαντούσε χαμηλόφωνα στην κ. Χούκλη, πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, ότι δεν γίνονται, πάντως, τόσοι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις και ότι εν πάση περιπτώσει μπορεί κάποιοι που δανείστηκαν καταναλωτικά ίσως να έβαλαν υποθήκη τα σπίτια τους, αλλά όσοι έχουν δανειστεί για στεγαστικά δεν θα έχουν πρόβλημα, αφού τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών είναι εξομοιωμένα με τα αντίστοιχα των χωρών της Ευρωζώνης.

Το πλέον σημαντικό, όμως, που αποδεικνύει πόσο έχει πέσει το επίπεδο της ενημέρωσης στο κρατικό κανάλι είναι ότι ενώ αυτά λέγονταν στις 9 το βράδυ, από τις 12 το μεσημέρι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, που είναι ο αρμόδιος και έχει τα συγκεντρωτικά στοιχεία από όλες τις τράπεζες, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έδινε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, για την οποία η ΝΕΤ δεν βρήκε ένα λεπτό να την παρουσιάσει! Δεν υπάρχει περίπτωση, είπε ο κ. Γκαργκάνας, να δούμε στην Ελλάδα τα ανησυχητικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στην Αμερική με τα στεγαστικά δάνεια. Ειδικότερα για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε ότι βάσει των στοιχείων του 2007 τέτοια δάνεια ήταν το 6% των καταναλωτικών, το 3,6% των στεγαστικών και το 4,6% των επιχειρηματικών. Σε σύνολο δε ήταν το 4,5%, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν ακόμη υψηλότερο και έφθανε το 5,6%. Οσον αφορά τις κατασχέσεις ακινήτων εξαιτίας χρεών προς τις τράπεζες, ανέφερε ότι ανήλθαν σε 3.229 το 2007 έναντι 1.014 το 2006 και 1.471 το 2005. Εξάλλου, στο πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2007 σημειώθηκε πτώση 22,38% στις ακάλυπτες επιταγές και 48,78% στις απλήρωτες συναλλαγματικές.

Ψυχραιμία, λοιπόν, παιδιά και μην πανικοβάλλετε τον κόσμο, μην ξεχνάτε ότι πληρώνει τον προϋπολογισμό σας με το γνωστό χαράτσι, που αν δεν το καταβάλλει τότε όντως θα χάσει το σπίτι του!

ΥΓ.: Στο δελτίο της Τετάρτης, στο πρώτο θέμα πάλι, αναφέρθηκαν παρεμπιπτόντως και μέσα στη θύελλα της περιγραφής του πληθωριστικού τυφώνα, τα στοιχεία του κ. Γκαργκάνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή