Διακομματικός φόρος τιμής στον Λ. Κύρκο

Διακομματικός φόρος τιμής στον Λ. Κύρκο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μόνον το γεγονός ότι στο ίδιο βήμα βρέθηκαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, οι κ. Γ. Παπανδρέου και Αλ. Αλαβάνος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης και Κ. Σημίτης, ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γ. Βασιλείου, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας και στο ακροατήριο οι κ. Κ. Στεφανόπουλος, Τζ. Τζαννετάκης καθώς και δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων καταδεικνύει τη σπάνια αναγνώριση της οποίας τυγχάνει ο Λεωνίδας Κύρκος που τιμήθηκε χθες. Επόμενο βέβαια ήταν στη συγκινητική αυτή εκδήλωση να μη λείψουν και τα πολιτικά μηνύματα, πόσω μάλλον στην ενδιαφέρουσα σημερινή συγκυρία.

Ο κ. Καραμανλής, εξαίροντας το ήθος και τους αγώνες του Λεωνίδα Κύρκου, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς ουδέποτε παρασύρθηκε από τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ασκώντας πάντα υπεύθυνη αντιπολίτευση, φράση που ερμηνεύθηκε ως έμμεση αποδοκιμασία στην οξεία τακτική που ακολουθεί εσχάτως το ΠΑΣΟΚ. Ως παράδειγμα της υπεύθυνης και διορατικής πολιτικής του κ. Κύρκου, μάλιστα, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη στήριξη που παρείχε το 1979 στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, όταν, σύσσωμη η αντιπολίτευση, όπως είπε με νόημα, «δαιμονοποιούσε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Τη φράση «μετέχω ολόψυχα στην οφειλόμενη τιμή που του απονέμεται» χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στην «ευτυχή για τον τόπο εμμονή του Κύρκου στον διάλογο και την ανάγκη συνεννόησης», υπενθυμίζοντας τη «γενναία απόφαση» του ηγέτη της Αριστεράς να συνεργασθεί με τη Ν.Δ. το 1989 για να βγει η χώρα από ένα πρωτόγνωρο αδιέξοδο.

Το πνεύμα συνεργασίας που ανέκαθεν χαρακτήριζε τον Λεωνίδα Κύρκο υπογράμμισαν από την πλευρά τους και οι κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης, αλλά για να στείλουν το δικό τους μήνυμα. «Ο Λεωνίδας ανέκαθεν βρισκόταν σε σύγκρουση με τις απόλυτες θέσεις και ήταν πάντα παρών στη πρόκληση της ένωσης της Αριστεράς» είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ανάγκη συνεργασίας «της Ανανεωτικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ», ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε τη σταθερή άποψη του Κύρκου για τη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων.

Τέλος, ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «πολιτικό πατέρα των περισσότερων στελεχών του ΣΥΝ τον Κύρκο», ενώ αστειευόμενος έκανε και την αυτοκριτική του για τη δική του πορεία από το ΚΚΕ στον ΣΥΝ λέγοντας ότι «η αρχική μου σχέση με τον Λεωνίδα ήταν εξ αγχιστείας».

Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο τιμώμενος, ο οποίος με το σπάνιο χιούμορ που τον χαρακτηρίζει ζήτησε από το κοινό να δικαιολογήσει τα στοιχεία υπερβολής που ακούστηκαν «καθώς συνηθίζονται σε αυτές τις εκδηλώσεις», ενώ κάλεσε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εσφαλμένο να βάλλεται δημαγωγικά ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος και τους νέους να απαλλαγούν από τα βάρη της παλαιότερης γενιάς και να εξοπλιστούν με ενθουσιασμό, ανανεώνοντας πάντα τις ιδέες και τους στόχους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή