ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΟ ΚΑΙ ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Παπούλιας: Η καθαρότητα της ομογένειας

Την καθαρότητα της ελληνικής ψυχής των ομογενών σε αντιδιαστολή με το μεμψίμοιρο και ομιχλώδες τοπίο της Ελλάδας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας στην αυλαία της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ουκρανία. Ο κ. Παπούλιας βρέθηκε, χθες, στην περιφέρεια της Αζοφικής Θάλασσας, όπου είναι ισχυρό το ελληνικό στοιχείο ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα. Επειτα από συναντήσεις με ομογενείς και επισκέψεις σε ομογενειακά χωριά και σχολεία, ο κ. Παπούλιας επισήμανε: «Ζούσαμε σαν να είμαστε στην Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο και ζούσαμε σε καλύτερο κλίμα, γιατί εδώ δεν υπάρχουν οι μεμψιμοιρίες όπως στην Ελλάδα που πολλές φορές τα βλέπουμε όλα ομιχλώδη. Εδώ τα είδαμε καθαρά, είδαμε την ελληνική ψυχή».

ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Εθεσαν θέμα μειονοτήτων

Το πάγιο αίτημα για αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα και καταμέτρηση των μελών της επανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του «Ουράνιου Τόξου» κ. Π. Καζίας, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της εκδήλωσης «οι αγνοημένες μειονότητες της Ελλάδας». Η εκδήλωση-δημόσια συζήτηση οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του κόμματος των Πρασίνων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, αλλά παραδόξως χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά. Ο κ. Καζίας, που αυτοπροσδιορίσθηκε ως «Ελληνας υπήκοος, μακεδονικής εθνότητας με ιταλική κουλτούρα» και μίλησε στα ιταλικά, σημείωσε πως η «μακεδονική» μειονότητα πρέπει να έχει περίπου 180.000 μέλη στην Ελλάδα σήμερα αν και όπως διευκρίνισε ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος ελλείψει καταμέτρησης. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη» που εδρεύει στη Γερμανία, Χαλίτ Χαμπίπογλου, και συμμετείχε στην οργάνωση της εκδήλωσης, εξήγησε στην ίδια εκδήλωση ότι «η Ελλάδα μάς αντιμετωπίζει σαν απειλή». Στην εκδήλωση μοιράσθηκε και χάρτης του «Ουράνιου Τόξου» που, μεταξύ πολλών άλλων, φέρει τη «μακεδονική» γλώσσα να ομιλείται σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας.

ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Π.Γ.

Τα ΜΜΕ διχάζουν τον ΣΥΝ

Σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Αφορμή αποτέλεσε η συνεχιζόμενη προσπάθεια της πλειοψηφίας να συστήσει Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να ελέγχει την επικοινωνία του κόμματος με τα ΜΜΕ. Το έναυσμα για να τεθεί σε συζήτηση η σύσταση της επιτροπής είχε δοθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΝ, όταν πριν από ένα περίπου μήνα έκανε λόγο για «κατακρεούργηση του ΣΥΝ από τα ΜΜΕ». Η πρόταση του υπεύθυνου Τύπου κ. Α. Καρίτζη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί απόφαση και το θέμα «σύσταση κώδικα δεοντολογίας» να παραπεμφθεί στο μέλλον.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΠ

Αφορούν την περίοδο 1953-58

Απόρρητα αρχεία της περιόδου 1953 έως 1958 που διατηρούνται στο αρχείο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναμένεται να έρθουν στο φως καθώς με γνωμοδότηση τριμελούς αρμόδιας επιτροπής που θα συσταθεί πρόκειται να αποχαρακτηριστούν. Οπως αποκάλυψε χθες ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Ι. Κοραντής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ανανεωμένης ιστοσελίδας της υπηρεσίας, στο φως θα έρθουν έγγραφα που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην ανάμειξη του στέμματος στις πολιτικές εξελίξεις, στους διωγμούς Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη και τις εκλογές του 1958. Στη νέα ιστοσελίδα της, η ΕΥΠ θα διαθέτει φόρμα επικοινωνίας με πολίτες κατά τα πρότυπα υπηρεσιών του εξωτερικού. Θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα, να κάνουν κρίσεις και επικρίσεις και μάλιστα θα λαμβάνουν και απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή