Χάσμα κορυφής στην ΠΓΔΜ για το όνομα

Χάσμα κορυφής στην ΠΓΔΜ για το όνομα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάσμα που διαμορφώνεται στα Σκόπια μεταξύ του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επιβεβαιώθηκε χθες, καθώς είχαν χωριστές συναντήσεις με τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις χωριστές συναντήσεις επιδίωξε η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, καθώς ο κ. Γκρούεφσκι φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την τελευταία δημόσια τοποθέτηση του διαπραγματευτή της χώρας, πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ και το αίτημά του για υπερκομματική πλατφόρμα στις συνομιλίες. Καθώς ο διαπραγματευτής επιλέγεται και ορίζεται από τον πρόεδρο, εκτιμάται ότι οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ είχαν την έγκριση Τσερβενκόφσκι. Ο κ. Ντιμιτρόφ ήταν παρών μόνο στη συνάντηση Νίμιτς-Τσερβενκόφσκι, ενώ και στις δύο συναντήσεις του μεσολαβητή, με πρόεδρο και πρωθυπουργό, ήταν παρών ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι. Υπό αυτές τις συνθήκες, επιβεβαιώνεται ο σκεπτικισμός της Αθήνας, που δεν βλέπει πιθανή την εξεύρεση λύσης μέχρι τις εκλογές της 1ης Ιουνίου στα Σκόπια. Εξάλλου και ο κ. Νίμιτς δήλωσε χθες ότι θεωρεί «πιθανή λύση μέχρι τον Ιούλιο», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως και ο ίδιος δεν αναμένει ουσιαστικές εξελίξεις πριν από την εκλογική αναμέτρηση στη γειτονική χώρα. Πρόσθεσε επίσης ότι σήμερα, στη συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, θα ζητήσει να μάθει εάν υπάρχει ευελιξία από την ελληνική πλευρά, η οποία ήταν αρνητική στην τελευταία του πρόταση. Ενδεχομένως, δηλαδή, ο κ. Νίμιτς να ζητήσει επανακαθορισμό της «κόκκινης γραμμής» της χώρας μας. Με βάση την κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και τη δήλωση Νίμιτς για λύση μέχρι τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι ο διαπραγματευτής θα επιδιώξει να διαμορφωθεί πλαίσιο λύσης μέχρι τις εκλογές στην ΠΓΔΜ, την οποία θα υπογράψει η νέα κυβέρνηση.

Νωρίτερα, χθες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι επανέλαβε τη θέση του υπέρ συμβιβασμού: «Είμαστε έτοιμοι, για το μέλλον της χώρας, να πληρώσουμε ένα συγκεκριμένο τίμημα, αλλά όχι οποιοδήποτε τίμημα», είπε. Πρόσθεσε επίσης: «Η θέση ότι η χώρα μπορεί να περιμένει για πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια για ευνοϊκή λύση, δεν έχει καμιά βάση, γιατί και τότε θα βρεθούμε μπροστά στην Ελλάδα και το δικαίωμά της για βέτο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.». Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αναφορά απευθύνεται στον κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος, αν και δημοσίως δεν έχει διατυπώσει άποψη, πιθανότατα επιθυμεί διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας παρά το όποιο κόστος. Οπως αναφέρουν πηγές στα Σκόπια, μετά το Πάσχα, όταν η προεκλογική εκστρατεία κορυφωθεί, αναμένεται να εκφρασθεί δημοσίως ο πρωθυπουργός με πιο σκληρή στάση, έναντι της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προσέφυγε η αεροπορική εταιρεία της ΠΓΔΜ ««Μακεδονικές» Αερογραμμές» (ΜΑΤ), εναντίον της απόφασης του υπουργείου Μεταφορών να απορρίψει αίτημά της για πτήσεις προς την Κέρκυρα το καλοκαίρι. «Δεν μπορούμε να σας αδειοδοτήσουμε για πτήσεις υπό αυτή την ονομασία», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Μεταφορών, που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία. Για το θέμα ενημερώθηκε και ο πρέσβης της Ε.Ε. στα Σκόπια, Ερβαν Φουέρε.

Στην Αθήνα, το κλίμα διακομματικής συναίνεσης για το Σκοπιανό επαναβεβαιώθηκε χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, εν όψει και της σημερινής συνάντησης που θα έχει με τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά και το θέμα του Κοσόβου. Στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κώστας Γκιουλέκας, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Θεόδωρος Πάγκαλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Μπανιάς αναφέρθηκαν σε «ομοφωνία», ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης επί τιμή, Κ. Πολίτης δήλωσε ότι η λύση θα πρέπει να καλύπτει το μίνιμουμ των εθνικών συμφερόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή