Διπλό ραντεβού στο Κρεμλίνο

Διπλό ραντεβού στο Κρεμλίνο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους τελευταίους ηγέτες, που θα συναντηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του και ταυτοχρόνως από τους πρώτους που θα έχει κατ’ ιδίαν επαφή με τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, λίγες ημέρες μόλις πριν ο τελευταίος αναλάβει τα σκήπτρα, θα είναι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η σημειολογία αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, αφού δεν επιβεβαιώνει απλώς το άριστο επίπεδο των διακρατικών αλλά και διαπροσωπικών σχέσεων Αθήνας – Μόσχας, αλλά προοιωνίζεται μία εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια. Για την Ελλάδα, ίσως έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία το πολιτικό μήνυμα που αποστέλλεται μέσω της επίσκεψης Καραμανλή στο Κρεμλίνο, αφού σημειώνεται σε μία κρίσιμη στιγμή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για το οποίο ο υπερατλαντικός παράγων πιέζει για λύση. Επιπλέον η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τουλάχιστον επιφυλάξεις για τις ενεργειακές συμφωνίες της Αθήνας και της Μόσχας.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα την απόφαση του Κρεμλίνου για άρση της παλαιάς αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία», σε περίπτωση εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης, και αντιστοίχως η Μόσχα φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Ενδεικτικές των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και μεταξύ των δύο ηγετών, είναι οι εξαιρετικά θερμές αναφορές στις οποίες προβαίνει για τον κ. Πούτιν ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Itar Tass, εν όψει της άφιξής του στη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για τη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν, τον οποίον χαρακτηρίζει μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη αλλά και φίλο της Ελλάδος. «Οι δύο χώρες προωθούν με τη σταθερή πολιτική τους τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εχουμε αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και της ευημερίας και εγγύς απόψεις σε πολλά διεθνή ζητήματα» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.

Υπογραμμίζει, δε, ότι προσβλέπει στη συνάντησή του και με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μεντβέντεφ, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη μπροστά πολλές προκλήσεις και ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών και την ενδυνάμωση της φιλίας σε όλους τους τομείς. Ερωτηθείς σε ποια φάση βρίσκεται η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα, στο τέλος του 2015, θα καταναλώνει 7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από τη Ρωσία, και προσθέτει ότι η πορεία του έργου εξελίσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, και κυρίως στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον κ. Χρ. Φώλια καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες ώστε στις 29 Απριλίου, οπότε η ελληνική αποστολή θα αφιχθεί στη Μόσχα, να είναι έτοιμη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι όλα βαίνουν κατ’ ευχήν σε αυτό το επίπεδο. Υπουργοί και βουλευτές, πάντως, σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει ιδιαίτερα στο ζήτημα της εξασφάλισης από τη Μόσχα επάρκειας για πολλά χρόνια, καθώς το κόστος κατασκευής του αγωγού είναι τεράστιο και σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είναι εύκολη η απόσβεση των ποσών που θα επενδυθούν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο Κρεμλίνο το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν. Στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών προς τα ΜΜΕ και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας το οποίο θα παραθέσει ο κ. Πούτιν. Το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή