Ακρίβεια και μπλακ άουτ φοβίζουν τη Ν.Δ.

Ακρίβεια και μπλακ άουτ φοβίζουν τη Ν.Δ.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσεπίλυτο πρόβλημα αναδεικνύεται η «αγορά» για την κυβέρνηση, αφού η ακρίβεια εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές πολλών νοικοκυριών, ενώ η υπόθεση με το νοθευμένο ηλιέλαιο παραμένει στην αιχμή της επικαιρότητας. Το εκρηκτικό αυτό «κοκτέιλ» εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέχρι σήμερα χειρισμών και προκαλεί ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης.

Παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, οι πληροφορίες για διαφωνίες μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και για τριβές στο εσωτερικό του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν, εντείνοντας τον εκνευρισμό των κυβερνητικών στελεχών.

Πέραν της ακρίβειας που πλήττει τα εισοδήματα, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη, αρχής γενομένης από σήμερα, με σειρά ζητημάτων τα οποία -εκτιμούν αρκετοί «γαλάζιοι»- ενδέχεται να προκαλέσουν πρόσθετο πολιτικό κόστος. Η υπόθεση των δομημένων ομολόγων επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο, καθώς στη Βουλή συζητείται η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ έπεται η έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Deutsche Telekom και ελληνικού Δημοσίου για τον ΟΤΕ.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το προσεχές 12μηνο θα είναι το πλέον δύσκολο για την κυβέρνηση, ιδιαιτέρως αν επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς εκτιμήσεις για επιβράδυνση της οικονομίας παγκοσμίως και για συνέχιση της ανοδικής κούρσας του πετρελαίου. Αν, όπως εκτιμάται, η τιμή του αργού δεν μειωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε δεν αποκλείεται να φθάσει μέχρι τα 200 ευρώ το βαρέλι, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό του κράτους αλλά και των πολιτών. Αυτό, στην εσωτερική πολιτική, δεν αποκλείουν να οδηγήσει σε αντιστροφή του κλίματος που σήμερα θέλει τη Νέα Δημοκρατία να διεκδικεί την αυτοδυναμία, χωρίς όμως να αμφισβητείται η πρωτιά της. Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι το κυβερνητικό επιχείρημα περί «εισαγόμενου πληθωρισμού» μπορεί να έχει βάση, αλλά δεν αντέχει στον χρόνο και στο «βάρος» των προβλημάτων. Το ίδιο, λένε, ισχύει και για το επιχείρημα περί «στρεβλώσεων δεκαετιών στην αγορά που μακάρι να μπορούσαν να αλλάξουν άμεσα», το οποίο επικαλέστηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και τούτο διότι, όπως εξηγούν, αφενός οι υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι ορατές, αφετέρου δε, «όταν μία οικογένεια δεν θα έχει να πληρώσει το δάνειό της δεν θα δει τη διεθνή πτυχή της κρίσης, αλλά θα ξεσπάσει στην κυβέρνηση που ήδη κυβερνά τέσσερα χρόνια».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος διέψευσε χθες πως η σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Προανήγγειλε ως βασικό ζήτημα την ενεργειακή πολιτική, καθώς η επάρκεια ρεύματος το καλοκαίρι αποτελεί άλλον ένα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Ο πρώιμος καύσωνας δημιουργεί συνθήκες συναγερμού για τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς θα δοκιμασθούν οι αντοχές του συστήματος ηλεκτροδότησης, δίχως να αποκλείονται και εκ περιτροπής διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή