Η Εκκλησία δεν πρέπει να ξεπερνά τον ρόλο της

Η Εκκλησία δεν πρέπει να ξεπερνά τον ρόλο της

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτά κάνουν όσοι ξεπερνούν τον ρόλο τους. Η Εκκλησία είναι να ενώνει». Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σχολίασε,χθες, τις πρόσφατες αλυτρωτικές δηλώσεις του κ. Στέφανου, αρχιεπισκόπου της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, το σχόλιο του κ. Ιερώνυμου αφορούσε και όλους εκείνους, ακόμα και αρχιερείς, όπως ο κ. Ανθιμος, «οι οποίοι αρέσκονται να εμπλέκουν την Εκκλησία στα της πολιτικής για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή για την ικανοποίηση της ακόρεστης δίψας τους για αυτοπροβολή». Υπενθυμίζεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, λίγο μόλις μετά την εκλογή του, τάχθηκε σαφώς κατά της διεξαγωγής λαοσυνάξεων από την Εκκλησία για το Σκοπιανό, ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου για τον χειρισμό του ζητήματος. Πάντως, πολλοί ιεράρχες της βορείου Ελλάδος εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την προπαγανδιστική τακτική της σχισματικής Εκκλησίας που προΐσταται ο κ.Στέφανος, αλλά και τη στήριξη που της παρέχει το Βατικανό.

Χθες ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή και συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία. «Οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά και μέσα απ’ αυτούς τους διακριτούς ρόλους ακριβώς, μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας γι’ αυτά τα τόσο σημαντικά τα οποία αναφέρατε, την ανθρωπιά, τη νεολαία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τους πάσχοντες στην κοινωνία μας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. «Θα συμφωνήσω επίσης με τον λόγο τον οποίο έχετε εκφέρει, λέγοντας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Ο δικός σας λόγος είναι και θαρραλέος και νηφάλιος, κάτι που νομίζω χρειάζεται η χώρα από τους πνευματικούς της ηγέτες». Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος απ’ τη σημερινή συνάντηση, απ’ τις συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων» επισήμανε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε: «Πάνω σε αυτά τα προβλήματα, τα οποία τα εκθέσαμε, ακούστηκαν απόψεις. Απόψεις για συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, σε θέματα κοινωνικής προνοίας και ό,τι άλλο αγγίζει τον άνθρωπο, αφού και η Πολιτεία και η Εκκλησία γι’ αυτό τον άνθρωπο αγωνίζονται». Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως θα συναντηθεί και με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή