Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής αποδοκίμασε τον κ. Στέφανο

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής αποδοκίμασε τον κ. Στέφανο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β΄ στη Μονή Ντανίλοφσκι, ολοκλήρωσε την ιστορική του επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Λίγα λεπτά μετά το πέρας της δίωρης συνάντησής τους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μίλησε στην «Κ» για την πενθήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα καθώς και για τα θέματα τα οποία εξέτασε με τον Ρώσο Πατριάρχη.

Ζητήσαμε από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος κατάγεται από τη Μακεδονία, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Σκοπίων Στεφάνου. Αποφεύγοντας να απαντήσει άμεσα, υπενθύμισε απλά πως η Εκκλησία των Σκοπίων δεν είναι σε κοινωνία με καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και προέβαλε την ερώτηση: «Αυτό δεν φτάνει;».

Με χαρά ο Σεβασμιώτατος μας μίλησε για τη συγκίνηση από το γεγονός πως πριν από τη χθεσινή συνάντηση και μαζί με τον Πατριάρχη Αλέξιο πραγματοποίησαν το Σάββατο συλλείτουργο στον Ναό της Κοιμήσεως στο Κρεμλίνο, με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Δημήτριος εξήγησε στη ρωσική πλευρά, πως ζώντας σε μια χώρα πολυπολιτισμική και με πολλές θρησκείες, καταλαβαίνεις καλύτερα τη σημασία της ισχυρής ορθόδοξης παρουσίας και την ανάγκη διάδοσης του Ευαγγελίου. Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η αναφορά στα ευαίσθητα θέματα για τη Ρωσική Εκκλησία που αφορούν την ουκρανική και εσθονική Εκκλησία. Ο κ. Δημήτριος εμφανίσθηκε αισιόδοξος, τονίζοντας πως από τη στιγμή που τα δύο αυτά ζητήματα είναι ανοικτά, πάντα υπάρχει δυνατότητα επιλύσεώς τους. Στην ερώτησή μας για το ποια είναι η δική του θέση σχετικά, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ήταν ξεκάθαρος, δηλώνοντας πως η θέση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι ταυτόσημη με αυτήν του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο αν έφτασε η ώρα για να δούμε στο ίδιο τραπέζι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίο με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β΄. Χαμογελώντας μας είπε πως η εντύπωσή του είναι ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα και πως κάθονται στο ίδιο τραπέζι καθώς δεν έπαψαν να είναι μαζί, ούτε να είναι χωρισμένοι». Οσο για τον λόγο που δεν συναντιούνται, τόνισε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή, απλά δεν ήταν τεχνικώς δυνατόν, συμπληρώνοντας πως αν υπάρχουν μερικές δυσκολίες είναι ανθρώπινες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή