Το ασυμβίβαστο ενταφίασε την αναθεώρηση

Το ασυμβίβαστο ενταφίασε την αναθεώρηση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έγκριση από την απαιτούμενη πλειοψηφία των βουλευτών μόνο τριών διατάξεων, ολοκληρώθηκαν χθες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Πρόκειται για τις διατάξεις εκείνες με τις οποίες:

Πρώτον, καταργείται το απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, με ταυτόχρονη κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων.

Δεύτερον, παρέχεται στη Βουλή η δυνατότητα τροποποίησης κονδυλίων και παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τρίτον, προβλέπεται ειδική μέριμνα για νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Από την ψηφοφορία, απουσίαζαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπως απόντες ήταν και από όλες τις διαδικασίες της τελευταίας περιόδου- επιλογή που είχε οδηγήσει σε οξύτατη σύγκρουση με την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στην κορύφωση αυτής της σύγκρουσης, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων υπογράμμιζε, προσδιορίζοντας τον χαρακτήρα που θα έχουν πιθανές μελλοντικές συζητήσεις για το Σύνταγμα: «Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ στην άρνηση θα είναι ένα μόνιμο βάρος σε κάθε μελλοντική αναθεωρητική διαδικασία». Στον αντίποδα, παρόντες χθες ήταν οι βουλευτές του κυβερνώντος, καθώς και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τη μεγαλύτερη συναίνεση συνάντησε η διάταξη για τον προϋπολογισμό (197 ψήφοι). Ακολούθησαν εκείνες για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές (195) και την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου (194). Οι τρεις «διαρροές» σε αυτήν τη διάταξη προήλθαν από τον ΣΥΡΙΖΑ: Οι κ. Αλ. Αλαβάνος και Γ. Μπανιάς ψήφισαν εναντίον της κατάργησης του απόλυτου ασυμβιβάστου, ενώ ο κ. Π. Λαφαζάνης ψήφισε «παρών».

Εγκρίθηκε, επίσης, και μια ακόμη αλλαγή με 182 ψήφους, εκείνη η οποία αφορά την κατάργηση μεταβατικής διάταξης περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Μια αλλαγή η οποία χαρακτηρίστηκε μικρότερου πολιτικού ενδιαφέροντος. Την τελευταία αυτή διάταξη, που συγκέντρωσε και τη μικρότερη αποδοχή, δεν ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι πέραν των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, απούσα από την ψηφοφορία ήταν και η γ. γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Στο μεταξύ, και με αφορμή σχετική ερώτηση, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, αφού σημείωσε ότι δεν τον ενοχλεί το γεγονός ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος θα μπορούν οι βουλευτές να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα παράλληλα με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, πρόσθεσε: «Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσω να καταβάλλει η Βουλή τα ασφάλιστρα όσων θα θέλουν ενδεχομένως να μην ασκούν το επάγγελμά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή