Αναγκαίες οι επενδύσεις σε Παιδεία, Υγεία

Αναγκαίες οι επενδύσεις σε Παιδεία, Υγεία

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εβδομάδα περίπου στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης είχε πολλές και ενδιαφέρουσες επαφές και συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ, με κορυφαίους Αμερικανούς επιχειρηματίες και με τους επικεφαλείς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τραπέζης. Το πιο σημαντικό που βγήκε από αυτές τις επαφές είναι ότι Αμερικανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες και οι ηγέτες των διεθνών οργανισμών δεν βλέπουν πλέον την Ελλάδα με την παλαιά οπτική, μια χώρα που αναπτύσσεται μεν ταχέως αλλά εκ των πραγμάτων το μέλλον της προσδιορίζεται από τη μικρή και ρηχή εσωτερική αγορά των 11 εκατ. κατοίκων, από το 2006 και μετά στην ατζέντα των διεθνών οικονομικοπολιτικών επιτελείων η Ελλάδα καταγράφεται σαν η νέα ηγετική δύναμη στη δυναμική αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας περιοχής με περίπου 140 εκατ. κατοίκους. Και πολλοί από τους συνομιλητές του Γ. Αλογοσκούφη συμφώνησαν μαζί του ότι εάν η Ιρλανδία ήταν το οικονομικό θαύμα στην Ευρώπη την περασμένη 20ετία, η Ν.Α. Ευρώπη μπορεί να γίνει το επόμενο οικονομικό θαύμα!

Ο κ. υπουργός εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα λόγω του οικονομικού της βάρους και της στρατηγικής που ακολουθεί έχει καταστεί ένας μεγάλος επενδυτής στις περισσότερες από τις γειτονικές μας χώρες, συμβάλλοντας στην οικονομική τους ανάπτυξη αλλά και στην εδραίωση των δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών στην περιοχή. Περίπου 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάνω από 20 δισ. δολάρια στη Ν.Α. Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική οικονομική και κοινωνική πρόοδο που σημείωσαν. Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν περισσότερα από 3.000 καταστήματα στην περιοχή, βοηθώντας στο μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος των γειτονικών χωρών και στη μεταφορά πολύτιμης τεχνογνωσίας. Ηδη από πέρυσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εισάγει στη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη που πραγματοποιεί στην περιοχή!

Απελευθέρωση

Οι συνομιλητές του κ. Γ. Αλογοσκούφη όμως του επισήμαναν ότι για να διατηρήσει η Ελλάδα τον ηγετικό της ρόλο στη Ν.Α Ευρώπη πρέπει η ίδια να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και να απελευθερώσει όλους τους κλάδους της οικονομίας της. Οπως του επισήμαναν, ο ΟΤΕ και οι τράπεζες κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις σε επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη γιατί είχαν ήδη απελευθερωθεί στο εσωτερικό, είχαν ενδυναμωθεί στην παραγωγικότητά τους και είχαν εξοικειωθεί στον ανταγωνισμό. Και ακριβώς για τον λόγο αυτόν οι τηλεπικοινωνίες και ο τραπεζικός τομέας προσελκύουν στην Ελλάδα επενδύσεις (Deutsche Telecom, Credit Agricole) που φιλοδοξούν μέσω Ελλάδος να επεκταθούν σε όλη τη γειτονική περιοχή.

Δυστυχώς αυτή η απελευθέρωση δεν έγινε για την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία κ.λπ., με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα μας. «Θα μπορούσατε, είπαν στον κ. Γ. Αλογοσκούφη, οι συνομιλητές του από το ΔΝΤ και τη Διεθνή Τράπεζα, να έχετε στη χώρα σας πρότυπα πανεπιστήμια, δημόσια, αλλά και ιδιωτικά, όπου να σπουδάζει όλη η αυριανή ηγετική τάξη των κρατών της Ν.Α. Ευρώπης και άριστα νοσοκομεία, όπως επίσης θα έπρεπε ήδη να είστε επικεφαλής κοινών ενεργειακών προγραμμάτων και μεγάλων έργων υποδομής στα Βαλκάνια». Δεν ξέρω τι θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση από την εμπειρία του υπουργού Οικονομίας, αλλά αποδεικνύεται ότι εάν δεν συνεχίσουμε και δεν επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, σε λίγα χρόνια θα χάσουμε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή.

Δυναμικές οικονομίες

Οι εννέα χώρες που συναπαρτίζουν μαζί με την Ελλάδα τον χώρο της Ν.Α. Ευρώπης, δεν είναι σαν τις αποικίες της Ασίας και της Αφρικής στα χρόνια που Μεσοπολέμου. Αντίθετα, είναι δυναμικές οικονομίες, με πειθαρχημένη εργατική τάξη και μια ηγέτιδα αστική τάξη, μορφωμένη και εθνικιστική. Βέβαια, εμείς ακόμη έχουμε κατά κεφαλήν εισόδημα 32.300 δολάρια και ρυθμό ανάπτυξης 4%, αλλά και αυτές προχωρούν τώρα με υψηλότερους ρυθμούς και σε βάθος χρόνου οι διαφορές μπορεί να καλυφθούν. Τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία για την περιοχή έχουν ως εξής:

– Η Αλβανία έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμύρια. Το 2006 το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν περίπου ίσο με 3.600 δολάρια. Η Αλβανία έχει ένα ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια γύρω στο 6%.

– Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει πληθυσμό 4,6 εκατομμύρια, το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι περίπου 3.300 δολάρια και ο μέσος όρος οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια γύρω στο 4,5%.

– Η Βουλγαρία, η οποία εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2007 έχει πληθυσμό 7,7 εκατομμύρια, κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 5.000 δολάρια και ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 6% τα τελευταία πέντε χρόνια.

– Η Κροατία με πληθυσμό 4,4 εκατομμύρια είναι πιο ανεπτυγμένη οικονομία με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 12.000 δολάρια και μέσο όρο οικονομικής ανάπτυξης περίπου 4,7% τα τελευταία πέντε χρόνια.

– Η ΠΓΔΜ έχει πληθυσμό 2 εκατομμύρια, κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 3.800 δολάρια και μέσο όρο οικονομικής ανάπτυξης 4,3% τα τελευταία πέντε χρόνια.

– Το Μαυροβούνιο έχει πληθυσμό ελάχιστα μικρότερο από 700.000 και κατά κεφαλήν εισόδημα 3.800 δολάρια.

– Η Ρουμανία, η οποία εντάχθηκε στην Ε.Ε. μαζί με τη Βουλγαρία το 2007, έχει πληθυσμό περίπου 22 εκατομμύρια, κατά κεφαλήν εισόδημα 7.000 δολάρια και μέσο όρο οικονομικής ανάπτυξης 6,5% τα τελευταία πέντε χρόνια.

– Η Σερβία έχει πληθυσμό 7,4 εκατομμύρια, κατά κεφαλήν εισόδημα 4.500 δολάρια και ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης περίπου 6% τα τελευταία πέντε χρόνια.

– Τέλος, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή, με πληθυσμό 75 εκατ. Η οικονομία της αναπτύχθηκε σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι περίπου 6.700 δολάρια και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν 7% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Βλέπουμε ότι η πλειονότητα των χωρών της περιοχής έχουν ξεκινήσει από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, αλλά εμφανίζουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη, η οποία στο μέλλον θα βαίνει επιταχυνόμενη λόγω των ογκωδών ξένων επενδύσεων και των κοινοτικών πόρων που εισρέουν κατ’ έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή