Αναμένοντας την έκπληξη Σαρκοζί

Αναμένοντας την έκπληξη Σαρκοζί

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή είναι διαφορετική από πολλές απόψεις όσον αφορά τις συνήθεις επισκέψεις ηγετών κρατών στη χώρα μας. Αν και πρόκειται για μια επίσκεψη με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, το πλαίσιό της δεν μπορεί να σκιαγραφηθεί με όρους αμιγώς πολιτικούς. Σε αυτό συμβάλλουν μια σειρά από στοιχεία, με προεξέχον αυτό της προσωπικότητας του κ. Σαρκοζί. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ, κατά κανόνα, το πρόγραμμα ανάλογων επισκέψεων έχει οριστικοποιηθεί εβδομάδες πριν, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής δεν αποκλείονται. Οπως αναφέρει διπλωματική πηγή, ο Γάλλος πρόεδρος συνηθίζει να αιφνιδιάζει κατ’ αρχήν τους ίδιους τους συνεργάτες του, προσθέτοντας ακόμα και την ημέρα έναρξης μιας επίσκεψης, επιπλέον συναντήσεις ή δραστηριότητες στο πρόγραμμα, αλλά και μεταβάλλοντας τη σύνθεση των αποστολών που τον συνοδεύουν.

Ετσι, σε σχέση με την έλευσή του στην Αθήνα, οι εμπλεκόμενοι στην προετοιμασία της επίσκεψης τονίζουν πως ό,τι είναι γνωστό, ενδεχομένως τελεί υπό μεταβολή.

Ομιλία στη Βουλή

Τι είναι γνωστό; Ο κ. Σαρκοζί αναμένεται στην Αθήνα νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Θα μιλήσει στη Βουλή και ακολούθως αναμένεται να αναχωρήσει για να επιστρέψει στο Παρίσι. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα έρθει μόνος, δεν θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι. Χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη της τελευταίας στιγμής, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν το γαλλικό προεδρικό ζεύγος, έπειτα από το επίσημο πρόγραμμα στην Αθήνα, να περνάει το Σαββατοκύριακο στη Μύκονο. «Μπορεί αυτό να υπήρχε ως σκέψη αρχικά, ωστόσο, με δεδομένη την κατάσταση στο εσωτερικό της Γαλλίας, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την ένταση, λογικά, το τελευταίο που θα ήθελε ο Σαρκοζί θα ήταν εικόνες από δεκάδες παπαράτσι να τον καταδιώκουν στη Μύκονο», σχολιάζει στέλεχος του ΥΠ.ΕΞ.

Παρά τη σχετική φημολογία, η οποία επίσης υπήρξε έντονη, ότι ο Νικολά Σαρκοζί επρόκειτο να επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου έλκει καταγωγή από την πλευρά του παππού του, τελικά ούτε αυτό θα γίνει. Για τη μη πραγματοποίηση αυτού του σκέλους της επίσκεψης, τα σχόλια διπλωματικών πηγών είναι περισσότερο δηκτικά: «Προφανώς, ως ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος, ρώτησε και πληροφορήθηκε τι και ποιος τον περιμένει στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να μην πάει».

Καλές προσωπικές σχέσεις

Γιατί έρχεται ο Γάλλος πρόεδρος στη χώρα μας; Τυπική αφορμή για την επίσκεψη είναι η απόφασή του, εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία για το δεύτερο εξάμηνο του 2008, να γίνει ένας κύκλος επαφών με τις ηγεσίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. Ορισμένες χώρες θα επισκεφθεί ο ίδιος, σε άλλες θα μεταβεί ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν. Στην Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών, ο Σαρκοζί επέλεξε να έρθει ο ίδιος για δύο λόγους: έχει καλλιεργήσει πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ενώ διατηρεί εξίσου πολύ καλή σχέση, η οποία πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ο δεύτερος λόγος είναι αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «φιλοσαρκοζισμό» στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα μετά την ένθερμη υποστήριξη του Γάλλου προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στην κοινή γνώμη διαμορφώθηκε πολύ θετικό κλίμα γι’ αυτόν «και αυτό του αρέσει», όπως αναφέρει πολιτικό στέλεχος.

Η Γαλλική Προεδρία της Ε.Ε. Ουσιαστικά βεβαίως, η επίσκεψη έχει πολύ σοβαρή πολιτική ατζέντα. Κατ’ αρχήν, το θέμα της Γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε. «Η Ευρώπη υπέστη ένα σοκ από τη Σλοβενική Προεδρία, στη διάρκεια της οποίας πολλά σημαντικά θέματα έμειναν πίσω, λόγω απειρίας της Σλοβενίας, που ήταν η πρώτη από τις νέες χώρες της Ε.Ε. που ανέλαβε Προεδρία. Τη Γαλλία στην Προεδρία θα διαδεχθεί επίσης μια νέα χώρα, η Τσεχία, οπότε στο εξάμηνο αυτό θα πρέπει να τρέξουν πολλά σημαντικά ζητήματα, με κορυφαίο την προσαρμογή της Ε.Ε. στη μετά Λισσαβώνα κατάσταση, στην υλοποίηση, δηλαδή, της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης. Πρέπει να προχωρήσουν οι σημαντικές θεσμικές μεταβολές, να διαμορφωθεί το νέο σχήμα που προβλέπει πρόεδρο Επιτροπής, πρόεδρο της Ευρώπης, πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε.», επισημαίνει διπλωματική πηγή.

Μεσογειακή Ενωση. Το δεύτερο θέμα, που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, είναι η προώθηση της Μεσογειακής Ενωσης, που ο ίδιος θέλει να γίνει με ταχείς ρυθμούς. Στα τέλη Ιουλίου πρόκειται να καλέσει στο Παρίσι τους ηγέτες της Ε.Ε. και των χωρών της Μεσογείου σε διάσκεψη Κορυφής για το θέμα αυτό, με στόχο να προχωρήσει η συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Τουρκία. Το θέμα της Τουρκίας θα περιληφθεί στην ατζέντα. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μπορεί στις τοποθετήσεις του ο κ. Σαρκοζί να συνεχίζει να εκφράζει αντίθεση στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Γαλλία όμως αναμένεται στη διάρκεια της Προεδρίας της να συνεχίσει ομαλά τη διαδικασία, ανοίγοντας δύο ακόμη διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Σκόπια. Η Ελλάδα προσβλέπει σε συνέχιση της γαλλικής υποστήριξης στο Σκοπιανό, το οποίο εισέρχεται, μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ, σε νέα φάση. Οι πιέσεις για συμφωνία στο θέμα της ονομασίας θα επανακάμψουν και η Γαλλία είναι πολύτιμος σύμμαχος, τόσο στη διαχείριση του θέματος σε σχέση με το ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με την Ε.Ε., καθώς το φθινόπωρο θα τεθεί το θέμα ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και, πιθανόν, νέου ελληνικού βέτο.

Κυπριακό. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, αναμένεται στο πλαίσιο της επίσκεψης Σαρκοζί να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τη γαλλική πλευρά να έχει διατυπώσει την πρόθεση εκδήλωσης κάποιας πρωτοβουλίας προσεχώς.

Συμφωνίες και συμβόλαια

Ο Γάλλος πρόεδρος συνόδευσε το κλείσιμο των περισσότερων από τις επίσημες επισκέψεις που έχει κάνει μέχρι τώρα με την ανακοίνωση οικονομικών συμφωνιών και υπογραφής συμβολαίων. Από την επίσκεψη στην Αθήνα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεν αναμένεται να προκύψει κάτι τέτοιο. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, δεν αφήνει αδιάφορη τη Γαλλία και σίγουρα ο κ. Σαρκοζί θα συζητήσει το ενδεχόμενο να πουλήσει στην Ελλάδα πολεμικά αεροσκάφη και φρεγάτες. Οπως όμως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία για την προμήθεια εξοπλισμών δεν έχει ακόμα φθάσει σε επίπεδο λήψης αποφάσεων τι θα αγοράσουμε και από ποιον. «Θα συζητήσουμε με τη Γαλλία, όπως συζητάμε και με άλλους ενδιαφερόμενους, όμως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τώρα ότι συμφωνήθηκε να αγοράσουμε κάτι», επισημαίνουν.

Δεν αποκλείεται ο Γάλλος πρόεδρος να κάνει κάποια αναφορά στη δυνατότητα της χώρας του να πουλήσει τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων, επισημαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια προοπτική, ούτε έχει γίνει οποιοσδήποτε σχεδιασμός.

Ως προς την επιθυμία του Νικολά Σαρκοζί να μιλήσει στη Βουλή, πολιτικό στέλεχος επισημαίνει ότι θέλει με αυτό τον τρόπο να δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα στην επίσκεψή του, το όνομά του να συμπεριληφθεί στη λίστα των ξένων ηγετών που το έκαναν στο παρελθόν μαζί με αυτά των Ντε Γκωλ, Αϊζενχάουερ και Μπους και να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα μιλήσει στην ελληνική Βουλή τον 21ο αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή