Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο μεγάλης οξύτητας εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει «εμπροσθοβαρή» πολιτική, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, μεταξύ των οποίων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, ενώ για δικούς τους λόγους την τακτική της έντασης υιοθετούν τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος. Τέλος, σταθερή είναι πάντα η κριτική του ΚΚΕ κατά Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τρία κόμματα, μία γραμμή

Η προχθεσινή σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, μεταξύ των κ. Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου και Αλ. Αλαβάνου δεν ήταν προϊόν μόνο της τρέχουσας συγκυρίας ή των άκρως επιθετικών αναφορών του τελευταίου, προσωπικά κατά του πρωθυπουργού: Ο κ. Καραμανλής είναι εύλογο ότι επιθυμεί να διατηρήσει συσπειρωμένη την εκλογική βάση και την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., καθώς η κυβερνητική εικόνα δοκιμάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες από την έξαρση της ακρίβειας, αλλά και την υπόθεση του ηλιελαίου.

Παράλληλα, μονόδρομο αποτελεί η μετωπική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και για τον κ. Γ. Παπανδρέου. Στις τελευταίες συσκέψεις του λεγόμενου πρωινού καφέ αποφασίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συνοδεύει το «σκληρό ροκ» κατά του πρωθυπουργού με ορισμένες κινήσεις που ενισχύουν το δικό του θεσμικό προφίλ. Στη λογική αυτή ήταν ενταγμένες τόσο η έκκληση που απηύθυνε πρόσφατα στους βυτιοφορείς να αναστείλουν την απεργία τους, όσο και η σαφέστατη καταδίκη των επεισοδίων στα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του, τους υψηλούς τόνους επιλέγει και ο κ. Αλ. Αλαβάνος προκειμένου να διεμβολίσει το «αριστερόστροφο» τμήμα της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να εμφανιστεί ως η πλέον αποτελεσματική αντιπολιτευτική φωνή στο Κοινοβούλιο.

Τα εσωτερικά προβλήματα

Η διατήρηση του πολιτικού θερμόμετρου σε υψηλά επίπεδα, διευκολύνει πάντως τη Χαριλάου Τρικούπη στη συγκάλυψη μιας σειράς προβλημάτων που συνεχίζουν να ταλανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, στο ΠΑΣΟΚ, ο συνολικός πολιτικός σχεδιασμός παραμένει ζητούμενο, καθώς σχετική συζήτηση δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη σε κανένα από τα κορυφαία όργανα, και οι σχετικές συσκέψεις οδηγούνται από αναβολή σε αναβολή.

Παράλληλα, σφάλματα γίνονται και σε θέματα καθημερινής διαχείρισης. Οπως επισημαίνει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «ήταν λάθος ότι ενώ τα θέματα της ακρίβειας και της παιδείας μονοπωλούν την επικαιρότητα, ο κ. Γ. Παπανδρέου επέλεξε να καταθέσει στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» ερώτηση για την υγεία, όπως επίσης ήταν λάθος ότι δεν έκανε προσωπική δήλωση προκειμένου να καταδικάσει τα επεισόδια στα ΑΕΙ και να αναδείξει τις κυβερνητικές ευθύνες».

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ επανήλθαν εσχάτως και τα φαινόμενα πολυφωνίας με αφορμή τη συνεχιζόμενη συζήτηση για την προοπτική συνεργασίας με την Κουμουνδούρου. Τις τελευταίες ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη διαμόρφωσε μια σαφέστερη θέση για τις σχέσεις της με την Κουμουνδούρου που συμπυκνώνεται στο ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, αλλά το ίδιο είναι έτοιμο να συζητήσει το ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εως ότου γίνει όμως αυτό, μια σειρά από κορυφαία στελέχη τοποθετήθηκαν στο ζήτημα με εντελώς αποκλίνοντα τρόπο.

Οι κ. Κ. Σκανδαλίδης και Θ. Πάγκαλος εμφανίσθηκαν ως ένθερμοι υποστηρικτές των συνεργασιών, ενώ αντιθέτως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και κυρίως ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος υπογράμμισαν πως με δεδομένη την απορριπτική στάση των κ. Αλ. Αλαβάνου και Αλ. Τσίπρα, η σχετική συζήτηση θα πρέπει να τερματιστεί.

Η παρέμβαση Βενιζέλου

Η παρέμβαση του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου για την Κεντροαριστερά δεν σχολιάστηκε αρνητικά από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ομως, η αναφορά του ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έθεσε ο ίδιος ζήτημα ηγεσίας ερμηνεύθηκε πολλαπλώς.

Οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη νέα κινητικότητα του πρώην υπουργού. Ειδικότερα, στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκφράζονται φόβοι ότι προετοιμάζεται ένα σκηνικό αμφισβήτησης του κ. Γ. Παπανδρέου, στην περίπτωση κατά την οποία οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου είναι αρνητικές.

Εξάλλου, το 2009 είναι εκλογική χρονιά, καθώς τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές και δεν είναι πολλοί εκείνοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορούν εύκολα να συμβιβαστούν με την προοπτική μιας νέας εκλογικής ήττας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή