Υπόγειο ρεύμα δυσαρέσκειας φοβίζει τη Ρηγίλλης

Υπόγειο ρεύμα δυσαρέσκειας φοβίζει τη Ρηγίλλης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάνω που πάμε να σηκώσουμε λίγο το κεφάλι, μας έρχεται η μία κεραμίδα μετά την άλλη». Η κραυγή αγωνίας κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους μόλις πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο ότι ο βουλευτής που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι απολύτως ενδεικτική του κλίματος που εσχάτως επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Από το βράδυ της Πέμπτης, οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν περιέλθει σε κατάσταση πολιτικής μελαγχολίας, αντιλαμβανόμενοι, όπως οι ίδιοι λένε, ότι η συγκυρία αρχίζει και γίνεται εξαιρετικά κρίσιμη για το κυβερνών κόμμα. Για τους περισσότερους, ορισμένα τουλάχιστον από τα προβλήματα της περιόδου, πιθανότατα θα είχαν μικρότερο αντίκτυπο, αν σημειώνονταν σε μία πιο ουδέτερη χρονική στιγμή.

Δυσπραγία

Ομως, το βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου είναι η διογκούμενη οικονομική δυσπραγία, ο διάχυτος φόβος ότι τα χειρότερα έπονται αλλά και η σχεδόν γενικευμένη δυσαρέσκεια για την αναποτελεσματικότητα της πολιτείας να βάλει φρένο στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά. «Η οικονομική πίεση συνθλίβει τις αντοχές των πολιτών», λένε οι βουλευτές, οι οποίοι όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών για τα δυσθεώρητα ύψη των τιμών και την έλλειψη ουσιαστικών μηχανισμών ελέγχου και σήμερα εκφράζουν ανοικτά τον φόβο ότι οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες για τη Ν.Δ. απ’ όσο αρχικώς υπολόγιζαν.

Αυτό το στοιχείο, το συνυπολογίζουν σοβαρά και οι σύμβουλοι του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι παρακολουθούν τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα. Ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι, αν και στις αναλύσεις τους προκρίνουν ως σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, το κυβερνών κόμμα αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατηρούν το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ορισμένα από τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν οιονεί πολύ επικίνδυνα για τη Ν.Δ. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, το σημαντικότερο εξ αυτών είναι η ροή των μετακινήσεων ψηφοφόρων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, όπου για πρώτη φορά, καταγράφεται σαφώς μεγαλύτερη ροή ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ, παρά το αντίθετο. Κατά τους ειδικούς, το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν είναι «συμβατό» με την γενικότερη εικόνα των δύο μεγάλων κομμάτων και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να προοιωνίζεται ένα υπόγειο ρεύμα δυσαρέσκειας, μεγαλύτερο από εκείνο που σήμερα καταγράφεται.

Αυτό φοβούνται «διαισθητικά» και οι βουλευτές της Ν.Δ. Οτι, δηλαδή, μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που οι σημερινές ισορροπίες θα ανατραπούν αιφνιδίως και που το κόμμα τους θα «πληρώσει» μαζεμένα το κόστος που του αναλογεί για μία σειρά από ζητήματα. Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν και λίγα τα πλήγματα που δέχθηκε στο προφίλ της η Ν.Δ. Από την εμπλοκή του ονόματος του ιστορικού στελέχους της Ιω. Κεφαλογιάννη στην απεχθή υπόθεση των Ζωνιανών, μέχρι τη διατροφική κρίση και την απόλυτη αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος που επέδειξε η πολιτεία, καθώς και την υπόθεση αποκρατικοποίησης των λιμανιών, όπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκης είπε ότι η προσφορά της κινεζικής Cosco αγγίζει τα 4,3 δισ. ευρώ, για να διαψευσθεί από την ίδια την εταιρεία που την τοποθετεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή