«Ο Καραμανλής είναι φίλος μου»

«Ο Καραμανλής είναι φίλος μου»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσωπική του σχέση με τον Κώστα Καραμανλή, και τη δέσμευση ότι η Γαλλία είναι και θα παραμείνει αλληλέγγυα προς την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, πρόβαλλε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» λίγο πριν επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι με τον Ελληνα πρωθυπουργό έχουν κοινές απόψεις σε πολλά ζητήματα, μεταξύ αυτών και για τις μεταρρυθμίσεις, επισήμανε ότι η φωνή της χώρας μας ακούγεται με προσοχή στα Βαλκάνια, σημείωσε ότι η πρόσφατη εκλογή Χριστόφια στην προεδρία της Κύπρου γεννά νέες ελπίδες για μια «ισότιμη επανένωση» της νήσου, και τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σκόπια: «Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει αλληλέγγυα προς την Ελλάδα. Υποστήριξα την ελληνική θέση στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ γιατί πιστεύω ότι σε μια συμμαχία, οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στην εμπιστοσύνη και γιατί η ελληνική θέση είναι υπεύθυνη και ανοικτή στον διάλογο. Επιθυμώ να προχωρήσουν οι συζητήσεις επί του ζητήματος αυτού. Είναι θέμα ουσιαστικό γιατί θα επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Βαλκάνια: «Η σταθερότητα των Βαλκανίων είναι θέμα βαρύνουσας σημασίας για όλους τους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, τόσο πολιτική όσο και οικονομική. Η ενεργοποίησή της είναι λοιπόν απαραίτητη για την κοινή μας επιτυχία. Ο καλύτερος τρόπος για να εδραιώσουμε την ειρήνη στα δυτικά Βαλκάνια, είναι να τους προσφέρουμε αληθινή ευρωπαϊκή προοπτική, αξιόπιστη και ελικρινή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά τη Σερβία. Η εμπλοκή της Ελλάδας θα είναι αποφασιστική επειδή η φωνή της ακούγεται με προσοχή στην περιοχή».

Ο Καραμανλής: «Εκτιμώ και σέβομαι πολύ τον Κώστα Καραμανλή ως πολιτικό ηγέτη, γιατί διαθέτει όλα τα προτερήματα ενός μεγάλου δημοσίου άνδρα. Για μένα, ο Κώστας Καραμανλής είναι περισσότερο από εταίρος, είναι φίλος. Εχουμε την ίδια θεώρηση για την πολιτική, την ίδια όρεξη για δράση, και κυρίως την ίδια βούληση να αλλάξουμε τις χώρες μας, να τις εκσυγχρονίσουμε. Οι απόψεις μας είναι πολύ κοντά σε όλα σχεδόν τα θέματα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ευρώπη».

Πυρηνική ενέργεια: «Η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης ταυτίζεται σήμερα με το θέμα της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Εκτός από τους υδρογονάνθρακες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί για μας ένα μέρος της απάντησης. Δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και συμβάλλει κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης γιατί δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Η τεχνολογία εξελίχθηκε. Γνωρίζουμε να κατασκευάζουμε αντιδραστήρες ανθεκτικούς σε περίπτωση σεισμών».

Κυπριακό: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια ώστε να προχωρήσουμε στον δρόμο της συμφιλίωσης. Σήμερα έχει γεννηθεί μια νέα ελπίδα χάρη στην επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι Κύπριοι ηγέτες ανέλαβαν δεσμεύσεις θαρραλέες για μια Κύπρο ισότιμα επανενωμένη, σε ένα κράτος διζωνικό και δικοινοτικό. Τόσο στο Σ.Α. του ΟΗΕ όσο και στο πλαίσιο της προεδρίας της Ε.Ε., η Γαλλία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τα μέρη να βρουν μια λύση».

Ενωση για τη Μεσόγειο: «Η μοίρα των χωρών του Βορρά και του νότου της Μεσογείου είναι αλληλένδετη. Η προσφορά βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής στους νότιους γείτονές μας είναι η καλύτερη εγγύηση για τη σταθερότητά τους άρα και για τη δική μας ασφάλεια. Η Τουρκία είναι μεγάλο μεσογειακό κράτος και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή. Αν το επιθυμεί μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο μιας Ενωσης για τη Μεσόγειο».

Γαλλική προεδρία της Ε.Ε.: 1) Η παράνομη μετανάστευση τίθεται καθημερινά όλο και πιο ξεκάθαρα, κυρίως στα ελληνικά σύνορα. Οι εθνικές πολιτικές δεν επαρκούν. Χρειάζεται συλλογική απάντηση. 2) Η Ευρώπη οφείλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 3) Εκσυγχρονισμός της κοινής αγροτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της διατροφικής ασφάλειας και τη διαρκή αύξηση των τιμών των τροφίμων. 4) Ευρωπαϊκή άμυνα. Η Ε.Ε. πρέπει να είναι ικανή να αναλάβει τις ευθύνες της για τη δική της ασφάλεια και για την ασφάλεια του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή