Ανοίγει ο ασκός της Siemens

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νευρική κρίση βρίσκεται το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μετά τις ραγδαίες αποκαλύψεις για τις μίζες της Siemens. Η παραδοχή του κ. Θ. Τσουκάτου ότι έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από ένα πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, τον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο, προκάλεσε σοκ και ενδέχεται να πυροδοτήσει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη πλήγμα από τις αποκαλύψεις, αλλά ο κ. Γ. Παπανδρέου ελπίζει ότι θα κερδίσει τις εντυπώσεις απομακρύνοντας όποιο στέλεχος εμφανίζεται να έχει σχέση με παράνομες δραστηριότητες. Η κυβέρνηση ανησυχεί διότι, όπως τονίζουν στελέχη της, «κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος ότι κάποιο κομματικό ή κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει εμπλακεί στην υπόθεση». Ηδη, διεξάγονται ενδοκυβερνητικές έρευνες, που επικεντρώνονται κυρίως στον ΟΣΕ, αλλά και στη σύμβαση για τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διερευνά αν και πόσα χρήματα έχει πάρει το κόμμα πριν από το 2004 από τη Siemens, ενώ θεωρεί βέβαιο ότι κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη εμπλέκονται άμεσα στο σκάνδαλο. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν πάντως με δέος το ενδεχόμενο νέου κύκλου αποκαλύψεων και πιστεύουν ότι το ζήτημα της διαφθοράς αποκτά κεντρικό ρόλο στην πολιτική ατζέντα. Την κατάσταση περιπλέκουν οι πληροφορίες από τη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες η νυν διοίκηση της Siemens έχει δώσει εντολή να δοθούν όλες οι πληροφορίες για παλαιότερες χρηματοδοτήσεις κομμάτων και πολιτικών στη δημοσιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή