Ευρωβαρόμετρο για τις διακρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2008

Ευρωβαρόμετρο για τις διακρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2008

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι διακρίσεις είναι διαδεδομένες στη χώρα του, σύμφωνα με το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο για τις «Διακρίσεις στην Ε.Ε. το 2008». Πιο διαδεδομένη μορφή διάκρισης θεωρούν οι Ευρωπαίοι τη διάκριση εξαιτίας της εθνικότητας (σε ποσοστό 62% στην Ε.Ε., 79% στην Ελλάδα). Ως δεύτερη πιο διαδεδομένη διάκριση εμφανίζεται εκείνη εξαιτίας των σεξουαλικών προτιμήσεων κάποιου (51%), εξαιτίας αναπηρίας (45%), ηλικίας και θρησκείας (42%), φύλου (36%). Το 15% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα διάκρισης – το 6% εξαιτίας της ηλικίας τους. Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (29%) ισχυρίζεται ότι είδε κάποιον άλλο να πέφτει θύμα διακρίσεων.

Ιδιαίτερα διαδεδομένη θεωρείται η διάκριση εξαιτίας των σεξουαλικών προτιμήσεων στις μεσογειακές χώρες. Τα σκήπτρα κρατούν Ελλάδα και Κύπρος, με το 73% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι γίνονται διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων. Στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 72% και στην Πορτογαλία 65%. Οσον αφορά τη συμπεριφορά τους απέναντι σε μειονότητες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πρόβλημα να είναι γείτονες με κάποιον που ανήκει σε μειονότητα. Με μια εξαίρεση. Τους Ρομά. Το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων δηλώνει ότι θα ένιωθε άβολα αν είχε γείτονα Ρομά, ενώ μόλις το 6% δηλώνει το ίδιο για οποιαδήποτε άλλη μειονότητα. Ενα νέο στοιχείο που περιλαμβάνει η έρευνα αφορά την «πολλαπλή διάκριση», δηλαδή όταν κάποιος πέφτει θύμα διακρίσεων για περισσότερους από έναν λόγους, στην ίδια περίσταση είτε σε διαφορετικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή