Προβληματισμός Καραμανλή από τη στάση του κ. Μ. Λιάπη

Προβληματισμός Καραμανλή από τη στάση του κ. Μ. Λιάπη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του ταξιδιού του υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη στη Γερμανία και την Αυστρία το καλοκαίρι του 2005. Παρότι την Πέμπτη, με καθυστέρηση περίπου δέκα ημερών, ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα παραστατικά που δείχνουν ότι τα εισιτήρια της μετάβασης και επιστροφής του, καθώς και η διαμονή του στα ξενοδοχεία ήταν στο όνομά του, ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει. Οχι μόνο γιατί παραμένουν κενά και ερωτηματικά σε ό,τι αφορά πτυχές του περιβόητου ταξιδιού, αλλά κυρίως διότι όλη η υπόθεση, καθώς και ο τρόπος χειρισμού της, έχουν μεταθέσει το πεδίο του ενδιαφέροντος από τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία.

Πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, τις οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίζουν τον πρωθυπουργό έντονα ενοχλημένο από την τροπή της υπόθεσης και κυρίως από την αποκάλυψη του εγγράφου που εμφάνιζε τη γραμματέα του κ. Χριστοφοράκου να έχει κλείσει τα ξενοδοχεία – περιλαμβανομένης και της παραμονής του υπουργού. Κατά τις ίδιες πηγές, από το βράδυ της Τετάρτης, οπότε αποκαλύφθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο, υπήρξαν τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Πολιτισμού.

Το κλίμα λέγεται ότι ήταν ιδιαίτερα βαρύ και ο εκνευρισμός διάχυτος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το συγκεκριμένο ταξίδι «δεν χρειαζόταν» να γίνει λόγω και της «σύνθεσης» της συντροφιάς (ο κ. Σημαιοφορίδης εκπροσωπούσε εταιρεία που είχε συμβόλαια με οργανισμούς που υπάγονταν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Μεταφορών και ο κ. Λασκαρίδης είναι ανταγωνιστής της Ολυμπιακής) ενώ η αίσθηση που έμεινε από τη συνομιλία ήταν ότι οποιαδήποτε κίνηση, η οποία θα διευκόλυνε την κυβέρνηση θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλύθηκαν όλες οι εκδοχές και τα πιθανά σενάρια, με βασικότερο εξ αυτών, αν το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέα στοιχεία σε βάρος του υπουργού Πολιτισμού. Χθες, η κυβέρνηση επιχείρησε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θεωρεί λήξαν το θέμα, ενώ επανέλαβε την κάλυψή της στον υπουργό, χαρακτηρίζοντας διά του κ. Θ. Ρουσόπουλου επαρκείς τις εξηγήσεις του.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διευρυνθεί το μέτωπο της εμπλοκής του κ. Λιάπη στην υπόθεση Siemens, διότι το παρασκήνιο βρίθει φημών και πληροφοριών. Επ’ αυτού δεν υπάρχει ασφαλής απάντηση, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των τυχόν νέων αποκαλύψεων. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν σε κάθε περίπτωση. Το πρώτο είναι ότι η περίπτωση του υπουργού Πολιτισμού διαφέρει από προηγούμενες υποθέσεις με γαλάζιους πρωταγωνιστές, καθώς λόγω και της συγγενικής σχέσης με τον πρωθυπουργό, τυχόν έξοδός του από την κυβέρνηση θα επέφερε πλήγμα στον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Το δεύτερο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί δημοσίως και κατ’ επανάληψη ότι σε ζητήματα ηθικής τάξεως και άσκησης της εξουσίας, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλωστε, αυτή τη δέσμευση μνημονεύουν τις τελευταίες ημέρες υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. που ζητούν δημοσίως να μην επικρατήσει η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Ο κ. Παπούλιας

Εμμεση παρέμβαση στην υπόθεση της Ζήμενς έκανε χθες από την Αυστρία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία, μάλιστα, του κ. Μιχ. Λιάπη, που τον συνοδεύει. «Μπορεί να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, θα επαναλάβω εκείνο που παλιά λεγόταν, έξω πάμε καλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, μνημονεύοντας τη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή