Σκεπτικισμός στην Αθήνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών το νέο «πακέτο ιδεών» του ειδικού μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κ. Μάθιου Νίμιτς, αλλά και η επιθυμία του να επιταχυνθεί η διαδικασία, καθώς ζήτησε από τις δύο πλευρές να εξετάσουν τις ιδέες ως «πακέτο». Η εμμονή της σκοπιανής πλευράς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης των διαπραγματευτών με τον κ. Νίμιτς, σε θέματα «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», αλλά και οι σχετικές αναφορές του κ. Νίμιτς στις ιδέες που παρουσίασε, διαμορφώνουν δύσκολο πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βασιλάκης τόνισε στον κ. Νίμιτς ότι δεν μπορεί η ελληνική πλευρά να δεχθεί υιοθέτηση των όρων «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα» και αντιπρότεινε αυτά να προσδιοριστούν ως «σλαβομακεδονικά». Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι ο κ. Βασιλάκης εισηγήθηκε επίσης για το θέμα της γλώσσας να ονομαστεί «μακεδονική», αλλά αυτό να αναγράφεται με λατινικό και όχι με κυριλλικό αλφάβητο, κάτι που απορρίφθηκε άμεσα από τους διαπραγματευτές της ΠΓΔΜ.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι επισήμανε στον κ. Νίμιτς την προκλητικότητα των Σκοπίων, σε αντιδιαστολή με την εποικοδομητική ελληνική στάση. Πρόσθεσε επίσης ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο το θέμα του ονόματος και ότι τα Σκόπια θα πρέπει να καταλάβουν και να δεχτούν ότι εκπροσωπούν μόνο το κομμάτι που τους ανήκει. Εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί τον προσδιορισμό «μακεδονικός», λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ένα όνομα για κάθε κατηγορία δραστηριοτήτων και πρέπει να εφαρμοσθεί ένα όνομα έναντι όλων».

Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ

Οι νέες «ιδέες» Νίμιτς και οι δηλώσεις του ειδικού μεσολαβητή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ο υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε στους κυβερνητικούς χειρισμούς, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διολίσθηση των διαπραγματεύσεων στις απαράδεκτες προτάσεις που περιλαμβάνουν οι νέες ιδέες του κ. Νίμιτς». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στον κ. Λοβέρδο, έκανε λόγο για «σπουδή σε δημόσιες τοποθετήσεις», η οποία δεν δικαιολογείται. Σε σχέση με τις προτάσεις του κ. Νίμιτς, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι αξιολογούνται από το υπουργείο Εξωτερικών και εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξουν οι απαραίτητες επισημάνσεις και τοποθετήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή