Ναι στον ανασχηματισμό αλλά λίγο αργότερα…

Ναι στον ανασχηματισμό αλλά λίγο αργότερα…

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη ρητή εντολή του πρωθυπουργού για ενασχόληση με την «πραγματική πολιτική», οι ημέρες στα υπουργικά γραφεία κυλούν εν αναμονή των πρωτοβουλιών του Κ. Κσραμανλή για αναστροφή του δυσμενούς κλίματος. Επηρεασμένα από την περιρρεούσα ατμόσφαιρα, πολλά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να εξαντλούν τις δυνάμεις τους περισσότερο στα σενάρια της επόμενης ημέρας, παρά στην προώθηση των κυβερνητικών υποθέσεων. Εστω κι αν άπαντες συμφωνούν ότι η μάχη για τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδηθεί μόνο στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής.

Αν ως άσκηση επί χάρτου, ο πρωθυπουργός έθετε σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου το σενάριο του ανασχηματισμού «εδώ και τώρα», τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα άφηνε τη σχετική πρωτοβουλία για αργότερα. Στον αντίποδα, αν το εκλογικό σώμα αποτελούσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ο ανασχηματισμός θα έπρεπε να γίνει χθες.

Αντεπίθεση

Η κίνηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά να δηλώσει, την Τετάρτη, ότι «δεν βλέπει» ανασχηματισμό, διόλου τυχαία ήταν. Ο ίδιος επιμένει στη γραμμή της επιτάχυνσης και προώθησης του κυβερνητικού έργου ως μόνου μέσου για την αλλαγή της ατζέντας, ενώ φέρεται να έχει προτείνει και μέτρα ενίσχυσης των δεσμών του Μεγάρου Μαξίμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουφλιάς σε συνομιλίες του δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο ενός ριζικού ανασχηματισμού – μετά πάντως την ψήφιση του προϋπολογισμού, που θα σηματοδοτούσε και την αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας εν όψει εκλογών. Παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα, ο κ. Σουφλιάς δεν είναι πρόθυμος να μεταβεί στην πλατεία Συντάγματος και στο υπουργείο Οικονομίας. Αφενός γιατί θα πρέπει είτε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν πιστεύει είτε να έρθει σε αντιπαράθεση με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη και αφετέρου, κατά τις «κακές γλώσσες», γιατί θα έχανε την ιδιότητα του υπουργού των έργων και θα καταστεί, εξ αντικειμένου, δυσάρεστος στα δοκιμαζόμενα, από οικονομικής άποψης, κοινωνικά στρώματα.

«Ο πρωθυπουργός δεν δέχεται εισηγήσεις επ’ αυτού», σημειώνουν από την πλευρά τους συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, επιμένοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του Κ. Καραμανλή. Καθώς περιθώρια αλλαγής της οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχουν, δεδομένων των συνθηκών, στη Βασιλίσσης Σοφίας σημειώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανασχηματισμού, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αντισταθμιστεί από την επικαιρότητα σε λίγες ημέρες. Αντιθέτως, προτείνουν την ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και στο πεδίο των ανοικτών θεμάτων, όπως για παράδειγμα της Μονής Βατοπεδίου. «Να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τα θέματα, ότι έχουμε καθαρή πολιτική…».

Ο εκ των στενών συνομιλητών του πρωθυπουργού, κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει λάβει εντολή να προχωρήσει με τη νέα διοικητική δομή της χώρας, τον «Καποδίστρια ΙΙ». Αυτό επισημαίνει και προς τους δημοσιογράφους, αποστέλλοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αναμένονται αλλαγές άμεσα. Αν και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, πριν από τη συνέντευξη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όπου ο κ. Καραμανλής προσέφερε κάλυψη στους κ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο, έγκυρες πηγές επιμένουν ότι η συζήτησή τους περιορίστηκε στο χαρτοφυλάκιο του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος δεν είχε έκτοτε την ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις του στον πρωθυπουργό.

Προσήλωση με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην υλοποίηση των κυβερνητικών πολιτικών προτείνει και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Αλογοσκούφης, θεωρεί εκ του περισσού τη συζήτηση, αλλά και τις αιχμές περί ανάγκης αλλαγής της οικονομικής πολιτικής και προκρίνει ως αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών που στόχο θα έχουν τη συσπείρωση της Ν.Δ. Στη λογική αυτή είναι εξ εκείνων που θεωρούν χρήσιμο να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης.

Ψυχραιμία… ολίγων μηνών συστήνει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, φοβούμενος ότι το κλίμα από τις αρνητικές δημοσκοπήσεις αντί να συσπειρώσει θα αποδομήσει πλήρως κυβέρνηση και κόμμα. Κι ο υπουργός Αμυνας, σε αντίθεση με το παρελθόν, εμφανίζεται επιφυλακτικός έναντι κινήσεων που μπορεί να ερμηνευτούν ως αντιδράσεις πανικού. Οντας, κατά κύριο λόγο, κομματικός επιμένει ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες και σε επίπεδο βάσης γιατί «εκεί κρίνεται το παιχνίδι».

Για τους αντάρτες

Στο επιτελείο του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου προεξοφλούν ότι ο πρωθυπουργός είναι αδύνατον θέσει εκτός νέου κυβερνητικού σχήματος κορυφαία στελέχη. Θεωρούν, συνεπώς, ότι ακόμη και η μετακίνηση τους σε άλλο υπουργείο όχι μόνον δεν θα ακυρώσει την κριτική, αλλά αντιθέτως θα περιορίσει τις θετικές συνέπειες του ανασχηματισμού. Εις ό,τι αφορά τα σενάρια καρατόμησης ενός εκ των ανταρτών, προς παραδειγματισμό, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει και στο παρελθόν λάβει αποστάσεις. Θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί μεν να λειτουργήσει ως επίδειξη πυγμής, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα περιορίσει τη συχνότητα και το εύρος της κριτικής από τους εναπομείναντες αντάρτες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε διαφορετική γραμμή κινείται ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εδώ και μήνες υποστηρίζει την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μείγματος, κρίνοντας ότι η οικονομία αποτελεί το μείζον θέμα της κοινωνίας και κατ’ επέκταση την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Σε συνομιλητές του που τον ερωτούν για τις εξελίξεις, ο κ. Αβραμόπουλος επαναφέρει παλαιότερη θέση του για την συγκρότηση «σχήματος μάχης», μέσω συγχώνευσης υπουργείων, δημιουργίας κύκλων ευθύνης με επικεφαλής και αναπληρωτές υπουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή