Νέα αντιπολιτευτική συνταγή Παπανδρέου

Νέα αντιπολιτευτική συνταγή Παπανδρέου

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερός στην επιτυχημένη αντιπολιτευτική «συνταγή» των τελευταίων εβδομάδων που συνδυάζει την παρουσίαση θετικών προτάσεων για τα προβλήματα του πολίτη και κριτική προς την κυβέρνηση, χωρίς όμως ακρότητες και μεγάλες δόσεις «σκανδαλολογίας», θα παραμείνει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Βασικό στοίχημα για τον κ. Γ. Παπανδρέου είναι πλέον, σύμφωνα με επιτελείς του, να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Αλλά και ότι στην περίπτωση νίκης του στις προσεχείς εκλογές θα κινηθεί με βασικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων της μέσης ελληνικής οικογένειας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εάν την οκταετία Σημίτη το πρόταγμα ήταν «η ισχυρή Ελλάδα», πλέον το «μότο» μας θα πρέπει να είναι «ο ισχυρός πολίτης».

Προτάσεις νόμου

Στην κατεύθυνση της εμπέδωσης στην κοινή γνώμη της αίσθησης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει, η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζει σειρά προτάσεων νόμου, που θα κατατεθούν στη Βουλή, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρώτες στη σχετική λίστα θα είναι νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων με τη Μονή Βατοπεδίου και η πρόταση νόμου για τη χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης στις ασθενέστερες τάξεις. Η ανάδειξη του «θετικού προφίλ» του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα παραμείνουν αναξιοποίητα άλλα παραδοσιακά πολιτικά όπλα. Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί επιτυχημένη την τακτική «στοχοποίησης» του κ. Γ. Βουλγαράκη καθώς ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας τελικώς υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Ετσι, σταδιακά θα στρέψει τα πυρά της και κατά άλλων υπουργών που θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα. Εξάλλου, κυρίαρχη πεποίθηση των επιτελών του κ. Γ. Παπανδρέου είναι ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Και τούτο, παρότι είναι ενήμεροι για τα σενάρια των τελευταίων ημερών σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και αμέσως μετά θα ζητήσει τη σύγκληση της Βουλής προκειμένου η νέα κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεσμεύοντας δι’ αυτού του τρόπου στις επιλογές του, τους αντάρτες βουλευτές της Ν.Δ.

Μάλιστα στο πλαίσιο της περαιτέρω αποδόμησης της κυβερνητικής εικόνας ή συγκεκριμένων υπουργών στο τραπέζι των επιτελών του κ. Γ. Παπανδρέου έπεσε και η ιδέα κατάθεσης πρότασης μομφής κατά ενός μέλους της κυβέρνησης, ή πρότασης δυσπιστίας συνολικά κατά της κυβέρνησης με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις αρχές Οκτωβρίου. Ομως, μια τέτοια κίνηση αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από τον βασικό πυρήνα της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, αλλά θα οδηγούσε σε συσπείρωση την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. που την τρέχουσα περίοδο εμφανίζει εικόνα κινούμενης άμμου.

Δημοσκοπήσεις

Ο άκρως προσεκτικός τρόπος με τον οποίο επιλέγει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άσχετος με την ανάλυση του τελευταίου κύματος δημοσκοπήσεων. Παρά την έκδηλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον κ. Γ. Παπανδρέου οι «πράσινοι» έχουν το προβάδισμα στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου έναντι της Ν.Δ., είναι πλήρως αντιληπτό ότι ο κ. Κ. Καραμανλής διαθέτει ισχυρά πολιτικά αποθέματα και περιθώρια κινήσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το υφιστάμενο πολιτικό κλίμα. Εξάλλου, οι πλέον ψύχραιμοι αναγνωρίζουν πως το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις έρευνες της κοινής γνώμης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αλυσίδα λαθών και στην έντονη εσωστρέφεια που επικρατεί στους κόλπους του αντιπάλου κόμματος και λιγότερο στην απήχηση των τελευταίων πρωτοβουλιών του κ. Γ. Παπανδρέου. Ως εκ τούτου, μία από τις βασικές «μέριμνες» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα είναι ο «ιός» των εσωκομματικών τριβών και διαφωνιών να μην περάσει το κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη. Βασικές πηγές του σχετικού κινδύνου θεωρούνται τυχόν διαφωνίες με αφορμή κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα η προωθούμενη λύση για την «Ολυμπιακή» και οι αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα. Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει εξάλλου ξεχάσει πόσα προβλήματα προκάλεσαν στο κόμμα κατά το πρόσφατο παρελθόν θέματα όπως ο ΟΤΕ και η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

«Εκτός τρένου»

Επίσης, «αστάθμητος παράγοντας» θεωρούνται από τη Χαριλάου Τρικούπη ορισμένα στελέχη που συντάχθηκαν στη μάχη της διαδοχής με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αλλά δεν ελέγχονται πλέον από τον πρώην υπουργό. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, συνιστά ειλημμένη απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να μην ανεχθεί δηλώσεις ή κινήσεις που θα μεταφέρουν το μπαλάκι της εσωστρέφειας από το γήπεδο της Ν.Δ. σ’ αυτό του ΠΑΣΟΚ. Με άλλους λόγους, σύμφωνα με κορυφαίο κομματικό στέλεχος, όποιος δημιουργήσει πρόβλημα στην εικόνα του κόμματος στην παρούσα συγκυρία, «θα βρεθεί αυτομάτως εκτός τρένου».

Σε απρόβλεπτο «αγκάθι» για τον κ. Γ. Παπανδρέου μπορεί τέλος να εξελιχθεί αίφνης η υπόθεση της επαναπροσέγγισης με τον κ. Κ. Σημίτη. Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θεωρεί ώριμες τις συνθήκες προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία μιας συνάντησης με τον πρώην πρωθυπουργό, και σε κάθε περίπτωση δεν θέλει αυτή να πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες πίεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή