«Αδελφοί μοναχοί, ας μιλάμε λιγότερο στους δημοσιογράφους»

«Αδελφοί μοναχοί, ας μιλάμε λιγότερο στους δημοσιογράφους»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπεράνω όλων η προστασία του Αγίου Ορους», αυτό ήταν το πνεύμα που κυριάρχησε στη διπλή σύναξη της Ιεράς Κοινότητας που συνήλθε την Παρασκευή στις Καρυές για να εξετάσει τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Οσοι μιλούσαν για κρίσιμη σύναξη και προέβλεπαν συρράξεις ή «καρατομήσεις» διαψεύστηκαν. Οι ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των είκοσι μοναστηριών, φρονούν πως η μοναστική πολιτεία βάλλεται αδίκως, ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και υπέρτατο καθήκον τους αποτελεί η υπεράσπισή του.

Αιχμές για τους χειρισμούς του καθηγούμενου Εφραίμ που εξέθεσαν το Ορος υπήρξαν, και μάλιστα οι εκπρόσωποι της Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Δοχειαρίου μίλησαν με σκληρά λόγια, με τον δεύτερο να εξαπολύει και επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για «προνομιακές σχέσεις» με τους Βατοπεδινούς. Ο ίδιος ο ηγούμενος του Βατοπεδίου πάντως φέρεται να υποστήριξε ότι όλα έγιναν σύννομα και κάπου εκεί οι εναντίον του «ριπές» σίγησαν.

Η «διπλή»

Αλλωστε τα μέλη της «διπλής», που αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο της αθωνικής πολιτείας, ούτε την πρόθεση να λάβουν μέτρα εναντίον του Εφραίμ είχαν, ούτε μπορούσαν να το κάνουν.

Και τούτο γιατί:

Πρώτον: οι αγιορείτες, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δεν θεωρούν ότι ο Εφραίμ διέπραξε κάποιο σοβαρό αμάρτημα, αλλά απλώς παρεκτράπη, ότι «το παράκανε».

Δεύτερον: ο ηγούμενος μιας μονής καθαιρείται μόνο από την αδελφότητά της με πλειοψηφία 2/3 και εφόσον το 9μελές ηγουμενοσυμβούλιό της, η επονομαζόμενη γεροντία, το εισηγηθεί. Η γεροντία όμως είναι αυτή που σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη αποφασίζει για τα σοβαρά θέματα της μονής και ο ηγούμενος υλοποιεί. Με δεδομένο ότι για τις ανταλλαγές αποφάσισε συλλογικά η ηγεσία της μονής, θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον απίθανη η ενδεχόμενη αυτοτιμωρία των βατοπεδινών.

Τρίτον: τόσο η Ιερά Κοινότητα, όσο και το Φανάρι δεν αναμένεται να λάβουν θέση επί του θέματος προτού ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

Βαρύ κλίμα

Αντιθέτως «πυρ ομαδόν» δέχθηκαν οι μοναχοί εκείνοι οι οποίοι με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ εναντίον του Εφραίμ, τροφοδότησαν κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων κλίμα που αδικεί και έβλαψε το Αγιον Ορος.

Φράσεις όπως «σκανδαλίστηκε ο λαός» με τα όσα μεταδόθηκαν από τη χερσόνησο του Αθω ή «είναι απαράδεκτο αγιορείτες να κατηγορούν αγιορείτες» ακούστηκαν στη σύναξη, η οποία επέβαλε «απαγορευτικό» στους μοναχούς να εκδηλώνουν εφεξής δημόσια τις απόψεις τους στα ΜΜΕ -«βουβαμάρα πλέον με τους δημοσιογράφους»- είπε χαρακτηριστικά ένας, έργο με το οποίο επιφορτίστηκαν οι ηγούμενοι των μονών Σταυρονικήτα Τύχων και Σίμωνος Πέτρας Ελισαίος.

Η σύναξη αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση, και σύμφωνα με αγιορείτικη πηγή «θα είναι γενικόλογη» και θα υπογραμμίζει ότι το θέμα της μονής Βατοπεδίου ως προς το κλίμα που έχει δημιουργηθεί αφορά ολόκληρο το Αγιον Ορος.

Επί δικαίων και αδίκων

Οι μοναχοί εμφανίζονται ανήσυχοι διαπιστώνοντας ότι «η μπάλα μάς πήρε όλους». Θεωρούν ότι η κακή, πλην όμως άδικη, εικόνα που έχει αποτυπωθεί στην κοινωνία για το Αγιον Ορος, με αφορμή το Βατοπέδι, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα πλέον σοβαρά θέματα της μοναστικής πολιτείας που τούτη την εποχή είναι ανοιχτά.

Φοβούνται, για παράδειγμα, ότι υπό την πίεση των γεγονότων, τα δικαστήρια θα εκδώσουν αποφάσεις εναντίον των αγιορειτών στις δικαστικές διενέξεις για εκτάσεις που είχε απαλλοτριώσει το Δημόσιο, π.χ. υπέρ των Μικρασιατών προσφύγων το 1932.

«Θυμάστε τι έγινε με αφορμή το παραδικαστικό κύκλωμα, όταν οι δικαστές με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί θέριζαν κεφάλια δικαίων και αδίκων.

Φανταστείτε τώρα με αυτή την κατάσταση να βρούμε το δίκιο μας», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Κ» αγιορείτης μοναχός…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή