Αναδείχθηκαν οι δυσκολίες επίλυσης του Κυπριακού

Αναδείχθηκαν οι δυσκολίες επίλυσης του Κυπριακού

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νέα Υόρκη μετατοπίσθηκε την εβδομάδα που πέρασε το επίκεντρο των εξελίξεων σε σχέση με το Κυπριακό. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αποτέλεσαν πρώτης τάξεως αφορμή για να πραγματοποιηθούν, στο περιθώριό τους, συναντήσεις και διεργασίες για την εξέλιξη της νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Αν και η διαδικασία που συμφωνήθηκε και ακολουθείται είναι αυτή των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο ρόλος του διεθνούς παράγοντα παραμένει σημαντικός και από όλες τις πλευρές εκτιμάται ότι σε περίπτωση αδυναμίας των δύο μερών να καταλήξουν σε συμφωνία ή εφόσον διαφανεί ότι η διαπραγμάτευση τελματώνει, πιθανότατα θα υπάρξει κάποια παρέμβαση, αλλά όχι με τη μορφή της επιδιαιτησίας, που έχει αποκλειστεί.

Στη Νέα Υόρκη αναδείχθηκαν οι μεγάλες δυσκολίες του δρόμου προς τη λύση, καθώς κατεγράφησαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις από τις δύο πλευρές ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, στις συναντήσεις που είχαν εισέπραξαν ευρεία υποστήριξη στη νέα προσπάθεια. Την ίδια στιγμή, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, επιβεβαίωνε με τα λεγόμενά του ότι το κλειδί στην όλη προσπάθεια είναι η στάση που θα τηρήσει η Αγκυρα.

Επιμένει η Αγκυρα

Ο κ. Γκιουλ επέμεινε στη θέση της «παρθενογένεσης», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η λύση βρίσκεται στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους, απαρτιζόμενου από δύο συνιστώντα κράτη, ίσου καθεστώτος». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατσάν, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αναφέρθηκε και αυτός στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων «που θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου συνεταιρικού κράτους», πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, καθώς ανέφερε ότι θα πρέπει να μείνει «αμετάβλητο το σύστημα εγγυήσεων του 1960». Η επιμονή της Τουρκίας σε «παρθενογένεση» και εγγυήσεις αποδοκιμάστηκε από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο, αλλά και από την Αθήνα. Ο κ. Χριστόφιας απάντησε άμεσα στις δηλώσεις του κ. Γκιουλ, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει νέος συνεταιρισμός και νέο κράτος, αλλά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσβλέπει στην πίεση που μπορεί να ασκηθεί προς την Αγκυρα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό άλλωστε ζήτησε ο κ. Κυπριανού από την Αμερικανίδα ομόλογό του κ. Κοντολίζα Ράις, η οποία διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, σε αυτή τη νέα ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, είναι υποστηρικτική. Βεβαίως, η θητεία της κυβέρνησης Μπους βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, ωστόσο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, είναι χρήσιμο να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και καταγραφή των θέσεων.

Ο διεθνής παράγοντας

Ο τρόπος παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα, εφόσον και όταν χρειασθεί, εκτιμάται ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, επίσης στη Νέα Υόρκη. Εκτιμάται ότι η Ε.Ε. θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς η όποια λύση θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε σχέση με το Κυπριακό, αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι ότι κατεγράφησαν από όλους τους ενδιαφερόμενους, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και που θα πρέπει να ξεπεράσουν, προκειμένου να υπάρξει λύση. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι πλέον είναι καταγεγραμμένες οι θέσεις και οι προθέσεις και, ως εκ τούτου, τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη έχουν μια πλήρη εικόνα από πρώτο χέρι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρουν, αυτό που επισήμανε σε όλες τις συναντήσεις και αυτό που αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη είναι να κινηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με βάση τα ψηφίσματα του Σ.Α. για το Κυπριακό.

Συνάντηση εκ νέου

Προς το παρόν πάντως, η διαδικασία θα συνεχισθεί όπως έχει προσδιορισθεί. Στις 10 Οκτωβρίου οι κ. Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα συναντηθούν, προκειμένου να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος που καταγράφεται είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, τον Οκτώβριο την Κύπρο πρόκειται να επισκεφθεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στις συνομιλίες. Επίσης, επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο βραβευμένος με Νομπέλ αρχιεπίσκοπος Κέιπ Τάουν, Ντέσμον Τούτου, ο οποίος θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή