Περιορισμένα τα σχέδια για την οικονομία

Περιορισμένα τα σχέδια για την οικονομία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει ο πρωθυπουργός για να αντιστρέψει το κλίμα της λαϊκής δυσαρέσκειας σε βάρος της κυβερνήσεώς του είναι σαν εκείνη της πρωίας της Δευτέρας, 22 Σεπτεμβρίου, όπου μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών συνεσκέφθησαν με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, τότε ας σπεύσουμε να αναφωνήσουμε «πάπαλα», όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει «μηδέν εις το πηλίκον». Διότι, όντως η δήλωση του κ. Κων. Καραμανλή μετά τη συνάντηση αυτή ήταν τόσο καθησυχαστική, που θύμισε τους παλαιούς αφορισμούς ότι «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη», οι οποίοι και διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Αλλωστε, η πρωτοβουλία δεν φτούρησε και γιατί πολλοί πολίτες τη θεώρησαν ως απόπειρα της κυβερνήσεως να φορτώσει στη διεθνή κρίση όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η οικονομία μας, για τα οποία, όμως, η εδραιωμένη πεποίθηση της πλειοψηφίας του λαού είναι ότι οφείλονται στην ατολμία του πρωθυπουργού και του οικονομικού του επιτελείου να συγκρουσθούν με τις συντεχνίες και τις δυνάμεις της αδράνειας, που κρατούν σε ομηρία τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας.

Αμυντικός προϋπολογισμός

Και επειδή, δυστυχώς, αυτή η ατολμία συνεχίζεται και τώρα (παρά τις αναλαμπές του ασφαλιστικού κ.λπ.), η πικρή αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει περιθώρια ανάληψης πρωτοβουλιών, τουλάχιστον στον χώρο της οικονομίας. Τρανή απόδειξη το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα είναι ένας αμυντικός προϋπολογισμός με μοναδική στόχευση τη συγκράτηση του ελλείμματος κάτω από το 3%, ώστε να αποτραπεί η απειλή της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στο καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης. Δεν θα πρόκειται δηλαδή για έναν προϋπολογισμό με αναπτυξιακό όραμα, για έναν προϋπολογισμό που με τόλμη θα ξεκινά την προσπάθεια να διορθωθούν οι στρεβλώσεις της οικονομίας και να καλυφθούν οι καθυστερήσεις ώστε να κινητοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της ανάπτυξης.

Αντίθετα, πέραν του φοβικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού αφού πρωτίστως θα επιδιώκει να πείσει όχι τον ελληνικό λαό για το μέλλον αλλά τον κοινοτικό Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια ότι τέρμα οι δημοσιονομικές μας αταξίες, τα συγκεκριμένα μέτρα που τον συνοδεύουν και τα οποία θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο (που θα ψηφισθεί τον Δεκέμβριο πριν από τον προϋπολογισμό στη Βουλή) θα ομολογούν την αδυναμία της κυβέρνησης να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην οικονομία. Για παράδειγμα η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009, σύμφωνα με τις προβλέψεις του στηρίζεται πρώτον στα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και τα οποία πέραν των αντιδράσεων που προκάλεσαν στις θιγόμενες ομάδες του πληθυσμού, εκρίθησαν ως αναντίστοιχα με τις ανάγκες της πληττόμενης από τη διεθνή ύφεση ελληνικής οικονομίας. Οπως τόνισαν σοβαροί αναλυτές είναι παράλογο σε περίοδο ύφεσης να αφαιρείς εισόδημα και πόρους από τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα για να τα μεταφέρεις στο σπάταλο Δημόσιο. Δεύτερον ο προϋπολογισμός του 2009 θα συγκρατήσει το έλλειμμά του κυρίως με τα έκτακτα έσοδα που θα εισπραχθούν από τις χαριστικές, για τους ασυνεπείς και μπαταξήδες φορολογούμενους επιχειρηματίες, περαιώσεις των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000 – 2006 και την εξόφληση με δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών. Αν θυμηθούμε ότι μέχρι και μερικούς μήνες πριν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης διεκήρυττε ότι δεν πρόκειται να δώσει ποτέ αμνηστία στους φοροφυγάδες, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού συνιστούν μια τραγική ομολογία ήττας για την κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί επανίδρυση του κράτους και μεταρρυθμίσεις. Και όντως η κυβέρνηση ηττήθη κατά κράτος από τις συντεχνίες των εφοριακών και των τελωνειακών που δεν συνέλεξαν, για τους γνωστούς λόγους, τα απαραίτητα δημόσια έσοδα και την ανάγκασαν να δώσει αυτή την ευτελιστική για την ίδια, αμνηστία στους φοροφυγάδες.

Η ομάδα ΡΙGS

Φοβάμαι ότι τα ειρωνικά σχόλια, ειδικά του χαιρέκακου βρετανικού Τύπου που μιλάει για την απρεπή συμπεριφορά στην Ευρώπη της ομάδας των PIGS (που σημαίνει γουρούνια), αρχίζουν να τα συμμερίζονται πλέον όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι. Ως γνωστόν, το PIGS προκύπτει από τα αρχικά των τεσσάρων χωρών, Portugal, Italy, Greece, Spain.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή