Σε άνοδο οι Οικολόγοι Πράσινοι

Σε άνοδο οι Οικολόγοι Πράσινοι

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οδό Κολοκοτρώνη 31, στο κέντρο της Αθήνας, πάνω από μια παλιά, στενή πόρτα, στριμωγμένη ανάμεσα σε καταστήματα, διακρίνεται η πινακίδα Οικολόγοι Πράσινοι, με την προσθήκη «Μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος». Μια ξύλινη σκάλα οδηγεί όποιον αποφασίσει να μπει μέχρι τον δεύτερο όροφο του παλιού κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία των Οικολόγων Πρασίνων. Αν ο επισκέπτης έχει εμπειρία από κεντρικά γραφεία μεγαλύτερων κομμάτων, θα εκπλαγεί από τον μικρό και απλό χώρο. Ούτε φωτογραφίες αρχηγών ούτε διαφημιστικά φυλλάδια ούτε πήγαιν’ έλα στελεχών και προσωπικού. Μονοπρόσωπη, συνήθως, η υποδοχή. Ετσι κι αλλιώς και οι επισκέπτες, όπως εξομολογούνται τα στελέχη του κόμματος, δεν είναι πολλοί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπληρώνουν, σε τρεις μήνες, έξι χρόνια ζωής. Για πρώτη φορά όμως συγκεντρώνουν, τουλάχιστον δημοσκοπικά, ποσοστό που τους «βάζει» στη Βουλή, κοντά στο ή πάνω από 3%. Η άνοδος στα ποσοστά άρχισε μετά τις εθνικές εκλογές πριν από ένα χρόνο. Το κόμμα κατέγραψε εκλογική δύναμη 1,05%. Εκτοτε, σε 15 δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν, παρατηρείται συνεχής άνοδος. Το 1,05% μπορεί να λειτούργησε ως βάση για να αναπτυχθεί περαιτέρω δυναμική, στο κόμμα όμως θεωρούν ότι η πραγματική εκλογική δύναμή τους ήταν μεγαλύτερη και πριν από ένα χρόνο και δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Οπως εξηγούν, οι δημοσκοπήσεις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές έδιναν ποσοστό περίπου 2% στους Οικολόγους Πράσινους. Φαίνεται όμως ότι αρκετοί από τους ψηφοφόρους πείστηκαν από το επιχείρημα ότι, με βάση τον εκλογικό νόμο, η ψήφος προς ένα κόμμα που δεν θα εισέλθει στη Βουλή ουσιαστικά ενισχύει το πρώτο κόμμα και στράφηκαν προς άλλες εναλλακτικές.

Στα αστικά κέντρα

Τη μεγαλύτερη διείσδυση οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγράφουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς, όπου στις εθνικές εκλογές το ποσοστό τους έφθασε το 1,8%. Το προφίλ του μέσου ψηφοφόρου είναι «νέος, μορφωμένος, επαγγελματίας, με ευαισθησία σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα». Αυτό εξηγεί και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ψήφων σε πλούσιους δήμους.

Ταυτόχρονα όμως, η μεγαλύτερη αύξηση ψηφοφόρων στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση κατεγράφη στη Β΄ Πειραιά, μια κατ’ εξοχήν εργατική περιοχή.

Τα μέλη του κόμματος αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για να αξιοποιηθεί η δυναμική που διαμορφώνεται. Πρωταρχικός στόχος είναι να εδραιωθεί η παρουσία του κόμματος, τουλάχιστον στις πρωτεύουσες των νομών. Αλλωστε, η τελευταία εκλογική αναμέτρηση έδειξε ότι στους νομούς που υπάρχει μόνιμη και πιο οργανωμένη παρουσία, όπως στο Ηράκλειο και τη Φθιώτιδα, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καλύτερο.

«Δεν λέμε ότι άνοιξαν οι πόρτες και δεν μπορούμε να κρατήσουμε απέξω τον κόσμο που θέλει να έρθει στο κόμμα», επισημαίνουν. Είναι γεγονός όμως ότι τον τελευταίο χρόνο τριπλασιάσθηκαν οι εγγραφές μελών, που φθάνουν πλέον τα 700, και αυξήθηκαν οι επισκέπτες του κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη. Η εκστρατεία, πάντως, παραμένει χαμηλού κόστους, λόγω αντικειμενικών δεδομένων και συνεχίζεται κυρίως μέσω Ιντερνετ.

Από τα βασικά στοιχεία της φυσιογνωμίας των Οικολόγων Πράσινων είναι το μοντέλο εσωκομματικής διάρθρωσης, που επικεντρώνεται στη συλλογική ηγεσία. Δεν υπάρχει πρόεδρος, αλλά εξαμελής Εκτελεστική Γραμματεία, αποτελούμενη από τους Νίκο Χρυσόγελο, Μιχάλη Τρεμόπουλο, Κάτια Λεμπέση, Λενιώ Μυριβήλη, Ελεονώρα Ζώτου και Τάσο Κρομμύδα. Δεν μπορεί κάποιος να επανεκλεγεί στη Γραμματεία, η οποία εκλέγεται από το Πανελλαδικό Συμβούλιο, έπειτα από διετή συνεχόμενη θητεία.

Το κόμμα έχει ήδη επεξεργαστεί ολοκληρωμένες προτάσεις για κεντρικά πολιτικά ζητήματα: για την οικονομία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, τις μεταφορές, την προστασία των δασών. Στο επίκεντρο των θέσεών τους, όπως αυτές παρουσιάζονται στις Προγραμματικές Προτάσεις, βρίσκονται η κατοχύρωση των ελευθεριών του ατόμου, η αποκέντρωση εξουσιών και η μη βία.

Προτάσεις

Το χαρακτηριστικό που προσπαθούν να δώσουν στον πολιτικό λόγο τους οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι η κατάθεση συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων και όχι ο καταγγελτικός ρόλος στις επιλογές των μεγάλων κομμάτων. Οπως επισημαίνουν, «δεν προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε το υπουργικό συμβούλιο, αλλά να ανοίξουμε συζήτηση σε συγκεκριμένα ζητήματα. Να πιεστούν τα κόμματα για υιοθέτηση πιο σύγχρονων θέσεων για τα δικαιώματα, για το περιβάλλον».

Σε όσους βλέπουν στην ονομασία του κόμματος περιορισμένο πλαίσιο δράσης, απαντούν παραθέτοντας τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί για τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι αποκομμένα, αλλά έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή