Διπλό μήνυμα προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Διπλό μήνυμα προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά πρωτίστως προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου συνιστά νέα δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Κ», με αντικείμενο «τα χαρακτηριστικά της εικόνας των κομμάτων».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Ν.Δ. «περνάει κρίση», ενώ το 45% θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ «χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας». Επίσης, τόσο τα δύο μεγάλα κόμματα, όσο και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά (κάτω του 30%) στο ερώτημα «εάν έχουν μέλλον και προοπτική».

«Αγκάθια»

Ειδικότερα, αναφορικά με την εικόνα της Ν.Δ., πρόσθετα «αγκάθια» συνιστούν: Πρώτον, ότι από το 56% θεωρείται κόμμα «εξαρτημένο από συμφέροντα», δεύτερον πως μόλις το 14% τη θεωρεί «ενωμένη» και τρίτον ότι μόλις το 18% εκτιμά πως «έχει μέλλον και προοπτική». Αντιθέτως, ο κ. Κ. Καραμανλής παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης καθώς το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Ν.Δ. έχει «ικανό αρχηγό». Επίσης, η Ν.Δ. θεωρείται μακράν το πλέον «ευρωπαϊκό» από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, από τη δημοσκόπηση της Public Issue προκύπτει ότι το ηγετικό προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου παραμένει ασθενές. Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, το 45% εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, ενώ μόλις το 23% θεωρεί ότι «έχει ικανό αρχηγό». Παράλληλα, παρά τον τερματισμό της εσωστρέφειας, μόλις ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες έχει πεισθεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο. Στα «συν» της δημοσκόπησης για τη Χαριλάου Τρικούπη συγκαταλέγονται πως το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. στα ερωτήματα εάν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, κατά πόσο έχει ικανότερα στελέχη και εάν έχει σωστές ιδέες.

Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι το ΚΚΕ θεωρείται το πλέον ενωμένο κόμμα, αλλά χωρίς μέλλον και προοπτική. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ πλεονεκτεί σαφώς στο τελευταίο ερώτημα, αλλά η εικόνα του εμφανίζεται μάλλον προβληματική σε επίπεδο στελεχών και ικανότητας να κυβερνήσει τη χώρα.

Στρώματα – κόμματα

Τέλος, σημαντικά για τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται είναι ενδεχομένως τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο ερώτημα ποιο κόμμα βρίσκεται εγγύτερα στα ανώτερα και ποιο στα μεσαία στρώματα. Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Ν.Δ. είναι κοντά στα ανώτερα και αστικά στρώματα, ενώ στο ίδιο ερώτημα για τα μεσαία στρώματα το 43% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και μόλις το 16% τη Νέα Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή