Κρίσιμο ταξίδι Ελληνα ανακριτή στο Μόναχο

Κρίσιμο ταξίδι Ελληνα ανακριτή στο Μόναχο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθοριστική φάση εισέρχεται η ανάκριση, που διενεργείται για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, καθώς η μετάβαση του 2ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού στο Μόναχο και η επικείμενη συνάντησή του με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού κολοσσού – και διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» – κ. Ράινχαρντ Σίκατσεκ, αναμένεται να αποφέρει στοιχεία που θα δώσουν σημαντική ώθηση στις έρευνες. Στόχος η διερεύνηση όλων των πτυχών του ελληνικού σκέλους του σκανδάλου.

Ο κ. Ζαγοριανός, συνεπικουρούμενος από τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της Siemens, αναμένεται να μεταβεί αύριο στο Μόναχο με σκοπό τη συλλογή και τον συσχετισμό στοιχείων που έχουν προκύψει από την έρευνα των γερμανικών αρχών αλλά και τη λήψη μαρτυρικής κατάθεσης από τον «αρχιτέκτονα» των «μαύρων ταμείων της Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, ο οποίος γνωρίζει τον ακριβή μηχανισμό μέσω του οποίου χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας κατέληξαν στην εγχώρια αγορά αλλά και σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο κ. Σίκατσεκ προσφάτως καταδικάστηκε από το Εφετείο του Μονάχου σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 108.000 ευρώ. Η εξέτασή του θεωρείται από τις ελληνικές δικαστικές αρχές καταλυτική για την περαιτέρω εξέλιξη της ανάκρισης και όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν νομικοί κύκλοι στην «Κ» «είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης… Το θέμα είναι εάν θα θελήσει να μιλήσει». Καταθέτοντας πάντως στις γερμανικές αρχές ο κ. Σίκατσεκ έχει αναφερθεί πολλάκις στις δριαστηριότητες της Siemens στη χώρα μας ενώ χαρακτηριστική του εύρους των γνώσεών του για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και τον «χορό των μαύρων εκατομμυρίων» είναι η παραδοχή του ενώπιον των αρχών ότι «ο κ. Μιχ. Χριστοφοράκος, εισέπραττε μια φορά το χρόνο το 2% του συνολικού τζίρου της Siemens Hellas, το οποίο στη συνέχεια έδινε στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα».

Ζητούμενο για τον 2ο ειδικό ανακριτή αλλά και για τον εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Αθανασίου είναι να λάβουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα ο κ. Ζαγοριανός τις τελευταίες εβδομάδες είχε συχνή επικοινωνία με την Εισαγγελία του Μονάχου ως προς την οριστικοποίηση της εξέτασης του κ. Σίκατσεκ, ενώ κατάρτισε από κοινού με τον εισαγγελέα Εφετών ερωτηματολόγιο πολλών σελίδων το οποίο ήδη βρίσκεται στα χέρια του καταδικασθέντος πρώην στελέχους της Siemens.

Πέραν του κ. Σίκατσεκ, οι Ελληνες δικαστικοί λειτουργοί, είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να εξετάσουν και άλλα πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη δικασθεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη όπως π.χ. ο κ. Κουτσενρόιτερ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω πρόσωπα εμφανίζονται μέχρι στιγμής απρόθυμα να δώσουν στοιχεία για την δικαστική έρευνα, που διενεργείται επί ελληνικού εδάφους.

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα βρίσκεται επί του παρόντος και η συνάντηση του Ελληνα ανακριτή με ελβετούς και Γερμανούς ομολόγους του. Η συνάντηση αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στη Χάγη υπό την αιγίδα της Eurojustice, τοποθετείτο χρονικά μετά τη μετάβαση του κ. Ζαγοριανού στο Μόναχο. Ωστόσο, όπως φαίνεται θα μετατοπιστεί χρονικά καθώς οι ελβετικές αρχές, για ακόμη μία φορά, εμφάνισαν «κώλυμα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή