Καταλληλότερος ο Κ. Καραμανλής

Καταλληλότερος ο Κ. Καραμανλής

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προβάλει ως καταλληλότερος πρωθυπουργός καθώς προτιμάται από το 41% των ερωτηθέντων έναντι 33% του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πάντως βελτιώνει αισθητά την επίδοσή του. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών περιορίζεται στις 8 μονάδες έναντι 24 τον Σεπτέμβριο. Οι δύο εμφανίζονται απολύτως ισοδύναμοι και στη δημοτικότητα, με τις θετικές γι’ αυτούς γνώμες να φθάνουν το 49%. Πάντως, ο κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση, αφού οι θετικές γι’ αυτόν γνώμες φθάνουν το 51% και οι αρνητικές το 42%. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται και στην ερώτηση σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, ανεξαρτήτως εάν οι ερωτηθέντες είναι ψηφοφόροι τους ή όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται (53% θετικές γνώμες έναντι 42% αρνητικών) με όλα τα υπόλοιπα κόμματα να καταγράφονται στο… μείον. 45% θετικές γνώμες έναντι 51% αρνητικών για το ΠΑΣΟΚ καταγράφει το Βαρόμετρο, 41% θετικές έναντι 54% αρνητικών για το ΚΚΕ, 39% θετικές, 57% αρνητικές για την κυβερνώσα Ν. Δ. και 31% θετικές έναντι 63% αρνητικών για τον ΛΑΟΣ.

Ισοπαλία στην παράσταση νίκης

Το 75% εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ, μάλλον, βλέπουν ότι διόρθωση πορείας δεν μπορεί να υπάρξει ούτε με εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, αν και δύο στους τρεις προεξοφλούν ότι μάλλον θα γίνουν. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι «ντέρμπι», κάτι που θεωρούν πλέον και οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράσταση νίκης, δηλαδή η εκτίμηση των πολιτών για τον νικητή των εκλογών, οδηγεί σε απόλυτη ισοπαλία, δίδοντας από 35% σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Ενας στους τέσσερις πολίτες προτιμά την επανάληψη των εκλογών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ενώ το 70% θα ήθελε συμμαχική κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, 24% προτιμούν συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, 17% οικουμενική κυβέρνηση ενώ το 9% τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού Ν. Δ. -ΠΑΣΟΚ ή της σύμπραξης μεταξύ Ν. Δ. και ΛΑΟΣ.

Το 11% του δείγματος της Public Issue δήλωσε ότι θα προτιμήσει το λευκό ή το άκυρο. Εξ αυτών, το 30% ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές Ν. Δ., το 13% επέλεξε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ποσοστό 29% επέλεξε και στις προηγούμενες εκλογές λευκό ή άκυρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή