Οριακό προβάδισμα για το ΠΑΣΟΚ

Οριακό προβάδισμα για το ΠΑΣΟΚ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως ρευστό αποδεικνύεται το πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον «Σκάι», προοιωνιζόμενο μια εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται προηγούμενο καθώς εκτιμάται ότι, αν αύριο διεξάγονταν εκλογές, θα συγκέντρωνε το 36% των ψήφων. Με απόσταση μόλις μίας μονάδας, στα όρια δηλαδή του στατιστικού λάθους, ακολουθεί η Ν.Δ, που συγκεντρώνει 35%. Η τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη συνεχή κάμψη, δεν αμφισβητείται καθώς συγκεντρώνει 12,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 5% ενώ εκτός Βουλής εμφανίζονται οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%. Και στην περίπτωση των Οικολόγων, πάντως, το στατιστικό περιθώριο σφάλματος της μίας μονάδας δεν αποκλείει και εξακομματική Βουλή, αλλάζοντας σημαντικά και το χάρτη των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. εμφανίζει βελτίωση της επίδοσής της σε σχέση με τον Σεπτέμβριο κατά μία μονάδα, είναι η αύξηση των 3,5 μονάδων που καταγράφεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ που οδηγεί στην ανατροπή. Μέσα σε 7 μήνες, από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι σήμερα, η Ν.Δ. έχει απολέσει συνολικά δύο μονάδες – από 37% στο 35% – ενώ η Χαριλάου Τρικούπη παρουσιάζει συνεχώς βελτιούμενα ποσοστά επιτυγχάνοντας αύξηση 5,5 μονάδων το ίδιο διάστημα. Απώλειες τριών μονάδων, σε σχέση με το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου καταγράφονται και για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνολικές απώλειες του οποίου από τον Απρίλιο φθάνουν τις 6,5 μονάδες. Το δημοσκοπικό αυτό αποτέλεσμα οδηγεί με βεβαιότητα σε μη αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ θα εξασφάλιζε 137 έδρες, η Ν. Δ. θα υποχωρούσε στις 94, 34 βουλευτές θα εξέλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, 22 το ΚΚΕ και 13 ο ΛΑΟΣ.

Ενίσχυση του δικομματισμού

Η πολιτική ένταση του τελευταίου μήνα οδηγεί σε ενίσχυση του δικομματισμού, μετά από μακρύ διάστημα όπου τα δύο κόμματα υπολείπονταν αθροιστικά του 70%. Πλέον, τα ποσοστά τους αθροίζονται στο 71% και η αναμενόμενη πόλωση στο δρόμο προς τις κάλπες δεν αποκλείεται να αυξήσει περαιτέρω την εκλογική επιρροή των δύο κομμάτων εξουσίας. Παρά την τάση βελτίωσης του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες εξακολουθούν να εκτιμούν ως συγκριτικά καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, αυτή της Ν.Δ. με 29%. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προτιμά το 27%, ωστόσο και οι δύο υπολείπονται του «κανένα» που αποτυπώνει την απογοήτευση του 40% των ερωτηθέντων. Χαρακτηριστική, προς τούτο, είναι η επίδοση των δύο κομμάτων στο ερώτημα για το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δηλώνει μόνον το 17% των ερωτηθέντων, δίνοντας στα δύο κόμματα μία απόλυτη ισορροπία. Αντιθέτως, το 56% δηλώνει διόλου ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 50% από τις επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή