Στα μη πολιτικά πρόσωπα η έρευνα της Εισαγγελίας

Στα μη πολιτικά πρόσωπα η έρευνα της Εισαγγελίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγωμένη παρέμεινε μέχρι την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η προκαταρκτική έρευνα που εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, η εισαγγελέας Εφετών κ. Ευσταθία Σωτηροπούλου ανέμενε το αποτέλεσμα της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας να συσταθεί εξεταστική επιτροπή και την ενδεχόμενη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της.

Κατόπιν των χθεσινών και προχθεσινών εξελίξεων, η έρευνα της εισαγγελικής λειτουργού θα επικεντρωθεί στον ρόλο των μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Ηδη η κ. Σπυροπούλου έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων και προσεχώς, πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδος, αναμένεται να ξεκινήσει να αποστέλλει κλήσεις προς υπόπτους τέλεσης αδικημάτων, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται περί τους 25.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένης της μη σύστασης προανακριτικής επιτροπής, η εισαγγελέας Εφετών αναμένεται να καλέσει τους υπόπτους (μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών, μέλη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για το αδίκημα της απάτης.

Στο μεταξύ τεταμένο παρέμενε και χθες το κλίμα στον Αρειο Πάγο αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, καθώς παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και σε πολιτικό επίπεδο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος ενέμεναν στη θέση τους ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή προς ενημέρωση και διευκόλυνση των βουλευτών και όχι γιατί διαφαίνονται πολιτικές ευθύνες.

Κύκλοι της Εισαγγελίας Εφετών, μάλιστα, άφηναν να «διαρρεύσει» ότι η αποστολή της υπόθεσης στη Βουλή ήταν ζήτημα χρόνου και η διαδικασία επισπεύσθηκε εξαιτίας των τελευταίων «καταλυτικών», όπως χαρακτηρίστηκαν, μαρτυρικών καταθέσεων. Από την πλευρά του, πάντως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, όταν ερωτήθη με αφορμή τις εναντίον του αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ επί των χειρισμών του στην υπόθεση του Βατοπεδίου, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω να δώσω καμία απάντηση. Δεν έχω να δηλώσω τίποτα. Μπορεί κάποια στιγμή μελλοντικά να απαντήσω», είπε.

Μηνύσεις και αγωγές

Την έντονη αντίδραση του νομικού συμβούλου του κράτους κ. Χριστόδουλου Μπότσιου προκάλεσαν τα όσα κατέθεσε σε βάρος του στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Βασίλης Κουρούμαλης, περί σχέσεών του με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος του κ. Ι. Μαντζουράνης επισημαίνεται ότι σήμερα ο κ. Μπότσιος αναμένεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος του κ. Κουρούμαλη για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει και η υποβολή αγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή