Απειλεί πάλι με προσφυγές ο Εφραίμ

Απειλεί πάλι με προσφυγές ο Εφραίμ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένει στις θέσεις της η Μονή Βατοπεδίου πως η Βιστωνίδα τής ανήκει και πως όλες οι ενέργειες των ανταλλαγών έγιναν με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες. Σε υπόμνημα που απέστειλε στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και το οποίο ήδη κοινοποιήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, η Μονή Βατοπεδίου εξιστορεί το χρονικό της ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας με εκτάσεις του Δημοσίου. «Η καθ’ ημάς Ιερά Μονή εις τα πλαίσια των ευθυνών και του καθήκοντός της ενήργησε διά νομίμων τρόπων, προς προστασίαν των δικαιωμάτων της επί του μετοχίου της λίμνης Βιστωνίδος», σημειώνεται στο υπόμνημα που υπογράφει ο ηγούμενος πατήρ Εφραίμ στο οποίο επαναλαμβάνει πως η κυριότητα του Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδος και των παραλίμνιων εκτάσεών της «τυγχάνει αδιαμφισβητήτως και νομικώς πλήρως τεκμηριωμένη».

Από τη Μονή Βατοπεδίου απαριθμούνται όλες οι υπουργικές αποφάσεις αλλά και οι αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου από το 1998 έως και το 2004, δηλαδή την επίμαχη περίοδο η οποία οδήγησε στις ανταλλαγές μετά την επαναβεβαίωση των δικαιωμάτων της Μονής στη λίμνη και τις παρόχθιες εκτάσεις. «Οσον αφορά την ανταλλαγή της λίμνης και της εν γένει περί αυτήν εκτάσεως μετά ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, αυτή απετέλεσεν επιλογή του Ελληνικού Δημοσίου», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα. Επαναλαμβάνεται ότι οι εκτάσεις που αντηλλάγησαν ήταν επιλογή του ελληνικού Δημοσίου όπως επίσης και η εκτίμηση της αξίας τους.

Σε ό,τι αφορά το Ολυμπιακό ακίνητο, υποστηρίζεται ότι η ΚΕΔ το πρότεινε διότι ενώ αρχικά προοριζόταν για την εγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας «τούτο δεν κατέστη δυνατόν λόγο αντιδράσεως των υπαλλήλων να εργασθούν εις την απομεμακρυσμένην περιοχήν του Ολυμπιακού χωριού».

Σημειώνεται ότι η Ιερά Μονή αρχικά ήθελε να το αξιοποιήσει για κοινωφελείς δράσεις αλλά λόγω της αδυναμίας ευρέσεως εκμισθωτών αποφάσισε να το εκποιήσει όπως και έγινε, στην εταιρεία NOLIDEN LTD αντί του ποσού των 41 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο υπόμνημα η Μονή παραθέτει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για την εκτίμηση της αξίας της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων στο ποσό των 62.549.108 ευρώ, για τα οποία έλαβε ακίνητα αξίας 62.577.994 ευρώ. Ωστόσο, αναφερόμενος σε ορισμένα ακίνητα, τα οποία παραμένουν στην κατοχή της Μονής, υποστηρίζει ότι αυτά έχουν περιορισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν. «Ως εκ των ανωτέρω, τα καθαρά έσοδα εκ των εκποιήσεων των ακινήτων είναι 57.801.275 ευρώ, και προφανώς υπολείπονται της εκτιμηθείσης αξίας της λίμνης κατά 4.747.833 ευρώ», σημειώνεται.

Από τα ακίνητα που της δόθηκαν εκποίησε ένα μέρος εισπράττοντας περίπου 54 εκατομμύρια. «Εκ της πωλήσεως των ως άνω ακινήτων προκύπτει πλεόνασμα 3.847.905 ευρώ», αναφέρεται στο υπόμνημα, αφήνοντας ουσιαστικά να διαφανεί ότι η Μονή είχε και κέρδη από τις πωλήσεις.

Ο ηγούμενος Εφραίμ επαναλαμβάνει δε πως η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφει ο υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας, με την οποία ανακαλούνται όλες οι προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, δεν επιφέρει ανατροπή των εμπράγματων αποτελεσμάτων των συμβάσεων ανταλλαγών και «θα έχει αποτέλεσμα την εμπλοκήν εις μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνας εις εθνικόν και ευρωπαϊκόν επίπεδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή