Απομακρύνεται η λύση στο όνομα

Απομακρύνεται η λύση στο όνομα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά απίθανο θεωρείται πλέον να υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο χρόνος μίας μόλις εβδομάδας που μεσολαβεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου είναι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ελάχιστος. Αλλωστε, όπως προσθέτουν, η τελευταία πρόταση του ειδικού μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, δεν δημιούργησε τη δυναμική που θα ήταν απαραίτητη, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Στα Σκόπια, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι επεξεργάσθηκαν το αρχικό κείμενο παρατηρήσεων, με το οποίο θα απαντήσουν στον κ. Νίμιτς. Δεν φαίνεται όμως, για άλλη μια φορά, να επιτεύχθηκε πλήρης συμφωνία και έτσι ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και νέας συνάντησης εντός των ημερών. Πάντως, η σκοπιανή πολιτική ηγεσία εμμένει στη θέση ότι τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας είναι αδιαπραγμάτευτα. Η ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης Μπους και η δεδομένη πλέον, όπως διατυπώθηκε και διά στόματος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Ολι Ρεν, απόρριψη του αιτήματος της ΠΓΔΜ για ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε., διαμορφώνουν περιβάλλον εντός του οποίου – όπως εκτιμά η Αθήνα – η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας θα σκληρύνει τις θέσεις της. Εμπειρος διπλωμάτης εξηγεί ότι ανατρέπονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαν τα Σκόπια να φανούν διαλλακτικά: το δέλεαρ της ένταξης στην Ε.Ε. και η πίεση της Ουάσιγκτον. Η ανησυχία για τους χειρισμούς της επόμενης ημέρας εκδηλώνεται και στο εσωτερικό των Σκοπίων, όπου οι πιο ψύχραιμες φωνές αναλυτών επισημαίνουν ότι ο δρόμος προς την Ε.Ε. είναι η μοναδική προοπτική της χώρας και θα πρέπει να παραμείνει στρατηγικός στόχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή