Ενδιαφέρον Κατάρ για την Ο.Α.

Ενδιαφέρον Κατάρ για την Ο.Α.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα για την εξασφάλιση «καυσίμων» για την ελληνική οικονομία επιδίδεται η κυβέρνηση υπό το βάρος των δραματικών διεθνών εξελίξεων. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επικεφαλής πολυπληθούς κλιμακίου, παρέμεινε επί διήμερο στην Ντόχα του Κατάρ, η οικονομία του οποίου έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, μετά τη ανακάλυψη τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αεριου αλλά και σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα -απόρροια της ανάπτυξης στενών διμερών σχέσεων τα τελευταία δυόμισι χρονια- ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το ενδιαφέρον της ηγεσίας του Κατάρ για την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Qatar Airways, η οποία, όπως ανέφερε στον κ. Καραμανλή ο αρχηγός του κράτους εμίρης Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, θα καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό, που έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου. «Η Qatar Airways θα είναι ένας από τους επίδοξους αγοραστές της Ολυμπιακής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες την Κυριακή.

Το σήμα, άλλωστε, για το ζωηρό ενδιαφέρον του Κατάρ είχε δοθεί από το Σάβατο, όταν μεταξύ των μελών του κλιμακίου που υποδέχθηκαν την πρωθυπουργική αποστολή στο αεροδρόμιο της Ντόχα ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας του Κατάρ. Οπως έλεγαν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, η ηγεσία του Κατάρ εκδήλωσε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της για την Ολυμπιακή προ έτους περίπου, όταν ο εμίρης και ο πρωθυπουργός επισκέφτηκαν την Αθήνα. Τότε, όμως, οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, αφού παρέμενε ανοικτό το θέμα των προστίμων της Ε.Ε., το οποίο αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για οποιονδήποτε επίδοξο αγοραστή.

Εκτοτε, υπήρξαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες με την ελληνικη πλευρά, στη διάρκεια των οποίων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε το βράδυ της Κυριακής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναπτύχθηκε σχέση εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση. Μία πρόσθετη ένδειξη των καλών διμερών σχέσεων αποτελεί το γεγονός ότι ο εμίρης του Κατάρ παρέκαμψε το πρωτόκολλο της χώρας του και παρέθεσε στον κ. Καραμανλή, τη σύζυγό του και την υπουργό Εξωτερικών επίσημο γεύμα στο εξοχικό του ανάκτορο – κάτι που γίνεται μόνο με αρχηγούς κρατών. Λίγο νωρίτερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζαμπρ Αλ Τάνι, είχε επιβεβαιώσει ότι το θέμα της Ολυμπιακής συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, δημοσίως ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις της χώρας του θα πραγματοποιηθούν κανονικά και δεν θα ανασταλούν λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο κ. Αλ Τάνι απέφυγε να πάρει σαφή θέση σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου – αν και έκρινε ως δίκαιη μια τιμή γύρω στα 70 έως 90 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή