Αίτημα για αναψηλάφηση της Δίκης

Αίτημα για αναψηλάφηση της Δίκης

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά 86 χρόνια, εξετάζεται στον Αρειο Πάγο το αίτημα για την αναψηλάφηση της «Δίκης των Εξι». O εγγονός του εκτελεσθέντος πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη ζητεί την επανάληψη της δίκης, επικαλούμενος νέα στοιχεία.

Βασικό επιχείρημα για την αναψηλάφηση είναι το τηλεγράφημα του Ελευθερίου Βενιζέλου που ζητούσε να μη γίνει η εκτέλεση, το οποίο όμως έφτασε 14 ώρες μετά. Επιπλέον, στην αίτηση αναίρεσης επισυνάπτεται επιστολή του μεγάλου πολιτικού προς τον Π. Τσαλδάρη το 1929, αλλά και ομιλία του, στην οποία επισημαινόταν ότι οι καταδικασθέντες δεν ήταν προδότες.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, αναμένεται έως το τέλος του έτους, αλλά η εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Βλάσση είναι απορριπτική. Η θέση του ήταν ότι δεν αποκαλύφθηκαν νέα, άγνωστα, στους τότε δικαστές, γεγονότα.

Είναι γεγονός ωστόσο, ότι η αναψηλάφηση της υπόθεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς οι μάρτυρες έχουν πεθάνει και τα πρακτικά της δίκης του 1922 έχουν χαθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή