Εκρυθμη κατάσταση εντός και εκτός Βουλής

Εκρυθμη κατάσταση εντός και εκτός Βουλής

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τις 7.50 μ.μ. «άντεξε» ο προαύλιος χώρος της Βουλής των Ελλήνων να διατηρήσει χαρακτηριστικά «νησίδας δημοκρατίας». Ο πρόεδρος Δ. Σιούφας με εντολή του και ο φρούραρχος της Βουλής με πολύωρες, ασταμάτητες ενέργειές του, που τον έφεραν πολλές φορές ακόμα και να διαπληκτίζεται φραστικά με άνδρες ειδικών δυνάμεων (οι οποίοι είχαν αρχίσει να αλωνίζουν τους χώρους του Κοινοβουλίου σαν να επρόκειτο για διαδρόμους αστυνομικών κτιρίων), είχαν μέχρι τότε επιτύχει να μη μεταδίδει το Κοινοβούλιο εικόνα αστυνομοκρατούμενου μεγάρου.

Πέραν των συμβολισμών, υπήρχε ωστόσο και η ουσία: «Το μεσημέρι συνελήφθη ένα παιδί και μετά από τρία λεπτά αφέθηκε ελεύθερο με δική μου εντολή», είπε ο κ. Σιούφας στην αίθουσα της Ολομέλειας. Για να προσθέσει, αναφερόμενος στο περιστατικό που μετέδωσαν σε απευθείας μετάδοση τηλεοπτικοί σταθμοί, με τον διαδηλωτή τον οποίο προσπάθησαν να σύρουν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου αστυνομικοί των ΜΑΤ προκειμένου να ολοκληρώσουν τη «σύλληψή» του: «Ο Φρούραρχος ήταν εκεί και δεν επέτρεψε τη μετακίνησή του», είπε. Νωρίτερα, οι προσπάθειες αποσκοπούσαν στο να απαγορευθούν ακόμα και οι μετακινήσεις διμοιριών των ΜΑΤ στο προαύλιο του κοινοβουλίου, για να μην αποτελούν πρόκληση για τους διαδηλωτές.

Μόλις, όμως, προσέγγισε ο κύριος όγκος της πορείας το Σύνταγμα, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση κινούνταν προς κάθε κατεύθυνση σαν να μην υπήρχε σχέδιο τι να κάνουν ακριβώς. Μέσα στον «πανικό» και το μισοσκόταδο προκλήθηκε προς στιγμήν μικρή σύγχυση καθώς εθεάθησαν περίπου δέκα άνδρες με τζιν, αθλητικά και μαύρους σκούφους: Ηταν σαν να είχε ξεφύγει ομάδα διαδηλωτών και να είχε εισέλθει στη Βουλή. Αλλά ήταν ομάδα ειδικών δυνάμεων καταστολής…

Την ίδια στιγμή, στην αίθουσα της Ολομέλειας, βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αναφορές στα τελευταία γεγονότα δεν έλειψαν. Εφθασαν μάλιστα στο σημείο να ζητηθεί από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ μέχρι και η παραίτηση της κυβέρνησης. Στην αρχή έλαβε τον λόγο ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να αγωνιστεί για να επουλωθούν οι πληγές της τραγωδίας: «Το παιδί που χάθηκε είναι δικό μας παιδί. Η κρατική και η ατομική βία υπονομεύει τη Δημοκρατία. Πρέπει να προστατεύσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν πρέπει να πάει χαμένη η θυσία ενός νέου παιδιού», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, αποφεύγοντας να απαντήσει στις οξύτατες βολές από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

«Η πόλις εάλω. Δεν υπάρχει πολιτεία. Αν δεν μπορείτε να αντιδράσετε ως κυβέρνηση, να παραιτηθείτε» είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. «Ολοι αισθάνονται οργή και θλίψη. Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας εμπόλεμης Αθήνας. Αν δεν μπορείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας να φύγετε», είπε από την πλευρά του ο κ. Χρ. Παπουτσής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ η ατμόσφαιρα γινόταν αποπνικτική πλέον και εντός της Βουλής: Τα χημικά καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη την κυκλοφορία ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή