Λάθος άνθρωπος, στη χειρότερη δυνατή θέση

Λάθος άνθρωπος, στη χειρότερη δυνατή θέση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 37χρονος ειδικός φρουρός που εκτέλεσε εν ψυχρώ το 15χρονο Αλέξανδρο ήταν ο λάθος άνθρωπος, στη χειρότερη δυνατή θέση, σε μια εξ όψεως ανύποπτη στιγμή. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1971 στην Καλαμάτα, ανήκει σ’ εκείνη την κατηγορία ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας οι οποίοι έχουν μπλέξει στο μυαλό τους τις ταινίες δράσης με τους αδιάφθορους πιστολάδες αστυνόμους και την πεζή πραγματικότητα των δρόμων της Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι συνάδελφοί του στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων τον αποκαλούσαν «Ράμπο» και «Βρώμικο Χάρι», παραπέμποντας ευθέως στη λογική «πρώτα πυροβόλησε και μετά ρώτα» η οποία χαρακτήριζε εκείνες τις ταινίες.

Τη μανιάτικη καταγωγή του ο Κορκονέας περιέφερε με υπερηφάνεια, όπως επίσης το γεγονός ότι είχε υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Με φυσικό παρουσιαστικό «φουσκωτού» ο Νώντας -όπως τον φώναζαν οι συνάδελφοι του- χωρίς στολή δύσκολα ξεχώριζε από τους μπράβους των νυχτερινών μαγαζιών του κέντρου της Αθήνας.

Η εισαγωγή του στο Σώμα των Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας το 1999 υπήρξε μάλλον φυσικό επακόλουθο στη ζωή ενός ανθρώπου με τα ενδιαφέροντα του Κορκονέα. Στη συνέχεια παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά. Τα τελευταία επτά χρόνια υπηρετεί στο πιο δύσκολο πόστο της ΕΛ.ΑΣ., το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, εκπαιδεύει μάλιστα και νέους συναδέλφους του. Στην οδό Καλλιδρομίου η λέξη κλειδί είναι: ψυχραιμία. Συνάδελφοι του Κορκονέα λένε ότι η ψυχραιμία δεν συγκαταλεγόταν στις αρετές του. Σε μια περιοχή όπου οι αστυνομικοί είναι κόκκινο πανί και ο πόλεμος με τους αντιεξουσιαστές στα στενά σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, τα νεύρα πρέπει να είναι ατσάλινα. Οι διαρκώς προπηλακιζόμενοι νεαροί ειδικοί φρουροί που κάνουν περιπολίες στα Εξάρχεια έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τους λεγόμενους γνωστούς – αγνώστους, σε καταστάσεις όπου η γενικευμένη σύρραξη μπορεί να αποτραπεί μόνο εάν οι αστυνομικοί διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Υπάρχουν παραδείγματα αστυνομικών, τους οποίους λίγο έλειψε να κάψουν ζωντανούς στο αυτοκίνητό τους, αλλά διατήρησαν τον επαγγελματισμό τους και τήρησαν τους κανόνες εμπλοκής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή