Χάος, καταστροφές και σχέδιο απραξίας

Χάος, καταστροφές και σχέδιο απραξίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί απαντήσεων, η οργή, οι μολότωφ, τα δακρυγόνα και οι λεηλασίες. Αντί σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, η απραξία. Και αντί συγκεκριμένων μέτρων, η αγωνία χιλιάδων γονέων για το αν «γύρισαν σπίτι τα παιδιά» κι αν σήμερα «πρέπει» να συνοδέψουν τη σορό του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 3.00 το μεσημέρι από το νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν έπεισε πως η πολιτική επιστρέφει στη χώρα. Και όταν η πολιτική δεν διαχειρίζεται τα προβλήματα, τέτοια προβλήματα σαν αυτά που αναδύθηκαν με τους προχθεσινούς πυροβολισμούς του ειδικού φρουρού, τότε…

Η Αθήνα βρέθηκε για τρίτη μέρα κάτω από τον «νόμο» του πεζοδρομίου. Η δικαιολογημένη αγανάκτηση χιλιάδων μαθητών σε όλη την Ελλάδα δεν εμπόδισε τους κουκουλοφόρους να κάψουν και να λεηλατήσουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, σε όλες τις μεγάλες αλλά και σε πολλές μικρές πόλεις. Η Ευρώπη παρακολουθούσε με απορία τον «ελληνικό εφιάλτη». «Η Ελλάδα δεν μπορεί» ήταν ο επίλογος των ανταποκρίσεων των ξένων πρακτορείων.

Και είχαν δίκιο. Το κέντρο της Αθήνας δεν έχει ξαναζήσει (τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση) τέτοιες στιγμές χάους, βίας και πανικού. Η πόλη σχεδόν σαν να εγκαταλείφθηκε σε κάποιον εισβολέα που βγήκε από τα σπλάγχνα της. Και όρμησε σε ό,τι καλύτερο έχει, στο Σύνταγμα, στους ιστορικούς της δρόμους, στα νεοκλασικά της, στα καταστήματά της, στις συγκοινωνίες της, εν τέλει στη ζωή της.

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη γνώρισαν την οργή. Τα κεντρικά αστυνομικά τμήματα πολιορκήθηκαν, περιπολικά πυρπολήθηκαν αλλά οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να κρυφτούν πίσω από τα γραφεία τους. Η εντολή ήταν σαφής: «Μην κάνετε τίποτα»!

Τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 15χρονου με πορείες αλλά και με καταλήψεις κεντρικών οδικών ή άλλων συγκοινωνιακών κόμβων. Και το απόγευμα βγήκαν οι κουκουλοφόροι. Φωτιές, λεηλασίες και βανδαλισμοί ενώ η κλοπή άγνωστου αριθμού κυνηγετικών όπλων από κατάστημα κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος προξένησε κατάπληξη και επέτεινε το κλίμα φόβου και ανασφάλειας στην πρωτεύουσα.

Και ενώ για σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι έχει αποφασισθεί νέο συλλαλητήριο από τα Προπύλαια, οι απαντήσεις για το τι ακριβώς έγινε το βράδυ του Σαββάτου, ακόμη αναμένονται. Οι δύο ειδικοί φρουροί εμμένουν στα περί εξοστρακισμού, αλλά η απάντηση της βαλλιστικής έρευνας αναμένεται σήμερα -πιθανότατα μετά την κηδεία.

Για σήμερα επίσης έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά τα περιθώρια πολιτικών χειρισμών φαίνονται πλέον περιορισμένα. Χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδίκασε τα κρούσματα βίας και άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με τη φράση «φτάνει πια», υπονοώντας ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή