Ο Καραμανλής διαχώρισε νεολαία από κουκουλοφόρους

Ο Καραμανλής διαχώρισε νεολαία από κουκουλοφόρους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διαχωρίσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των νέων από τα ακραία φαινόμενα βίας και καταστροφών επιδίωξε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να προσδώσει στα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών χαρακτήρα νέου κοινωνικού φαινομένου, επανέλαβε εμμέσως τους υπαινιγμούς για άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει απερίφραστα τις εκδηλώσεις βίας, κάλυψε πλήρως τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., μετά το πέρας της κρίσης.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να παρέμβει στο βαρύ κλίμα των ημερών, ο κ. Καραμανλής απέδωσε σε υπερβολές της περιόδου (και των ΜΜΕ) τις εκτιμήσεις περί αδυναμίας της κυβέρνησης να διασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες, αλλά και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και της διαδοχής του στη Ν.Δ. Το έπραξε, πάντως, με μία διατύπωση, η οποία μάλλον δεν έκλεισε τη σχετική συζήτηση. «Η χώρα χρειάζεται στιβαρό χέρι στο πηδάλιο. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης και όχι τα σενάρια για εκλογές και διαδοχές» είπε ο κ. Καραμανλής σε ερώτηση για τις πρόωρες εκλογές, ενώ σε άλλη ερώτηση αν ισχύει η δήλωση του Σεπτεμβρίου ότι δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί ή η τοποθέτηση του Οκτωβρίου ότι δεν είναι αυτοσκοπός η παραμονή του στην πρωθυπουργία, απάντησε ότι ισχύουν και τα δύο και δεν είναι αντικρουόμενα. Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλυψε για μία ακόμη φορά πλήρως τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, διαβεβαίωσε προσωπικά ότι η χώρα μας καλύπτει και θα καλύπτει κανονικά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ απέδωσε τη θεαματική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στο υψηλό δημόσιο χρέος.

«Η συμπάθεια με την οποία βλέπουμε όλοι την αναζήτηση των νέων, δεν μπορεί να συνδέεται με τη δράση ακραίων στοιχείων», είπε ο πρωθυπουργός. Σε άλλο σημείο σημείωσε «αλίμονο αν δώσουμε ιδεολογική ή κοινωνική κάλυψη στη βία» και χαρακτήρισε πολιτική και ηθική υποχρέωση όλων να καταδικάσουν απερίφραστα την καταφυγή στη βιαιότητα. Σε ερώτηση, αν θεωρεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παυλόπουλος έχει πολιτική ευθύνη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν υφίσταται ζήτημα αλλαγής πολιτικής ή προσώπων στο υπουργείο». Ξεκάθαρος ήταν ο κ. Καραμανλής όταν ρωτήθηκε αν βίαιες πράξεις των τελευταίων ημερών υποκινούνται από κάποιους που έχουν ενοχληθεί από κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το Κυπριακό και τη συνεργασία Ελλάδος-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. «Εγώ δεν πιστεύω σε τέτοια σενάρια και θεωρίες», είπε. Οταν ρωτήθηκε αν τον προβληματίζει ότι το σύνολο σχεδόν των εγχώριων ΜΜΕ μιλούν για ανίκανη και ανύπαρκτη κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να ακούγονται και να γράφονται ακρότητες και υπερβολές», και πρόσθεσε: «Αλλοι ζητούσαν έκτακτα μέτρα. Αλλοι έγραφαν για ακραίες μεθόδους καταστολής. Δεν τα πιστεύω αυτά. Οι δημοκρατίες έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν τις δύσκολες στιγμές με σύνεση και υπευθυνότητα».

Στο σημείο αυτό άφησε και έναν υπαινιγμό για τη στάση των πολιτικών αρχηγών κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στις αρχές της εβδομάδας, και ιδιαίτερα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φωτογράφισε. «Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος» είπε (για τις συναντήσεις) και όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν καταδικάζουν με κατηγορηματικότητα τα επεισόδια βίας, είπε: «Θεωρώ ότι είναι δημοκρατική και εθνική μας υποχρέωση να το κάνουμε ξεκάθαρα. Ούτε μισόλογα ούτε ναι μεν αλλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή