Ρότα προς τα… δεξιά άρχισαν να χαράσσουν βουλευτές της Ν.Δ.

Ρότα προς τα… δεξιά άρχισαν να χαράσσουν βουλευτές της Ν.Δ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλπες πίσω από τα… οδοφράγματα «βλέπουν» τα τελευταία εκρηκτικά 24ωρα πολλοί γαλάζιοι βουλευτές! Και υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους για τη Ν. Δ., ορισμένοι εξ αυτών άρχισαν να κινούνται προς… τα δεξιά.

Η είδηση της απώλειας της ζωής ενός 15χρονου από όπλο «οργάνου της τάξεως», αρχικά σκόρπισε αμηχανία και μούδιασμα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν. Δ. Η αμηχανία και το μούδιασμα διατηρήθηκαν και στη συνέχεια, όταν δηλαδή το εύρος των εκτρόπων πυροδοτούσε πύρινη κριτική για ανεπάρκεια της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας των αστυνομικών δυνάμεων.

Αντί άλλης απάντησης, σήκωναν τους ώμους όταν τους ρωτούσαν: «Μα τι κάνει, επιτέλους, η κυβέρνηση;».

Είναι από του σημείου αυτού, πάντως, που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάπτυξη αντανακλαστικών, τα οποία φαίνεται να οδηγούν ένα τμήμα της κυβερνώσας παράταξης από το κέντρο -όπου πάσχισε η σημερινή ηγεσία του να το οδηγήσει- ξανά προς το συντηρητικό άκρο του πολιτικού φάσματος. Ταυτόχρονα δε και στο γκρίζο πεδίο της ανασφάλειας, εν όψει του ενδεχομένου να προκληθούν πρόωρες εκλογές: μια πιθανή ήττα, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα σημάνει μείωση του αριθμού των εδρών στην επόμενη Βουλή, άρα αποτυχία πολλών σημερινών βουλευτών να επανεκλεγούν.

Από το 2004

«Ιδού ένα από τα σφάλματά μας που πρέπει να παραδεχθούμε: Επρεπε από τον Μάρτη του 2004 να ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει με το φαινόμενο που λέγεται Εξάρχεια», έλεγε προχθές ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή. Σχεδόν ταυτόχρονα, άνοιγε και η βεντάλια γαλάζιων προτάσεων περί εφαρμογής δραστικών μέτρων: επανεξέταση του πανεπιστημιακού ασύλου, απαγόρευση διαδηλώσεων σε χώρους πλησίον του Κοινοβουλίου, ενεργοποίηση του άρθρου 11 του Συντάγματος με το οποίο δίδεται η δυνατότητα απαγόρευσης των «υπαίθριων συναθροίσεων», ήταν μερικές από τις σκέψεις που διατυπώθηκαν, ενώ κάποιοι «τολμηρότεροι» υποστήριζαν μέχρι και ότι η κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει την Αθήνα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Σε τούτες τις δύσκολες ώρες, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στα «σύνορά μας» με την ακραία δεξιά πτέρυγα του εκλογικού σώματος, υποστηρίζεται. Δεν πρέπει να επιτραπεί η διαρροή υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων στους κόλπους του ΛΑΟΣ, λέγεται χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι άλλοι, περισσότερο μετριοπαθείς που παρά τη δημοσκοπική πίεση την οποία υφίσταται η κυβέρνηση ομιλούν για λάθη και παραλείψεις που, ωστόσο, η διερεύνησή τους και η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να γίνουν σε συνθήκες μη εύθραυστης ηρεμίας. Αλλά και για την ανάγκη να μην παρασυρθεί η κυβέρνηση από ακραίες φωνές που ωθούν σε πρακτικές οι οποίες μπορεί να έχουν ακόμα οδυνηρότερα αποτελέσματα.

Πρώτιστο μέλημα

Εις εξ αυτών, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πρωθυπουργική επισήμανση ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, έσπευσε να «κλείσει, για τον λόγο αυτόν, την πόρτα»: Δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 11, είπε με τρόπο κατηγορηματικό, παρ’ ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμη και βουλευτών του δικού του κόμματος. Στο ίδιο κλίμα χθες στη Βουλή, την ώρα που στο κέντρο άρχιζαν νέα συλλαλητήρια, ο κ. Π. Χηνοφώτης επέμεινε στο ανθρώπινο πρόσωπο της εξουσίας: «Ζητώ συγγνώμη ευθέως για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αυτό αντικατοπτρίζει τα πραγματικά μου συναισθήματα», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι παραμένει ανοιχτή η υποβολή παραίτησής του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή