Ο ΣΕΒ επιθυμεί συνεργασίες

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακομματική συνεργασία προκειμένου να προχωρήσουν τουλάχιστον μεταρρυθμίσεις στις οποίες, με βάση τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων, υπάρχουν συγκλίσεις προτείνει ο ΣΕΒ ως πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί η κρίση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος πρόσθεσε πως ούτε οι εκλογές ούτε η κυβερνητική συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων και πολύ περισσότερο ένας ανασχηματισμός μπορούν να δώσουν διέξοδο στη βαθιά κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

«Δεν είναι θέμα κυβέρνησης αλλά διακυβέρνησης» επισήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος, σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Εκτίμησε πως «η οικονομική αναταραχή είναι εδώ και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες», ότι το κοινωνικό ξέσπασμα των τελευταίων ημερών επιτάθηκε από την προϊούσα οικονομική κρίση και ότι η χώρα είναι επικίνδυνα ευάλωτη. «Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, οι συνθήκες επιβάλλουν και ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή, αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση» είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Μίλησα για συλλογική ευθύνη που έχουμε γι’ αυτό που έχουμε φτιάξει μέχρι τώρα και για ενιαία βούληση. Αυτό είναι πέρα από την εκάστοτε κυβέρνηση ή τις αποφάσεις που παίρνει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι ένα μακρόπνοο πρόγραμμα αλλαγών, το ξέρουμε ποιο είναι, μας το υπόσχονται τα κόμματα, είναι ώρα να εφαρμοστεί» είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάει για αλλαγή κυβέρνησης. «Αυτόν τον μονοσήμαντο άξονα, κυβερνητικό – αντικυβερνητικό ή αυτή η κυβέρνηση – η άλλη κυβέρνηση, τον έχουμε δοκιμάσει επί 30 χρόνια και δεν μας λύνει το πρόβλημα, άρα χρειάζεται κάτι παραπάνω» συμπλήρωσε, και υπέδειξε το μοντέλο της συνεργασίας των κομμάτων πάνω σε κρίσιμα θέματα, στα οποία έχουν εκφραστεί κοινές θέσεις.

Αναφερόμενος στις ταραχές, μίλησε για «ανεξέλεγκτο ξέσπασμα οργής χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική Ελλάδα» και για «συλλογική ευθύνη». «Κανείς», είπε, «δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από τη συλλογική ευθύνη που φέρουμε γι’ αυτό το απαξιωμένο σύστημα, το οποίο οι νέοι μας αισθάνθηκαν την ανάγκη να πετροβολήσουν». «Δεν μπορούμε όμως», συνέχισε, «να αγνοήσουμε το εκκωφαντικό μήνυμα που μας στέλνουν οι νέοι. Ούτε να το πνίξουμε στα δακρυγόνα». Μίλησε επίσης για «ανυπαρξία του κράτους» και «χρεοκοπία των θεσμών» και για «καταστροφή που είχε τη μυρωδιά της αποσύνθεσης – ακόμα και στον τρόπο αντιμετώπισής της». Τα βαθύτερα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αίτια, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, έχουν διαγνωσθεί και πρέπει να θεραπευτούν. Αν αγνοηθούν, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο την επόμενη φορά -γιατί ασφαλώς θα υπάρξει επόμενη φορά, εκτίμησε- υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σ’ ένα αχυρένιο σύστημα, η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά». «Τώρα που λιγοστεύει το οικονομικό κεφάλαιο, απαιτείται να επενδυθεί πολιτικό κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της κρίσης», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «ο φόβος του πολιτικού κόστους θα διογκώνει συνέχεια το οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα λόγω της δομής της οικονομίας και του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων, θα είναι πολύ πιο ήπιες σε σχέση με άλλες οικονομίες. Ειδικότερα για την απασχόληση, τόνισε ότι για τους Ελληνες επιχειρηματίες οι απολύσεις είναι ένα μέτρο απελπισίας, στο οποίο δεν θα προβούν εύκολα.

Αναφερόμενος, τέλος, στον προϋπολογισμό του 2009, κατέφυγε σε έναν παραλληλισμό με τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων για να υπογραμμίσει ότι και «ο προϋπολογισμός του κράτους θα γίνει πολύ καλύτερος εάν αποτελεί μέρος ενός μακρόπνοου και αποφασιστικού προγράμματος. Που τώρα δεν είναι».

Εντονη η δυσφορία της κυβέρνησης

Εντονη ενόχληση προκάλεσε στην κυβέρνηση η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ, με την οποία ο κ. Δασκαλόπουλος ουσιαστικά έδειξε προς την κατεύθυνση μιας κεντρικής συμφωνίας Ν. Δ. – ΠΑΣΟΚ σε βασικούς κυβερνητικούς τομείς στους οποίους τα προγράμματά τους, κατά τον ίδιο ουδόλως αποκλίνουν. «Ο τόπος έχει κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση είναι ισχυρή και ανταποκρίνεται στην αποστολή της» σχολίασε με έντονα ενοχλημένο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος, σε μία από τις σπάνιες φορές που η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει σε σχόλια και τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΕΒ.

Αναλόγως αποστασιοποιημένο ήταν το σχόλιο και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. «Δεν νομίζω πως πρέπει κανείς να εκλαμβάνει τις δηλώσεις εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων ως δείγμα οποιασδήποτε συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διαβάζει κάποιος αυτές τις δηλώσεις ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της άποψης αυτών τους οποίους εκπροσωπούν. Ο κ. Δασκαλόπουλος εκπροσωπεί πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Αντίστοιχες δηλώσεις υπάρχουν και από εκπροσώπους εργαζομένων και από εκπροσώπους μικρομεσαίων. Απηχούν μια γενική αίσθηση στην κοινωνία». Εντελώς διαφορετικά, τέλος, εξέλαβε το νόημα των δηλώσεων Δασκαλόπουλου ο κ. Αλ. Αλαβάνος. «Δεν φτάνει μια κυβέρνηση διαφορετική. Το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνική εξέγερση είναι ότι χρειάζεται σύστημα διαφορετικό, όπου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων δεν θα παίζει τον ρόλο που παίζει σήμερα» είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή