Καταδίκη και από το Εφετείο για Ι. Κεφαλογιάννη

Καταδίκη και από το Εφετείο για Ι. Κεφαλογιάννη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδικαστική ήταν η απόφαση και στον δεύτερο βαθμό, για τον πρώην υπουργό και κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, στις ιδιαίτερα βαριές για πολιτικό άνδρα κατηγορίες που αντιμετώπιζε, για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία αστυνομικών υπαλλήλων.

Τον πρώην υπουργό είχαν καταγγείλει αστυνομικοί της Ειδικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος, καταθέτοντας ότι τους είχε ζητήσει να αλλάξουν την κατάθεσή τους εναντίον χασισοκαλλιεργητή 1.500 δενδρυλλίων, προκειμένου να αθωωθεί.

Η ποινή, που επιβλήθηκε χθες στον κ. Κεφαλογιάννη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, είναι πέντε μήνες φυλάκιση (μειωμένη κατά το ήμισυ) με τριετή αναστολή, ενώ μαζί του καταδικάστηκε σε τρεις μήνες και ο κ. Αρκάδιος Σπανουδάκης, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, στον οποίο, ωστόσο, αναγνωρίστηκε ο πρότερος έντιμος βίος. Πρωτοδίκως, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκισης και σε έξι μήνες ο κ. Σπανουδάκης.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός κατηγορήθηκε πως -όταν δεν απέδωσαν οι προσπάθειες του Αρκ. Σπανουδάκη, ο οποίος επί μήνες πίεζε τους αστυνομικούς ως απεσταλμένος του- κάλεσε ο ίδιος τους αστυνομικούς σε συνάντηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά και τους ζήτησε να μεταβούν στο πολιτικό γραφείο του. Στο ραντεβού ανταποκρίθηκε ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, από τον οποίο ο κ. Κεφαλογιάννης ζήτησε να καταθέσει στο δικαστήριο ότι δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπο του χασισοκαλλιεργητή τον δράστη. Κατά την απολογία του ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για σκευωρία εναντίον του και υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η δίωξή του ήταν υποκινούμενη από πολιτικούς του αντιπάλους στην Κρήτη. Ωστόσο, απέφυγε να πει ονόματα παρότι τον προκάλεσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να προκαλέσει προβλήματα. Ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε πάντως ότι ήταν λάθος η πρωτοβουλία του να καλέσει τους αστυνομικούς στο γραφείο του για να τους δώσει «γραμμή», κάτι για το οποίο ο εισαγγελέας δεν είχε καμία αμφιβολία. Στο δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές τού πρώην υπουργού, που, όπως και στην πρώτη δίκη, καταφέρθηκαν κατά της απόφασης του Εφετείου.

Η υπόθεση εκδικάστηκε μόλις τρεις μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση και τούτο λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της, αλλά και της ιδιότητας των κατηγορουμένων (πολιτικό πρόσωπο και δημόσιος λειτουργός). Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση ο κ. Κεφαλογιάννης είχε προβεί σε ιδιαίτερα οξείες δηλώσεις. Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί ότι ο πρώην υπουργός παύει να ασκεί τα καθήκοντα του άτυπου συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή -θέση την οποία κατείχε μέχρι τότε- έως ότου η υπόθεση εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή