Ο Ελληνικός Δείκτης Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς (GICI)

Ο Ελληνικός Δείκτης Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς (GICI)

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσίευση του Ελληνικού Δείκτη Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς (GICI) αποτελεί ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο, για τη διαχρονική, συγκριτική αξιολόγηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης, στους σημαντικότερους θεσμούς.

Η μέτρηση της Public Issue, που καθιερώθηκε το 2007, επαναλαμβάνεται φέτος, για λογαριασμό της «Καθημερινής», σε μια εξαιρετικά βεβαρημένη πολιτική συγκυρία. Λόγω της σημερινής κρίσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποκτά εξαιρετική βαρύτητα και γίνεται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Οι σαράντα οκτώ (48) θεσμοί που μετρώνται, προέρχονται από όλες τις περιοχές της κοινωνικής ζωής: Διακυβέρνηση, επιχειρήσεις, εκπαίδευση, ανεξάρτητες αρχές, επαγγελματικές οργανώσεις, κοινωνία πολιτών και μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, στη μέτρηση του 2008 προστέθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ιντερνετ. Τόσο ο συνολικός δείκτης, όσο και οι επιμέρους δείκτες που είναι δυνατόν να υπολογισθούν, για κάθε υποκατηγορία, αποτελούν μια εξαιρετικά λεπτομερή χαρτογράφηση των κοινωνικών αντιλήψεων για τους θεσμούς, σήμερα στην Ελλάδα.

Ενα αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελλήνων πολιτών κλήθηκε να αποτιμήσει, ποσοτικά, την εμπιστοσύνη που αισθάνεται για κάθε έναν κοινωνικό θεσμό. Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων κατασκευάζεται ένας δείκτης εμπιστοσύνης, με βάση τον λόγο των θετικών γνωμών προς τις αρνητικές. Δηλαδή, για κάθε ένα δεδομένο θεσμό, το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται, προς το ποσοστό των ατόμων που δυσπιστούν απέναντί του.

Κατά συνέπεια, τιμή 100 στον δείκτη εμπιστοσύνης (CI) υποδηλώνει ότι υφίσταται απόλυτη ισοδυναμία θετικών και αρνητικών αντιλήψεων απέναντι στον θεσμό. Τιμή 200 στον δείκτη υποδηλώνει ότι ο αριθμός των πολιτών που εμπιστεύονται τον θεσμό είναι διπλάσιος από εκείνους που εκφράζουν δυσπιστία απέναντί του. Τέλος, τιμή 50 σημαίνει ότι οι αρνητικές εντυπώσεις είναι διπλάσιες από τις θετικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή