Αδιάλλακτος, ο Γκρούεφσκι επικρίνει Ε.Ε. και Ελλάδα

Αδιάλλακτος, ο Γκρούεφσκι επικρίνει Ε.Ε. και Ελλάδα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται να είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν αύριο στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τους πολιτικούς αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι προς το τέλος του μήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα καλέσει σε συνάντηση τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Προσθέτουν όμως ότι, ενόψει των εκλογών του Μαρτίου στην ΠΓΔΜ, δεν αναμένεται επί της ουσίας πρόοδος στο θέμα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αρνητική φόρτιση από την απόφαση των Σκοπίων να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ελλάδας.

Συνέχεια προκλήσεων

Πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν εγκαταλείπει την αδιάλλακτη στάση του και τις προκλήσεις έναντι της χώρας μας, μένοντας πιστός στην τακτική που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό. Ετσι, σε νέες δηλώσεις του συσχέτισε τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας με την επιθετική πολιτική των Ναζί πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ελληνικό βέτο στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του, ανέφερε ότι αποτελεί τον ορισμό της κακής συμπεριφοράς. Μιλώντας δε για τη στάση που υιοθέτησε η Ε.Ε. απέναντι στις θέσεις τής Αθήνας, τόνισε ότι «η σιωπή απέναντι σε τέτοια παρεμπόδιση και σε ανάλογα βέτο θυμίζει άλλες εποχές, τις εποχές που κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν είχε το θάρρος να υψώσει ανάστημα έναντι της ισχυροποίησης του ναζισμού, που εξελίχθηκε σε ένα τέρας αργότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή